Με μια λίστα οδηγιών προσπαθεί το Κινεζικό κράτος να ελέγξει τους ιδιώτες που κάνουν ζωντανά streams
Το livestream γνωρίζει άνθιση παγκοσμίως, ιδίως κατά την εποχή του κορωνοϊού. Δεν θα ήταν υπερβολή αν ισχυριζόταν κάποιος πως καριέρες, περιουσίες και ονόματα κυριολεκτικά χτίστηκαν μέσα από τις ζωντανές εκπομπές μέσω διαδικτύου.
Ιδιαίτερη άνθιση στην Κίνα έχει ένα συγκεκριμένο είδος livestream, αυτό των τηλεπωλήσεων. Φανταστείτε το σαν τις εκπομπές τηλεπωλήσεων “έξυπνων σιτών” που βλέπουμε στην Ελλάδα σε μικρότερα κανάλια από ξεπεσμένες τηλεπερσόνες, αλλά στην Κίνα γίνεται μέσω διαδικτύου από ανερχόμενους ινφλουένσερς.
Αντιλαμβανόμενο το Υπουργείο Εμπορίου της χώρας πως οι άνθρωποι αυτοί μπαίνουν πολύ εύκολα στα σπίτια δισεκατομμυρίων ανθρώπων διεθνώς, εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη μια λίστα με οδηγίες τις οποίες τόσο οι παρουσιαστές των livestreams διαδικτυακών πωλήσεων αλλά και οι εταιρείες που τους μισθώνουν για να πουλήσουν τα προϊόντα τους “καλό είναι να λάβουν υπόψιν”.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, οι οδηγίες είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε “να δημιουργήσουν ένα καλό περιβάλλον διαδικτυακού εμπορίου (e-commerce) για τους καταναλωτές”. Έτσι, οι παρουσιαστές κατά την διάρκεια των εκπομπών θα “πρέπει να μιλούν Μανδαρινικά κινέζικα”, να είναι “αντικειμενικοί και έντιμοι για τα προϊόντα που προωθούν” αλλά και “ο ρουχισμός τους δεν θα πρέπει να παραβιάζει την δημόσια τάξη και την καλή ηθική” ενώ “η εμφάνιση τους θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τα χαρακτηριστικά των προϊόντων ή των υπηρεσιών που προωθούν”.
- Δήλωση σοκ της Αστυνομίας του Βερολίνου: “Η πόλη δεν είναι ασφαλής για Εβραίους και ομοφυλόφιλους”
- O Ραφαήλ Καλυβιώτης μιλάει για τις αμερικανικές εκλογές
- Η Ρωσία μόλις έριξε στην Google πρόστιμο αξίας 2,500000000000000000000000000000000000 δολαρίων
Το Υπουργείο παράλληλα ενημέρωσε πως όσοι εμπλακούν σε παράνομες δραστηριότητες θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές όπως περιορισμός της προσβασιμότητας τους στο ιντερνέτ, διακοπή, εγγραφή σε “μαύρη λίστα” ακόμα και διαγραφής των λογαριασμών τους.