Κοντά και αδύναμα τα παιδιά που μεγαλώνουν με βίγκαν διατροφή

Έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που όλοι γνωρίζαμε

Τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη των παιδιών που ακολουθούν βίγκαν διατροφή αναδεικνύει επιστημονική έρευνα

©Unsplash/Dose Juice

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της διατροφικής έρευνας που διεξήγαγε το University College London’s Great Ormond Street Institute of Child Health. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα παιδιά που έχουν την “τύχη” να μεγαλώνουν αναπτύσσονται γερνάνε πλάι σε τρέντι γονείς που τα σιτίζουν με βίγκαν διαιτολόγιο είναι όχι μόνο κατά 3 εκατοστά κοντύτερα αλλά και τα κόκκαλα τους είναι 4-5% πιο αδύναμα σε σχέση με τα “σαρκοφάγα” παιδάκια.

Η έρευνα διεξήχθει έχοντας σαν δείγμα 187 παιδιά ηλικίας πέντε με δέκα ετών, εκ των οποίων τα 52 παιδάκια ήταν είχαν γονείς βίγκανς, τα 63 χορτοφάγα και τα 72 τρώγανε “κανονικά”.

Οι βίγκανς είναι οι σκληροπυρηνικοί της χορτοφαγίας καθώς απέχουν από την κατανάλωση όχι μόνο ζωικών προϊόντων αλλά και προϊόντων που παράγουν τα ζώα χωρίς να… μας αφήσουν χρόνους όπως το γάλα και το μέλι.

©Unsplash/Jose Ignacio Pompe

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως τα παιδιά που είχαν μια ισορροπημένη διατροφή που συμπεριλάμβανε κρέας, ήταν κατά μέσο όρο ψηλότερα από τα βίγκαν παιδάκια, τα οποία συν τοις άλλοις είχαν μικρότερα και λιγότερο ανθεκτικά οστά, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την οστεροπόρωση αλλά και να παρουσιάσουν κατάγματα στη συνέχεια του βίου τους.

«Η υγεία των οστών είναι πολύ σημαντική και πρέπει να δώσουμε σε αυτήν ιδιαίτερη σημασία καθώς έτσι μειώνουμε τα ρίσκα για οστεοπόρωση και κατάγματα. Ανακαλύψαμε πως τα βίγκαν παιδιά είχαν χαμηλότερη οστεϊκή μάζα ακόμα και σε σχέση με τον ήδη μικρό τους όγκο οστών», δήλωσε η Καθηγήτρια Μέρι Φιούτρελ (Mary Fewtrell) μια εκ των συντακτών της έρευνας.

Παρ ‘όλα αυτά, η έρευνα έδειξε και κάτι θετικό καθώς η βίγκαν διατροφή δείχνει να συμβάλει σε χαμηλότερα ποσοστά λίπους και καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία στα παιδιά. Όμως, όπως συμβουλεύει ο Καθηγητής Ντέσμοντ Μαλγκοτζάτα (Desmond Małgorzata) τα συμπληρώματα διατροφής υψηλά σε βιταμίνες Β12 και D είναι απαραίτητα για τα βίγκαν παιδιά.

Η απάντηση στη χωματερή.

Για δες εδώ

Μπορεί να σε ενδιαφέρει

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ