5G: Ανησυχία ή τρομολαγνεία;

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Τις τελευταίες δεκαετίες η τεχνολογία κάνει άλματα, κάνοντας τον καθένα από εμάς να την εκμεταλλεύεται για να κάνει ευκολότερη τη ζωή του. Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, η εξέλιξη είναι ραγδαία και σύντομα θα περάσουμε στην εποχή του δικτύου 5G.

 Τι είναι όμως το 5G που όλοι τόσο συζητούν;


Πρόκειται για την επόμενη γενιά των δικτύων που με τις δυνατότητές της  θα φέρει μια νέα τεχνολογική επανάσταση με τεράστιες αλλαγές στη ζωή του μέσου ανθρώπου αλλά και των επιχειρήσεων την επόμενη δεκαετία.

Ο λόγος που προκαλεί τόσο πολύ το ενδιαφέρον δεν είναι απλά οι εξωφρενικές ταχύτητες διακίνησης δεδομένων, που κινούνται στα 1-10 Gbps, αλλά και η δυνατότητα που θα δώσει για την άνθιση του τομέα του IoT (Internet of  Things).

Επίσης, μέσα από το 5G θα δούμε και την εξέλιξη της τηλεϊατρικής και του αυτοματισμού στα αυτοκίνητα λόγω της αρχιτεκτονικής του που έχει ως αποτέλεσμα τα χαμηλά επίπεδα latency της τάξεως του 1 ms.

Για να λειτουργήσουν όλα αυτά και να υποστηριχθεί στο μέγιστο αυτό το δίκτυο, θα χρειαστεί σημαντικός πολλαπλασιασμός των κεραιών, ώστε να υπάρξει επαρκής κάλυψη. Αυτό θα συμβεί γιατί το 5G θα λειτουργεί σε μια μπάντα υψηλών συχνοτήτων του ασύρματος φάσματος μεταξύ 30-300 GHz, κύματα τα οποία δεν μπορούν να μεταφερθούν τόσο μακριά και δεν μπορούν να  παρακάμπτουν εμπόδια, όπως κτήρια και τοίχους.

Γι’ αυτό το λόγο γίνονται και άλλες δοκιμές από τις εταιρείες Intel και Qualcomm σε χαμηλότερα φάσματα της συχνότητας στα 6Hz, ώστε να αποφύγουμε τον πολλαπλασιασμό των κεραιών.


Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα η Ελλάδα κατοχύρωσε το φάσμα των 700 MHz για να αναπτύξει το νέο δίκτυο και αργότερα θα μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για το τι ακριβώς θα συμβεί στη χώρα μας, μιας και ανακοινώθηκε απλά ο χάρτης συχνοτήτων, χωρίς πολλές λεπτομέρειες για το ευρύ κοινό. Ήδη κάποιες περιοχές στην Ελλάδα έχουν γίνει δοκιμές του δικτύου από εταιρείες. Η Cosmote  στην περιοχή Ζωγράφου, η Vodafone στα Τρίκαλα και η Wind στη Καλαμάτα με τη χαρακτηριστική διαμάχη της τελευταίας εταιρείας με τους πολίτες της περιοχής ετοιμάζονται για το λανσάρισμα του νέου δικτύου το 2021.

Ο επιστημονικός διχασμός.

Μέσα σε όλες αυτές τις πληροφορίες για το νέο αυτό δίκτυο, υπάρχει μια σύγχυση στον επιστημονικό κλάδο που οδηγεί και σε σύγχυση των πολιτών. Η μία πλευρά θεωρεί ότι η τεράστια αύξηση στην έκθεση του πληθυσμού σε ασύρματες ακτινοβολίες μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, κυτταρικό στρες, αύξηση επιβλαβών ριζών, γενετικές βλάβες, δομικές και λειτουργικές αλλαγές του αναπαραγωγικού συστήματος, έλλειψη στη μάθηση και στη μνήμη και νευρικές αναταραχές, κλονίζοντας έτσι τη γενική ευημερία των ανθρώπων.

Αντίθετα, άλλοι στηρίζουν πως το δίκτυο είναι πιο πυκνό, άρα η εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία θα είναι σημαντικά μικρότερη, καθώς η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν πρόκειται να ξεφύγουν στα μεγέθη ακτινοβολίας μιας και έχουμε τα αυστηρότερα όρια ακτινοβολίας στον κόσμο.


Οι αντιδράσεις του πληθυσμού

Όλος αυτός ο διχασμός έχει μπερδέψει το ευρύ κοινό που δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί την πληροφορία και δεν ξέρει τι να πιστέψει. Βέβαια αρκετοί συμπολίτες μας έχουν ξεφύγει συνδυάζοντας τη πανδημία του Covid-19 με τα νέα δίκτυα μέσω της τρελής θεωρίας πως όλοι έχουμε τον νέο ιό ο οποίος ενεργοποιείται όταν εκτεθούμε στην ακτινοβολία του 5G. Μια άλλη θεωρία που έχει μια επιστημονική βάση και συνδυάζει πάλι την πανδημία είναι πως η ακτινοβολία επηρεάζει το οξυγόνο που δέχεται ο οργανισμός χωρίς όμως η επιστημονική θεωρία να είναι αξιόπιστη.

Τελικά βλέπουμε μπερδεμένο κόσμο που θέλει να αντιδράσει, γιατί φοβάται για την υγεία του, αλλά καταλήγει κλόουν ακριβώς γιατί πάνω στο ίδιο ζήτημα ο καθένας αποφασίζει να βάλει την φαντασία του να οργιάσει και βγάζει σχεδόν φανταστικά σενάρια, χωρίς κανένα επιστημονικό τεκμήριο καθιστώντας την αντίθεσή του γελοία στα μάτια τρίτων.

Σύντομα θα διεξαχθεί μια διαμαρτυρία πολιτών, η οποία πέρα από τα πολιτικά ζητήματα που θα θέσει στη κοινωνία και τη κυβέρνηση, αναφέρει και το ζήτημα του δικτύου 5G. Καλοπροαίρετα τους ερωτώ: Γιατί έχουν αντίθεση; Θα ακούσουμε πάλι ιστορίες ή μια τεκμηριωμένη ανησυχία για τα τυχόν προβλήματα που θα έχει μακροπρόθεσμα ο άνθρωπος από την ποσότητα και ποιότητα της ακτινοβολίας του και για τα ζητήματα ιδιωτικότητας που θα προκύψουν με τη τεχνολογία του ΙοΤ;



Τη στιγμή που η πληροφορία είναι παντού και είναι ζήτημα χρόνου να γίνεις ένα ακόμα fake news πρέπει να ξέρεις ακριβώς τι θες να πεις και γιατί αντιδράς. Χωρίς θεωρίες και ιστορίες. Με επιχειρήματα και λογική.

Περισσότερα απο

Κούλα

Ποια πρόοδος;

Δεν είσαι προοδευτικός καρδιά μου, βλαμμένος είσαι.

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ