Εμβόλια με συνταγή Καποδίστρια

Και η διανομή τους μέσω ιδιωτών

Ένα αγαπημένο μου μύθευμα είναι η ιστορία του Καποδίστρια με τις πατάτες στην Ελλάδα. Η ιστορία λέει πως οι Έλληνες ήμασταν άκρως επιφυλακτικοί μετά την απελευθέρωσή μας προς αυτό το νέο κονδυλώδες φυτό, και παρόλο που ο κυβερνήτης μας, υποσχόταν ότι ήταν ανθεκτικό και με τεράστια διατροφική αξία, οι πρόγονοί μας δεν το υιοθέτησαν ενώ το κράτος παρείχε δωρεάν τους σπόρους. Ο Καποδίστριας μετά φέρεται ότι διέταξε να φυλαχθούν σε αποθήκη από στρατιώτες οι πατάτες και οι σπόροι τους, και τότε μόνο οι Έλληνες κατάλαβαν ότι είχε αξία το νεόφερτο φυτό, και έκλεψαν από την φυλασσόμενη αποθήκη τις πατάτες, με συνέπεια σήμερα να είναι από τα πιο διαδεδομένα και οικονομικά φαγητά της πατρίδας μας.

Φεύγοντας εντελώς από την μετεπαναστατική Ελλάδα, πάμε στο σήμερα όπου πριν από λίγες ημέρες το Πακιστάν αποφάσισε να διανείμει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μέσω ιδιωτικών καναλιών στους πολίτες τους. Δηλαδή, οποιοσδήποτε Πακιστανός ιδιώτης θα μπορεί να προμηθευθεί με τιμή που θα ορίσει η ελεύθερη αγορά, το εμβόλιο από ένα ιδιωτικό φαρμακείο. Πολλές φωνές αντίδρασης ακούστηκαν κατά αυτής της προσέγγισης, επειδή θεωρείται ότι είναι άδικο και άνισο μέτρο. Προσωπικά ενθουσιάστηκα όταν διάβασα την είδηση, και για αυτό την συνέδεσα με την συλλογική ψυχοσύνθεση του λαού μας που πολύ καλά γνώριζε πριν δύο αιώνες ο Καποδίστριας.

Θεωρώ ότι το να παρέχει η κυβέρνηση ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 5%-10% των εμβολίων στα φαρμακεία προς πώληση στους ενήλικους, θα λύσει πολλά προβλήματα. Αφενός όσοι συμπολίτες μας επιλέξουν να τα αγοράσουν είναι σίγουρο ότι δεν έχουν κανένα δισταγμό ή επιφύλαξη να εμβολιαστούν. Θα πληρώσουν ένα μεγάλο τίμημα (είμαι σίγουρος ότι η τιμή του εμβολίου θα εκτινασσόταν από την ζήτηση) για να προφυλαχθούν από τον κορωνοϊό. Η δημοσιότητα που θα έπαιρνε ο ιδιωτικός εμβολιασμός, θα κλόνιζε τον εκ φύσεως επιφυλακτικό Έλληνα που είναι σκεπτικιστής: «Για ποιο λόγο κάποιος να πληρώνει τόσα χρήματα για το εμβόλιο; Μήπως τελικά είναι για το καλό μας;».

Επίσης θα λειτουργούσε ελεύθερα η αγορά έστω σε ένα βαθμό, πράγμα που είμαι σίγουρος ότι είναι συμβατό με τον φιλελεύθερο οικονομικά χαρακτήρα της κυβέρνησης, και σε κόντρα με σοσιαλιστικές τακτικές χειρισμού ενός -έστω τόσο πολύτιμου- αγαθού μέσω κεντρικού σχεδιασμού όπως γίνεται σήμερα πανευρωπαϊκά.

Ας τολμήσουμε λοιπόν. Όπως έκανε και ο Καποδίστριας.

Περισσότερα απο

Απόστολος Κρητικόπουλος

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ