Μετά τις σελίδες πλέον και τα προσωπικά μας προφίλ μας θα περνάνε από τον έλεγχο των επισήμων επαληθευτών
Εξαιρετικά νέα για τους συστημικούς επαγγελματίες επαληθευτές αλλά και για τους αυτάρεσκους φιλελέμπουρες που βγάζουν γούστα διαβάζοντας για το αν πράγματι ο Νιγηριανός Πρίγκηπας έχασε τις βαλίτσες του στο αεροδρόμιο ή όχι, καθώς με μια δωρική της ανακοίνωση η εταιρεία Facebook ενημέρωσε τους χρήστες της πως πλέον η εγκυρότητα κάθε τους ανάρτησης θα επαληθεύεται από τα κατά τόπους Τάγματα Αλήθειας.
Συγκεκριμένα, όπως μας ενημερώνει και το “Ελληνικά Hoaxes” πλέον οι προοδευτικοί μηχανισμοί υπεράσπισης της αλήθειας θα ελέγχουν τις αναρτήσεις των χρηστών για το αν οι ισχυρισμοί που κάνουν ή οι ειδήσεις που διαμοιράζονται με τους διαδικτυακούς τους φίλους είναι ή όχι αληθείς.
Αν στη συνέχεια, κριθεί πως ο συγκεκριμένος χρήστης έχει μια έφεση στο να μην πιστεύει τον Ευαγγελάτο ανεβάζει επανειλημμένως περιεχόμενο που έχει κριθεί “ψευδές” από τουλάχιστον ένα από τα Τάγματα της Αλήθειας, τότε ο χρήστης θα περιέλθει σε μια κατάσταση μιάσματος χρήστη Β’ κατηγορίας και θα δει (ή όχι) την προώθηση και απήχηση των δημοσιεύσεων του να μειώνεται δραματικά. Τουτέστιν, μόνος του θα τα λέει, μόνος του θα τα ακούει.
Παράλληλα, εφεξής, σε περίπτωση που κάποιος χρήστης αποπειραθεί να κάνει like σε σελίδα μη εγκεκριμένη από τους αληθοεξεταστές, θα έρθει αντιμέτωπος με ένα έξτρα μήνυμα pop-up το οποίο θα του ζητά να πατήσει άλλο ένα κλικ πριν δώσει το like του. Πράξη βέβαια που -για να μη δουλευόμαστε- σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζει πως θα δει ποτέ κάποια από τις αναρτήσεις της σελίδας,
Παράλληλα, το Facebook επικαιροποίησε το σύστημα προειδοποίησης για μη-αληθείς ειδήσεις και πλέον κάθε φορά που θα προσπαθήσετε να αναρτήσετε “fake news” θα εμφανίζεται στις οθόνες σας ένα μήνυμα που θα σας ενθαρρύνει να διαβάσετε τις Γραφές των αληθοεξεταστών προκειμένου να μάθετε για ποιον ακριβώς λόγο τα Τάγματα Αλήθειας το έκριναν “fake news”.
Η ανακοίνωση πάντως, έρχεται σε μια περίεργη στιγμή καθώς μετά την εντολή του Προέδρου* Μπίντεν για διερεύνηση της προέλευσης του κινεζοϊού, σύμφωνα με το Politico, το Facebook δε θα αφαιρεί πλέον posts τα οποία ισχυρίζονται πως η κινεζική πανούκλα κατασκευάστηκε σε εργαστήρια.
Εντελώς συμπτωματικά, την ίδια στιγμή, ακόμα ένα Τάγμα Αλήθειας μπαίνει στην ελληνική αγορά ελέγχου του λόγου καθώς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) αναλαμβάνει τον έλεγχο των fake news και όπως δήλωσε η διευθύντρια του γραφείου του AFP στην Ελλάδα, παράλληλα με τα “Ellinika Hoaxes”.