Louis Vuitton: Αποσύρει το “Πουλόβερ με τη σημαία της Τζαμάικας” που είχε τη σημαία της Αιθιοπίας

Όταν το virtue signaling εκπυρσοκροτεί

Αναστάτωση προκάλεσε ένα αντρικό πουλόβερ της Λουί Βιτόν που “τιμούσε” την σημαία της Τζαμάικα, επειδή είχε τη σημαία της Αιθιοπίας

Άλλη μια επιβεβαίωση πως οι μεγάλες πολυεθνικές έχουν μόνο ταμειακό ενδιαφέρον τόσο για την ποπ κουλτούρα αλλά και τον δικαιωματισμό έρχεται, αυτή τη φορά από την αγαπημένη μας Λουί Βιτόν.

Συγκεκριμένα, μερικά βαγόνια…γαλλικά χρειάστηκε η Γαλλική εταιρεία Λουί Βιτόν, που δραστηριοποιείται στο χώρο της υψηλής ραπτικής, των κοσμημάτων και των αξεσουάρ, για να καταλήξει να αποσύρει από το διαδικτυακό της κατάστημα ένα αντρικό πουλόβερ που διαφημίστηκε (αρχικά) σαν “φόρος τιμής στην σημαία της Τζαμάικα” και είχε…τη σημαία της Αιθιοπίας.

Το αξίας περίπου 1120 ευρώ πουλόβερ αναρτήθηκε αρχικά στο διαδικτυακό κατάστημα της εταιρείας με την ονομασία “Jamaican Stripe” και την περιγραφή να αναγράφει “οι λωρίδες είναι εμπνευσμένες από την σημαία του νησιού της Καραϊβικής”, πράγμα αρκετά περίεργο μιας και το πουλόβερ φέρει μόνο ένα από τα χρώματα της σημαίας της Τζαμάικα, το κίτρινο.

Η σημαία της Τζαμάικα

Το κράξιμο ήταν θέμα λεπτών στο οποίο μάλιστα συμμετείχε και μια ‘ιερή μορφή’ της Τζαμάικα, η κόρη του σ’χωρεμένου Μπομπ Μάρλει, Σεντέλα η οποία με αρκετά σκωπτικό τρόπο ενημέρωσε την εταιρεία πως στο ‘Τζαμαϊκανό’ της πουλόβερ υπάρχει η σημαία της Αιθιοπίας.

Με κάποιο μαγικό τρόπο η περιγραφή στο κατάστημα άλλαξε και η λέξη “σημαία” αντικαταστάθηκε με τις λέξεις “πολιτιστική κληρονομιά”

…κάτι όμως που ενίσχυσε περεταίρω τις υποψίες του κοινού πως στα γραφεία της Λουί Βιτόν δεν έχουν Google. Ο λόγος; Μα τα χρώματα αυτά είναι τα χρώματα της Αιθιοπίας τα οποία χρησιμοποίησε συμβολικά ο τελευταίος αυτοκράτορας της Αιθιοπίας, Χαϊλέ Σελασιέ ο οποίος θεωρείται ‘μεσσίας’ του Ρασταφαριανισμού. Ο Χαϊλέ Σελασιέ στις 21 Απριλίου 1966 είχε επισκεφθεί τη Τζαμάικα και είχε τύχει θερμής υποδοχής από χιλιάδες Τζαμαϊκανούς πιστούς του Ρασταφαριανισμού. Έκτοτε πολλά τραγούδια της μουσικής ρέγκε είναι αφιερωμένα σε εκείνον.

Κάποιοι ίσως να έλεγαν πως το να βάφεις ένα πουλόβερ με το εθνικό σύμβολο μιας τρίτης χώρας που στην πορεία απέκτησε υπόσταση συμβολισμού μιας θρησκείας, να το ονομάζεις “πολιτιστική κληρονομιά της Τζαμάικα” υπονοώντας πως όλοι οι Τζαμαικανοί είναι Ρασταφάριανς, ακούνε ρέγκε και καπνίζουν μαριχουάνα είναι αν μη τι άλλο στερεοτυπικό. Το να προσπαθείς δε να ‘σπρώξεις’ αυτό το στερεότυπο στην αγορά έναντι 1120 ευρώ θα το έλεγε κάποιος ακόμα και προσβλητικό έναντι στο κοινό που υποτίθεται πως στοχεύεις.

Κάπως έτσι, λογικά, θα σκέφτηκε και το εμπορικό τμήμα της Λουί Βιτόν και τελικά απέσυρε εντελώς το πανάκριβο προϊόν από το ηλεκτρονικό της κατάστημα. Δυστυχώς η διεύθυνση πλέον δεν οδηγεί πουθενά ενώ το όλο ‘κακό’ θα διορθωνόταν άμεσα με μηδενική απώλεια κέρδους και κύρους αν η εταιρία απλά άλλαζε την περιγραφή του προϊόντος σε “Αιθιοπικό πουλόβερ”. Εκτός και αν η εταιρεία θεωρεί πως το Αιθιοπικό έθνος δεν είναι τόσο δημοφιλές στο προοδευτικό της κοινό, ώστε να αγοράσει ένα τόσο υπέροχο πουλόβερ έναντι 1120 ευρώ.

Για δες εδώ

Μπορεί να σε ενδιαφέρει

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ