Συνηθίζουμε να φτιάχνουμε την φανουρόπιτα για τις 27 Αυγούστου για την τιμή του Αγίου Φανουρίου, αλλά και για τις περιπτώσεις που θέλουμε ο Άγιος να μας φανερώσει κάτι, ή να τον ευχαριστήσουμε για κάτι που μας φανέρωσε ήδη.
Για όσους δεν πιστεύουν, μπορείτε να θεωρήσετε την παρούσα ως μία συνταγή ενός νηστίσιμου (ή vegan) κέικ.
Υλικά
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρινάπ)
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
400 ml φρέσκος χυμός πορτοκάλι
340 γρ. ηλιέλαιο (υπάρχει και η δυνατότητα για χρήση ίδιας ποσότητας ελαιολάδου, αλλά επειδή η συνταγή δεν περιέχει αυγά, η πίτα κινδυνεύει να μη φουσκώσει από το βάρος του ελαιολάδου και για αυτό προτιμούμε ένα πιο λεπτόρρευστο, προσωπικά προτιμώ το ελαιόλαδο και για την γεύση του)
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
80 γρ. σταφίδες
80 γρ. καρύδια σπασμένα
1/2 κ.γ. κανέλα τριμμένη
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/2 κ.γ. βανίλια σε σκόνη ή ένα σφηνάκι κονιάκ
ξύσμα από τη φλούδα ενός μεγάλου πορτοκαλιού
Ζάχαρη άχνη ή/και σταφίδες για τη διακόσμηση
Υπάρχει και η παράδοση κατά την οποία η φανουρόπιτα χρειάζεται να αποτελείται από 7 ή 9 υλικά. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να προσθαφαιρέσετε μπαχαρικά – μυρωδικά κατά προτίμηση.
Στην περίπτωση παρασκευής της συνταγής ως κέικ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλοι ξηροί καρποί, κακάο, τριμμένη καρύδα.
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη, το ξύσμα, την βανίλια και τα μπαχαρικά, μέχρι να αρχίσει το μείγμα να ομογενοποιείται και να μην νιώθουμε την ζάχαρη να είναι κρυσταλλική. Προσωπικά προτιμώ την χρήση μίξερ, για να γίνει πιο αφράτη η πίτα.
Σιγά σιγά προσθέτουμε και τον χυμό πορτοκάλι και συνεχίζουμε να χτυπάμε το μείγμα.
Μετά από ένα λεπτό προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι (κρατώντας μία χούφτα αλεύρι ξεχωριστά σε άλλο σκεύος), ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε το μείγμα μας. Παράλληλα, οι σταφίδες και τα καρύδια πρέπει να είναι στεγνά και για αυτό θα τα αλευρώσουμε με το αλεύρι που κρατήσαμε χωριστά (ξεχωριστά τις σταφίδες και τα καρύδια), ώστε να τα προσθέσουμε μαζί κι αυτά στο μείγμα.
Συνεχίζουμε το χτύπημα για ένα λεπτό ακόμα. Αφού δούμε να μην έχει μείνει αλεύρι στα τοιχώματα του μπολ, θα δούμε ότι το μείγμα μας πλέον να μοιάζει περισσότερο με ζύμη και καταλαβαίνουμε ότι τότε είναι έτοιμο για φούρνισμα.
Λαδώνουμε το ταψί μας ελαφρά. Προτείνεται στρογγυλό ταψί μεγέθους 28, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα ορθογώνιο.
Απλώνουμε το μείγμα μας και το τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για τα πρώτα 30 λεπτά, ενώ χαμηλώνουμε στους 160 για άλλα 30 λεπτά. Φυσικά αυτό εξαρτάται από τον φούρνο που έχετε στην κατοχή σας, οπότε προτείνω να ελέγξετε την πίτα σας, πριν την βγάλετε από τον φούρνο, με το κόλπο του μαχαιριού που θα βυθίσετε και πρέπει να βγει καθαρό.
Η όψη της πίτας είναι σκούρα καφέ με τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε.
Αφού αφαιρέσουμε την πίτα από τον φούρνο, την αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει και χρησιμοποιούμε άχνη ζάχαρη ή και σταφίδες για τη διακόσμηση.
Κατά τη διάρκεια παρασκευής της φανουρόπιτας πρέπει να έχουμε αναμμένο καντήλι καθώς και θυμίαμα.
Η Ευχή του Αγίου Φανουρίου
Με το που βάλουμε την πίτα στο φούρνο, διαβάζουμε την ευχή του Αγίου Φανουρίου, η οποία είναι η εξής:
~..+..~
Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δε Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.
Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σην και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου. Παράσχου δε, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τα δώρα ταύτα, πάντα τα εγκόσμια και υπερκόσμια αγαθά σου. Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν.
Τα αιτήματα των καρδιών αυτών και πάσαν την βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν των εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη και αγαλλιάσει υμνώσι και δοξάζωσι το πάντιμον και μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, και πάντων Σου των Αγίων.
Αμήν
~..+..~
Περισσότερα για τον Άγιο Φανούριο, μπορείτε να μάθετε εδώ.