14 Χρόνια από τη δολοφονία του Κώστα Ηλιάκη

Η κατάρριψη του Κώστα Ηλιάκη στην Κάρπαθο, η διάσωση του Τούρκου και η παράδοση του στην Τουρκία

Γράφει: Ο Πυροβάτης


Έχουν περάσει 14 χρόνια από τότε που ο Σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αερομαχίας με τουρκικά μαχητικά στα ανοιχτά της Καρπάθου.

Ήταν Τρίτη 23 Μαΐου του 2006 όταν ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης ενεπλάκη σε μια αερομαχία ρουτίνας με τουρκικά αεροσκάφη και δέχθηκε επίθεση από ένα τουρκικό μαχητικό, το οποίο πιλόταρε ο χειριστής Χαλί Ιμπραήμ Οσκεμπίρ.

Ο Τούρκος πιλότος χτύπησε με το δεξί φτερό τού τύπου RF-4 την καλύπτρα του αεροσκάφους του Ηλιάκη, με αποτέλεσμα να οδηγήσει τον Έλληνα πιλότο στον θάνατο.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή και κατόπιν των σχετικών “πιέσεων” η συντριβή του αεροσκάφους αποδόθηκε σε «ατύχημα» που προήλθε από «ανθρώπινο λάθος» του Τούρκου πιλότου. Το επίσημο πόρισμα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) ανέφερε:


«Ο Σμηναγός Ηλιάκης κατευθύνθηκε προς το τουρκικό αεροσκάφος RF-4, στο πλαίσιο διατεταγμένης και σύμφωνης με το περιεχόμενο και τα δεδομένα αποστολής του προσπάθειας αναχαίτισης – αναγνώρισης σε ευθεία και οριζόντια πτήση, χωρίς να ελιχθεί καθ’ οποιονδήποτε τρόπο και χωρίς να παραβιάσει την απόσταση ασφαλείας των 1.000 ποδών που ορίζεται για την αποφυγή εναέριων συγκρούσεων μεταξύ αεροσκαφών».


«Αντίθετα, προέκυψε σαφώς ότι ο χειριστής του leader (αρχηγού) αεροσκάφους του τουρκικού σχηματισμού προέβη στην εκτέλεση βίαιου και επικίνδυνου ελιγμού σε απόσταση μικρότερη των 100 ποδών, προς παρενόχληση – αποτροπή προσέγγισης του Ηλιάκη στο τουρκικό RF-4, αναπτύσσοντας έτσι υψηλή ταχύτητα (εμμονή να παραμείνει εσωτερικά και ψηλότερα από το ελληνικό μαχητικό, έχοντας πορεία σύγκρουσης, αντί να περάσει από κάτω). Συνέπεια όλων αυτών ήταν ο Τούρκος χειριστής να απολέσει τον έλεγχο του αεροσκάφους του, το οποίο ανεξέλεγκτο προσέκρουσε βίαια σε εκείνο του Ηλιάκη».

Ο σμηναγός Ι. Αγγέλης, που πετούσε στο δεύτερο ελληνικό αεροσκάφος ως Νο 1 του σχηματισμού είχε αποκαλύψει:

«Το F-16 που βρισκόταν πίσω από τον Νο 2 (τον Κώστα Ηλιάκη) του σχηματισμού προσέγγισε σε πολύ μικρή απόσταση και εκτελούσε επικίνδυνους ελιγμούς επί 10 λεπτά, προσπαθώντας να χτυπήσει την καλύπτρα του ελληνικού αεροσκάφους με το πτερό του, αλλά και να το ρίξει στα καυσαέρια σε χαμηλό ύψος. Παρόμοιες ενέργειες, σε μικρότερο βαθμό, εκτελούσε και το άλλο τουρκικό που βρισκόταν πίσω μου. Οι ενέργειες αυτές αναφέρθηκαν και στο R/T».

Ο Τούρκος


Μετά την εναέρια σύγκρουση, ο Τούρκος πιλότος έπεσε σε διεθνή χωρικά ύδατα, εντός του FIR Αθηνών, ωστόσο αρνήθηκε να επιβιβαστεί στο ελληνικό Super Puma που έφτασε πρώτο στο σημείο.

Τελικά, διασώθηκε από δεξαμενόπλοιο ιαπωνικών συμφερόντων που έπλεε στην περιοχή. Επρόκειτο για πλοίο μεταφοράς υγραερίου «GAS CENTURY» με σημαία Παναμά και Φιλιππινέζο πλοίαρχο. Στη συνέχεια, στο σημείο έφτασε πλωτό του Λιμενικού Σώματος από το Λιμεναρχείο Καρπάθου, με τους διασώστες να ανεβαίνουν στο εμπορικό πλοίο για να προσφέρουν βοήθεια στον Τούρκο χειριστή. Ωστόσο, ο Τούρκος πιλότος, αρνήθηκε τη βοήθεια και τράβηξε το ατομικό του περίστροφο, προκειμένου να τον αφήσουν ήσυχο.


Λίγο αργότερα το ΕΘΚΕΠΙΧ έστειλε τη συγκεκριμένη εντολή:


“Εντολή Α/ΓΕΕΘΑ για παράδοση Τούρκου πιλότου στο τουρκικό πλήρωμα διάσωσης με τρόπο όμως ώστε να φανεί ότι η παράδοση έγινε από την ελληνική προς τη τουρκική πλευρά. Η παράδοση να καταγραφεί από κάμερα”.

Τελικά, τον παρέλαβε τουρκικό ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης μάχης AS 532 2AL Cougar και ο Τούρκος πιλότος δεν ανακρίθηκε ποτέ από τις ελληνικές Αρχές!

O Κωνσταντίνος Ηλιάκης με καταγωγή από τον Κάστελλο Ρεθύμνης ήταν πατέρας δύο παιδιών 1,5 και 4 χρονών αντίστοιχα.
Στις 28 Δεκεμβρίου 2006, στην καθιερωμένη τελετή απονομής μεταλλίων και βραβείων από την Ακαδημία Αθηνών, του απονεμήθηκε το αργυρό μετάλλιο αρετής και αυτοθυσίας.

Στις 20 Μαΐου 2007 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του, στην οδό Ακρωτηρίου στη περιοχή Άγιος Ματθαίος Χανίων. Η χάλκινη προτομή του πιλότου κλάπηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2012 και βρέθηκε εγκαταλελειμμένη την επόμενη ημέρα σε κοντινή περιοχή, μετά από την σύλληψη ενός 18 χρόνου που είχε σκοπό να την πουλήσει σε χυτήριο της περιοχής και ομολόγησε την κλοπή.

Το 2008 έγινε με αναφορά στη θυσία του η Αδελφοποίηση των Δήμων Χανίων και Καρπάθου. Οδοί με το όνομα του “Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη”, υπάρχουν προς τιμήν του στην πόλη της Καρπάθου και στο Ηράκλειο Αττικής.

Αιωνία του η Μνήμη

Περισσότερα απο

The Crew

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ