Μακρά περίοδο βυθισμένα στο νερό έχουν περάσει τα πρώτα δύο πέτρινα δείγματα από τον Άρη που συνέλλεξε και ανέλυσε το ρόβερ Perseverance
Λίγο πριν συμπληρώσει τις 200 ηλιακές ημέρες επάνω στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη, το ρομποτικό ρόβερ Perseverance (Επιμονή) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) κατάφερε να επιβεβαιώσει αυτό που οι περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν, πως δηλαδή ο Άρης κάποτε ήταν ένας πλούσιος σε νερό πλανήτης με ωκεανούς και λίμνες.
Συγκεκριμένα, το Perseverance ανοίγοντας τρύπες στα πρώτα δύο πετρώματα που συνέλλεξε στον Άρη στις 6 και 8 Σεπτεμβρίου, ανίχνευσε ενδείξεις μακρόχρονης έκθεσης τους σε νερό στο μακρινό παρελθόν, κάτι που δείχνει ότι εκεί που σήμερα βρίσκεται ο κρατήρας Τζέζερο (Jezero) στο τετράγωνο Syrtis Major όπου και “αλωνίζει” το Perseverance, υπήρξε κάποτε μια λίμνη η οποία κατάφερε να “επιβιώσει” για μεγάλο χρονικό διάστημα, επί δεκάδες χιλιάδες ή ακόμη και εκατομμύρια χρόνια.
«Φαίνεται πως τα πρώτα μας πέτρινα δείγματα αποκαλύπτουν ένα δυνητικά φιλόξενο για ζωή βιώσιμο περιβάλλον. Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση ότι το νερό υπήρχε εκεί για τόσο μεγάλο διάστημα», ανέφερε ο καθηγητής Γεωχημείας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια και ερευνητής του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA Κένεθ Φάρλεϊ (Kenneth Farley).
Τα δυο μεγέθους “όσο ένα δάκτυλο περίπου” πετρώματα που ονομάστηκαν «Montdenier» και «Montagnac» έχουν αποθηκευτεί εντός του ρόβερ σε ένα ειδικό υποδοχέα με σκοπό να επιστρέψουν στη Γη, μαζί με δεκάδες άλλα δείγματα στο μέλλον, κάποια στιγμή το 2031. Αν όλα πάνε καλά, τα πετρώματα θα αναλυθούν στα εργαστήρια της NASA εξονυχιστικά προκειμένου να συμβάλουν στις προσπάθειες της ανθρωπότητας για αποικισμό του διαστήματος.