Αγγλία: Αποσύρθηκε τελικά η “προοδευτική” διαφήμιση με το 9χρονο αγόρι με το φόρεμα και τα τακούνια [ΒΙΝΤΕΟ]

Αλλά όχι για τον λόγο που φαντάζεστε

Αποσύρθηκε τελικά η τηλεοπτική διαφήμιση ασφαλιστικής εταιρείας που είχε προκαλέσει αντιδράσεις για το περιεχόμενο της

Με κεντρικό σύνθημα το “Let Life Happen” (Άσε την ζωή να συμβεί), μια ασφαλιστική εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας θέλησε να επιδείξει το πόσο εναρμονισμένη με την woke (ξυπνητή) κουλτούρα της νέας εποχής είναι. Πρόκειται για την ασφαλιστική εταιρεία John Lewis, η οποία στις 11 Οκτωβρίου ξεκίνησε την προώθηση των νέων της ασφαλιστικών προϊόντων με μια νέα τηλεοπτική διαφήμιση.

Στο διάρκειας ενός λεπτού βίντεο, βλέπουμε ένα 9χρονο αγόρι να προκαλεί φθορές στο σπίτι του υπό τους ήχους ενός τραγουδιού της Stevie Nicks, ενδεδυμένο -για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο- με φόρεμα και ψιλοτάκουνες γόβες ενώ το μακιγιάζ του θα το ζήλευε και ο “Απίθανος Ντέζμοντ”.

Το σενάριο του σποτ είναι προφανές, η εταιρεία προωθεί ένα καινούριο ασφαλιστήριο σπιτιού το οποίο καλύπτει μικροφθορές στο σπίτι. Αυτό που δεν είναι προφανές είναι το γιατί το αγοράκι θα πρέπει να προκαλεί σιελόρροια σε όσους μισούν τον Dave Chappele.

Οι αντιδράσεις ήταν έντονες τόσο στα κοινωνικά δίκτυα, όσο για στα site που κάλυψαν την είδηση. Σύμφωνα με τον Telegraph, αρκετοί αναγνώστες έστειλαν σχόλια τα οποία περιέγραφαν το περιεχόμενο του διαφημιστικού σποτ σαν “μια τρομακτική εικόνα για όσα είναι λάθος στην Βρετανία αυτή τη στιγμή”, ενώ ένας αρθρογράφος της Daily Mail χαρακτήρισε την διαφήμιση “ένα ανοήτως προκλητικό και διχαστικό διαφημιστικό που απέτυχε να βρει το στόχο του”.

«Αυτό παίζει να είναι το καλύτερο παράδειγμα του #GoWokeGoBroke»

«Ανυπομονώ για την Woke χριστουγεννιάτικη διαφήμιση 🙄»

«Πραγματικά ελπίζω εκεί στην John Lewis να έχουν απολύσει την διαφημιστική τους εταιρεία για κακή εκτίμηση της κατάσταση και προβολή λάθος εικόνας!»

Κανονικοποιεί την κακή συμπεριφορά. Κάνει πλύση εγκεφάλου στον πληθυσμό για να αποδεχτεί το απαράδεκτο.

«Αυτό που κατάλαβα εγώ από τη διαφήμιση είναι πως αν ο μικρός Γιαννάκης φορέσει φόρεμα θα μπορεί να κάνει ότι θέλει χωρίς να βρει μπελά. Είμαι σωστός;»

Παρόλες όμως τις προφανείς προσπάθειες των ανθρώπων της John Lewis να ικανοποιήσουν τον αδηφάγο δαίμονα της woke culture κάνοντας επίδειξη των προοδευτικών τους ευαισθησιών, αντιδράσεις προκλήθηκαν και από την αξιογέλαστη μερίδα εκείνων των συνανθρώπων μας που νοσούν από την τελευταία μετάλλαξη του φεμινισμού.

Συγκεκριμένα, δεν ήταν λίγα τα σχόλια που κατηγορούσαν την εταιρεία για μισογυνισμό, σεξιζμό και προώθηση της ‘προαιώνιας πατριαρχικής ιδέας της κουλτούρας του βιασμού’ καθώς κατά τη διάρκεια του διαφημιστικού προπαγανδιστικού σποτ, το ντυμένο γυναίκα αγοράκι παρουσιάζεται να κλωτσά τις νερομπογιές ενός μικρού κοριτσιού (λογικά η αδελφούλα του) το οποίο τον κοιτά απορημένο ενώ εκείνος απομακρύνεται προκειμένου να είναι εκθαμβωτικός.

Ενδεικτική είναι η αντίδραση της συγγράφισσας και ακτίβιστριας Φρανσίς Γουϊτμαν (Frances Weetman):

«Η διαφήμιση της John Lewis που έχει σαν κέντρο της προσοχής ένα νεαρό αγόρι που καταστρέφει τα πάντα όσο η αδελφή του υπάκουα κάθεται και ζωγραφίζει σε μια γωνία είναι σεξισμός συμπυκνωμένος σε εξήντα δευτερόλεπτα.»

«Πότε θα ζητήσετε συγγνώμη για τον ανόητο ωμό σεξισμό της διαφήμισης;»

Λύση στον γόρδιο αυτό δεσμό έδωσε η Υπηρεσία Οικονομικού Ελέγχου (FCA) της Αγγλίας η οποία είναι επιφορτισμένη με το καθήκον του ελέγχου κάθε διαφημιστικού φυλλαδίου, σποτ και καταχώρησης προκειμένου να βεβαιωθεί πως οι καταναλωτές δεν εξαπατώνται.

Η FCA λοιπόν διαπίστωσε πως η διαφήμιση πρέπει να αποσυρθεί καθώς είναι πιθανό να παραπλανήσει τους καταναλωτές κάνοντας τους να πιστέψουν πως η ασφαλιστική εταιρεία θα τους αποζημιώσει για ζημιές ή φθορές που δεν προκλήθηκαν από κάποιο ατύχημα αλλά επίτηδες, όπως ας πούμε το παιχνίδι ενός κακομαθημένου παιδιού.

Η εταιρεία σε μια προσπάθεια της να καλύψει νομικά τα νότα της δημοσίευσε μια ανακοίνωση στην οποία ξεκαθαρίζει πως δεν είχε σκοπό να εξαπατήσει το κοινό και πως η εταιρείας της αποζημιώνει μόνο σε περίπτωση ατυχημάτων.

«Μπορεί να έχετε δει την διαφήμιση μας για τα νέα οικιακά μας ασφαλιστικά προϊόντα με το σύνθημα “Let Life Happen”, η οποία προβλήθηκε από τις 11 μέχρι και τις 27 Οκτωβρίου 2021. Αυτή η διαφήμιση αποσύρθηκε γιατί η Υπηρεσία Οικονομικού Ελέγχου θεωρεί πως το περιεχόμενο της μπορεί εν δυνάμει να παραπλανήσει και να προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές σχετικά με τα οικιακά μας ασφαλιστικά προϊόντα. Δεν ήταν αυτή η πρόθεση μας, σε καμία περίπτωση.

Η διαφήμιση “Let Life Happen” δημιουργήθηκε για να προβάλει μια παιχνιδιάρικη απεικόνιση ενός νεαρού ηθοποιού που παρασύρεται από την ερμηνεία του αγνοώντας τις ακούσιες συνέπειες των πράξεων του.

Αποφασίσαμε να επικοινωνήσουμε με κάθε πελάτη μας που αγόρασε τα νέα μας οικιακά ασφαλιστικά προϊόντα από τις 11 μέχρι και την 31 Οκτωβρίου για να βεβαιωθούμε πως αυτό το έχουν καταλάβει πλήρως και είναι ικανοποιημένοι με την αγορά τους.»

Δεν μασάει όλος ο κόσμος βέβαια κουτόχορτο…

«Τι ηλίθιο αυτογκόλ. Και πόσοι έλεγξαν και το ενέκριναν αυτό εσωτερικά, κάνανε ο ένας high-five με τον άλλο και άναψαν πούρα για ακόμη μια επιτυχημένη διαφήμιση;»

«Πω, αυτό λογικά θα σας κοστίσει μια περιουσία. Ελπίζω να ήσασταν ασφαλισμένοι. Υποθέτω πως ήταν απλά ένα ατύχημα;»

«Πολύ αργά John Lewis. Γνωρίζουμε πως απλά βάζατε τικ σε αυτά που με ευχαρίστηση φαντασιώνεστε σαν κουτάκια εμπεριεκτικότητας ενώ την ίδια στιγμή δείχνατε το μεσαίο δάκτυλο στην κυρίως αγορά σας. Ήταν μια πολύ κακή σας στιγμή.»

Ω Θεέ. Βιαστήκατε πολύ να πηδήξετε στο άρμα του δικαιωματισμού.

Το μόνο καλό πράγμα με τη διαφήμιση ήταν το τραγούδι της Στίβι Νικς.

Ελπίζω η Χριστουγεννιάτικη σας διαφήμιση να μην είναι μια τραγουδίστρια μόνη της να τραγουδά ένα αργό κομμάτι, ως συνήθως.

Κατεβάστε καμιά νέα ιδέα!

Η απάντηση στη χωματερή.