H Coca Cola ανακοινώνει πως βάζει στον πάγο τον δικαιωματισμό

Μετά την ξαφνική παραίτηση του εμπνευστή του "προσπαθήστε να είσαστε λιγότερο λευκοί"

Να παύσει μέχρι νεοτέρας τις τακτικές “επιθετικής διαφορετικότητας” -όπως τις ονομάζει- αποφάσισε η νέα διοίκηση του Νομικού Τμήματος της Coca Cola καθώς -μέσες άκρες- συνειδητοποίησε πως η επίδειξη ηθικής ανωτερότητας είναι υπέροχη μόνο αν είναι τσάμπα.

©Unsplash/Krisztian Matyas

Οι παλινωδίες στο χώρο του επιθετικού δικαιωματισμού ξεκίνησαν για την εταιρεία όταν τον περασμένο Σεπτέμβρη, διορίστηκε στη θέση του Νομικού Γενικού Συμβούλου ο Μπράντλι Γκέιτον (Bradley Gayton) ο οποίος ήταν και εμπνευστής της αμφιλεγόμενης -όπως αποδείχτηκε- στρατηγικής της εταιρικής προώθησης της διαφορετικότητας.

ο Μπράντλι Γκέιτον

Αν και ο κ.Γκέιτον είναι υπεύθυνος για το σκάνδαλο που ξέσπασε τον περασμένο Φεβρουάριο όταν αποκαλύφθηκε πως το προσωπικό υποχρεώθηκε να παρακολουθήσει ένα διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο “Αντιμετωπίζοντας τον Ρατσισμό” στο οποίο προέτρεπε τους εργαζόμενους της εταιρείας να “προσπαθήσουν να είναι λιγότερο λευκοί”, η σταγόνα που ξεχείλισε το δροσερό ποτήρι ήρθε όταν μετά από υπόδειξη του κ.Γκέιτον η εταιρεία αποφάσισε να επιβάλει δυσμενείς όρους στα συμβόλαια συνεργασίας της με τρίτες εταιρείες που δεν διατηρούν συγκεκριμένες φυλετικές ποσοστώσεις στο προσωπικό τους.

Κάποιοι από τους θιγόμενους συνεργάτες της εταιρείας την κατήγγειλαν για παράνομες επιχειρηματικές τακτικές, μιας και αυτή της η πολιτική παραβίαζε τον νόμο για τα πολιτικά δικαιώματα του 1964 που καθιστά παράνομη την διαφορετική αντιμετώπιση των υπαλλήλων με κριτήριο την φυλή.

Όλα αυτά όμως δείχνουν να τελειώνουν άδοξα καθώς ξάφνου, και εντελώς ανέλπιστα, ο κ.Γκείτον στις 21 Απριλίου ανακοίνωσε την παραίτηση του και τη θέση του πήρε η Μόνικα Χάουαρντ Ντάγκλας (Monica Howard Douglas) η οποία στην πρώτη συνεδρίαση του τμήματος υπό την δική της διοίκηση ανακοίνωσε πως το σχέδιο του προκατόχου της “θα παγώσει προσωρινά”.

Η Μόνικα Χάουαρντ Ντάγκλας

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το νομικό site Law.com, η κ.Ντάγκλας δήλωσε σχετικά:

«Είναι σε παύση, προς ώρας…υπάρχουν σχέδια να χρησιμοποιηθούν κάποιες ιδέες αλλά τα πάντα επανεξετάζονται».

Όμως ο αξιότιμος κ.Γκέιτον δεν είναι παρελθόν για την Coca Cola. Μετά την παραίτηση του ανέλαβε καθήκοντα προσωπικού συμβούλου του Γενικού Διευθυντή της εταιρείας Τζέιμς Κουίνσι (James Quincey). Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε, η αμοιβή του είναι εντυπωσιακή καθώς πέρα από τα 4 εκατομμύρια δολάρια που εισέπραξε με την υπογραφή του συμβολαίου, θα λαμβάνει και.. 666.666 (…) δολάρια μηνιαίως.

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ