Πόρτα από Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ και Κατάρ στο ‘Eternals’

Μετά την άρνηση της Disney να αφαιρέσει σκηνές ΛΟΑΤΚΙ ενδιαφέροντος

Κάποιες χώρες αποφάσισαν να χάσουν την ευκαιρία να δουν την χειρότερη ταινία της Marvel

© Marvel Studios

Σε καραντίνα κατά του επιτηδευμένου δικαιωματισμού και της ατζέντας της υπερηφάνειας φαίνεται πως μπαίνουν Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ και Κατάρ καθώς αποκλείουν την ταινία “Eternals” από τις κινηματογραφικές αίθουσες της επικρατείας τους.

Η ταινία Eternals, ή ‘Γκεη Πραιντ On Steroids’ όπως θα έλεγε κάποιος κακοπροαίρετος οξύνους, διαφημίζεται εδώ και καιρό από την ίδια την Disney, ιδιοκτήτρια (και) της Marvel Studios σαν ‘μια διαφορετική προσέγγιση στο σύμπαν των υπερ-ηρώων‘ και ‘μια πολύχρωμη γιορτή της εμπεριεκτικότητας και της διαφορετικότητας’.

Η ταινία περιγράφει τις πολύχρωμες, εμπεριεκτικές και διαφορετικές περιπέτειες μιας προοδευτικής παρέας εξωγήινων αθανάτων που ονομάζεται Eternals (Αιώνιοι), οι οποίοι ζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια στις ντουλάπες τους στη Γη, κρυμμένοι από τα μη ανεκτικά βλέμματα των ακρο-κανονικών κυρ-Παντελήδων, οι οποίοι (όπως ίσως θα περιμένατε) διαθέτουν διάφορες δυνάμεις και ικανότητες.

© Marvel Studios

Την ταινία, που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η πιο φιλόδοξη ταινία της Marvel μέχρι τώρα, σκηνοθετεί η οσκαρική κυρία Κλοέ Ζάο (Chloe Zhao) η οποία δηλώνει υπερήφανη που όχι μόνο κατάφερε να σπάσει την γυάλινη οροφή αποτυπώνοντας για πρώτη φορά σε ταινία με σούπερ-ήρωες μια σκηνή σεξ, αλλά που κατάφερε να σπάσει και μια ακόμα γυάλινη οροφή, εκείνη της ύπαρξης δυο γκέι ηρώων που όχι μόνο βρίσκονται εις γάμου κοινωνία, αλλά έχουν και παιδί, σχέση που επισφραγίζεται κατά τη διάρκεια του φιλμ με ένα φιλί.

Ερωτηθείς ο εκ Λιβάνου ηθοποιός Χαζ Σλέϊμαν (Haaz Sleiman), ο οποίος ενσαρκώνει τον Ben, τον σύζυγο του υπερήφανου υπερ-ήρωα Phastos -και υπερήφανος υπερήφανος και ο ίδιος- για την ύπαρξη αυτής της σχέσης και του φιλιού σε μια ταινία που εξ’ορισμού απευθύνεται σε ανηλίκους, δήλωσε:

«Α, είναι σωτήριο! Μπορείτε να φανταστείτε πόσο πολλές ζωές θα σώσει αυτό; Παιδιά, κουήρ νέοι, όλοι αυτοί που εκφοβίζονται, που αυτοκτονούν, που δεν βλέπουν τους εαυτούς τους να εκπροσωπούνται; Και τώρα θα μπορούν να δουν αυτό, είναι κάτι υπερβατικό!»

Όπως όμως αναφέρει το Hollywood Reporter, η συγκεκριμένη σκηνή είναι που απασχόλησε τις κυβερνήσεις κάποιων χωρών που για δικούς τους πολιτισμικούς και άλλους λόγους δεν είναι τόσο ένθερμοι στο να υιοθετήσουν τις απόψεις και τα μηνύματα της αποτυχημένης και ηθικά χρεοκοπημένης δυτικής ελίτ προς “τα παιδιά, τους κουήρ νέους, όλους αυτούς που εκφοβίζονται, που αυτοκτονούν, που δεν βλέπουν τους εαυτούς τους να εκπροσωπούνται” και ζήτησαν από την παραγωγό εταιρία να προβεί σε κάποιες… αλλαγές επί του φιλμ προκειμένου να μπορούν να το προβάλουν στις κινηματογραφικές τους αίθουσες.

Σύμφωνα δε με τον Guardian, η Disney αρνήθηκε να υποκύψει και να κόψει τις σκηνές πάθους μεταξύ δυο ανδρών. Έτσι, ως δια μαγείας, η ταινία εξαφανίστηκε από τα κινηματογραφικά sites και τα κινηματογραφικά προγράμματα των χωρών του Κόλπου ενώ η καθυστέρηση στην ανακοίνωση της πρεμιέρας της “χειρότερης ταινίας της Marvel” στην Κίνα, σύμφωνα με το CBR προμηνύει πως και η Κίνα θα πει όχι στο πολύχρωμο πανηγύρι της Disney.

via GIPHY

Οι κινηματογραφικοί Εternals είναι ελαφρώς βασισμένοι στο κόμικ του Τζακ Κίρμπι (Jack Kirby), του σημαντικότερου ίσως ανθρώπου του αμερικανικού κόμικ, από το πενάκι του οποίου δημιουργήθηκαν οι Fantastic Four, οι X-Men, ο Hulk, ο Captain America και εκατοντάδες άλλοι υπέρ-ήρωες του σύμπαντος της Marvel Comics αλλά και της DC. Και λέμε ελαφρώς μιας και για χάρη ΤΟΥ ΜΥΝΗΜΑΤΟΣ, οι εθνικότητες, τα φύλα και οι σεξουαλικές προτιμήσεις όλων των ηρώων άλλαξαν ενώ άλλοι “δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για την ταινία” όπως ο ήρωας Phastos, ο… σύζυγος του Ben.

Σε εντελώς άσχετα νέα, το Eternals έγινε η πρώτη ταινία της Marvel με αρνητικό σκορ διαπιστευμένων κριτικών κινηματογράφου στο Rotten Tomatoes (51%) αλλά και η ταινία της Marvel με την χειρότερη βαθμολογία.

Για δες εδώ

Μπορεί να σε ενδιαφέρει

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ