- Ερευνήτριες αναπτύσσουν αλγόριθμο που θα εντοπίζει τον κρυμμένο μισογυνισμό στα tweet σου
- Αρκεί να τα γράφεις στα αγγλικά
- Προς το παρόν απλά θα προτείνει στην θιγομένη να σε κάνει report
- Δυστυχώς δεν είναι σε θέση να αναγνωρίζει τον μισανδρισμό
Όπως όλοι γνωρίζουμε, αν κάτι λείπει από τον ονειρεμένο μας κόσμο, αυτό είναι περισσότερη λογοκρισία. Ευτυχώς μια ομάδα νεαρών επιστημονισσών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας εργάζεται πυρετωδώς στην ανάπτυξη ενός αλγορίθμου που θα μπορεί να αναγνωρίζει τα “μισογυνιστικά” σου tweets.
Οι συντρόφισσες αφού συνέλεξαν ένα εκατομμύριο tweets ανέπτυξαν ένα αρχικό σύστημα ψάχνοντας για τις λέξεις “βιασμός”, “τσούλα” και “πόρνη” που συνήθως χρησιμοποιούνται σε μυσογυνικού τύπου επιθέσεις. Μετά το πρώτο ξεσκαρτάρισμα απέμειναν με 5.000 tweets, φέρνοντας το ποσοστό του ‘μισογυνισμού’ σε μια διαδικτυακή χαβούζα όπως το Twitter, στο 2%.
Μετά κάθισαν και διάβασαν τα 5.000 αυτά tweets ξεχωριστά προκειμένου να επιβεβαιώσουν πως το περιεχόμενο όλης της φράσης ήταν μισογυνιστικό. Με τα tweets που τελικά κρίθηκαν μισογυνιστικά “τάισαν” ένα πρόγραμμα machine learning και έτσι άρχισαν να αναπτύσσουν έναν μηχανισμό που θα διακρίνει τον καρκίνο του μισογυνισμού στο Twitter.
«Ας πάρουμε τη φράση “τράβα πίσω στην κουζίνα” σαν παράδειγμα. Χωρίς τον αλγόριθμο μας, ένας απλός μηχανισμός σκαναρίσματος μηνυμάτων δεν θα διέκρινε τον μισογυνισμό που κρύβεται σε αυτή τη φράση» εξηγεί η καθηγήτρια Ρίτσι Νάγια, μια από τις ερευνήτριες του προγράμματος, και συνέχισε «ειδομένη όμως με την δική μας οπτική του τι συνιστά παρενόχληση ή μισογυνισμό, μπορεί πλέον να αναγνωριστεί σαν μισογυνιστικό tweet».
Σύμφωνα με τις ερευνήτριες, το σύστημα τους μπορεί να αναγνωρίσει τα tweets που στάζουν μισογυνισμό με ποσοστό επιτυχίας 75%, ειρωνικά, τρεις ολόκληρες μονάδες κάτω από το λεγόμενο ποσοστό του μισθολογικού χάσματος στην Αυστραλία. Οι συντρόφισσες επίσης ισχυρίζονται πως εάν βρεθεί αγοραστής για τον αλγόριθμο τους, είναι σε θέση να τον ρυθμίσουν προκειμένου να ανιχνεύει την ομοφοβία και τον ρατσισμό, όμως αυτό θα κοστίσει κάτι παραπάνω.
«Προς το παρόν, μόλις ο αλγόριθμος ανιχνεύσει τον μισογυνισμό σε ένα tweet ρωτάει τον χρήστη εάν επιθυμεί να το καταγγείλει για παρενόχληση. Όμως ελπίζουμε πως μόλις οι πλατφόρμες τον υιοθετήσουν θα είναι σε θέση να καταγγέλλει αυτόματα το μισογυνιστικό περιεχόμενο προκειμένου να προστατεύονται οι γυναίκες αλλά και άλλες ομάδες, διαδικτυακά.» είπε η καθηγήτρια Νάγιακ.