Ισπανοί προσφέρονται να πάρουν τα αγάλματα που δε θέλουν οι Αμερικανοί

Και πληρώνουν και τα μεταφορικά

Δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένο το Υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας με τα τεκταινόμενα στις Δημοκρατικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Πέραν των δεκάδων αγαλμάτων προσωπικοτήτων και ηρώων του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου που έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κατέβει και είτε βρέθηκαν σε κάποια πολιτειακή αποθήκη ή ακόμα και στον πάτο του κοντινότερου λιμανιού, δεν είναι λίγα και τα μνημεία και αγάλματα ιστορικών προσώπων από την Ευρώπη που βρέθηκαν στο στόχαστρο του κλαψιάρικου όχλου.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El País, η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονζάλες Λάγια έχει αποστείλει διπλωματικές επιστολές στις “ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές αρχές” των ΗΠΑ, εκφράζοντας την ανησυχία της Ισπανικής κυβέρνησης, αν και οι επιστολές δεν έχουν τον χαρακτήρα του επίσημου διαβήματος.

η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονζάλες Λάγια

«Τους ενημερώσαμε για τη σημασία που έχει για εμάς αυτό το κομμάτι κοινής ιστορίας που μοιραζόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε η υπουργός κ. Λάγια, σύμφωνα με την El País.

Το άγαλμα της Βασίλισσας Ισαβέλλα και του Χριστόφορου Κολόμβου έπεσαν πρόσφατα θύματα ακτιβιστικού βανδαλισμού

Μάλιστα, μετά την ανακοίνωση του κυβερνήτη της Καλιφόρνια κ, Γκάβιν Νιούσομ, της απομάκρυνσης του αγάλματος του Χριστόφορου Κολόμβου και της Βασίλισσας Ισαβέλλα από το Σακραμέντο, κάτοικοι της πόλης Ταλαβέρα ΝτεΛα Ρέινα του έστειλαν επιστολή ζητώντας του να τους δώσει το άγαλμα και να καλύψουν εκείνοι τα έξοδα της μεταφοράς.

Ταλαβέρα ΝτεΛα Ρέινα

«Εμείς δεν ντρεπόμαστε για την ιστορία μας. Αναγνωρίζουμε τα λάθη μας αλλά αναγνωρίζουμε και πόσο άδικο είναι να κρίνεις το παρελθόν με την οπτική της σημερινής κοινωνίας.», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο σύνδεσμος των κατοίκων του Φρέι Ερνάντο ΝτεΛα Ταλαβέρα, που πήρε το όνομα του από τον εξομολογητή της Βασιλίσσης Ισαβέλλας.

Για δες εδώ

Μπορεί να σε ενδιαφέρει

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ