Κρίση στην Ουκρανία: Τι σημαίνουν τα περίεργα σύμβολα στα Ρώσικα πολεμικά οχήματα;

Τρίγωνα, "Ζ" και κύκλοι με τελίτσες

Όσο ο ρωσικός στρατός αλλά και ρωσικά στρατιωτικά οχήματα συγκεντρώνονται γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας, τόσο πληθαίνουν οι φωτογραφίες που ανεβάζουν στα κοινωνικά δίκτυα οι κάτοικοι της περιοχής

Μετά την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν για αναγνώριση των δύο αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι αναρτήσεις με φωτογραφικά ντοκουμέντα στα οποία εμφανίζονται στρατιωτικά ρωσικά οχήματα.

Πέρα από τις ανησυχητικές κινητοποιήσεις, τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων έχει απασχολήσει εμφάνιση μιας σειράς “μυστηρίων συμβόλων” τα οποία είναι ζωγραφισμένα επάνω στα ρωσικά οχήματα, ειδικά τις τελευταίες δύο ημέρες.

Το συνηθέστερο σύμβολο είναι το “Ζ”

«Κάποια στρατιωτικά φορτηγά των φιλο-ρωσικών δυνάμεων έχουν τα ‘Ζ’. Ορίστε ένα μικρό παράδειγμα.»

«Τα περισσότερα “Ζ” που έχουμε μέχρι στιγμής δει είναι εντός τετραγώνου, αλλά αυτό το φορτηγό στα Ουράλια που φέρει πολυβόλο το έχει εντός τριγώνου. Πιθανά δείχνει πως ανήκει σε διαφορετική ομάδα κρούσης εντός της παράταξης.»

Το “Ζ” σε πυροβολικό:

Εδώ παρατηρούνται τα “τρίγωνα”, πέριξ της περιοχής του Μπέλγκοροντ

Ενώ δεν λείπουν και κύκλοι…

Στην παρακάτω περίπτωση μάλιστα, έχει καταγραφεί ένα άρμα τύπου Τ-90 που φέρει ένα κόκκινο τρίγωνο. Κάτι που κάποιοι ερμηνεύουν πως υποδηλώνει τιμητικό τίτλο ή αξίωμα.

Μέχρι στιγμής, από τα βίντεο και τις φωτογραφίες που έχουν διαρρεύσει στα κοινωνικά δίκτυα, έχει καταγραφεί μια πληθώρα διαφορετικών συμβόλων, των οποίων η σημασία -ακόμα- παραμένει μυστήριο. Μια από τις θεωρίες, και ίσως η επικρατούσα, είναι πως τέτοιου είδους σύμβολα χρησιμοποιούνται για να καταστεί ευκολότερος ο συντονισμός ενός μεγάλου αριθμού οχημάτων που προελαύνουν σε εχθρικό έδαφος σε διαφορετικούς προορισμούς. Μέχρι στιγμής, έχουν παρατηρηθεί να φέρουν τα σύμβολα αυτά τόσο άρματα μάχης, εκτοξευτές ρουκετών αλλά και οχήματα ανεφοδιασμού. Όμως, δεν φέρουν ΟΛΑ τα οχήματα αυτά τα σύμβολα. Περίεργο, ε;

Τα σύμβολα έχουν στην πλειοψηφία τους ζωγραφιστεί επάνω στα οχήματα με λευκή μπογιά, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τα σύμβολα δεν τα φέρουν μόνο οχήματα του Ρωσικού στρατού, αλλά έχουν παρατηρηθεί σε φορτηγά της Ρωσικής Εθνοφρουράς.

Οι εικασίες ως προς την σημασία των συμβόλων είναι πολλές. Κάποιες πηγές αναφέρουν πως το “Ζ” αναφέρεται στα οχήματα που σε περίπτωση εισβολής θα κατευθυνθούν προς το Χάρκοβο (Kharkiv), το τρίγωνο στα οχήματα με προορισμό το Σλαβιάνσκ (Slavyansk) ενώ με κύκλο είναι τα οχήματα σε εφεδρεία, πληροφορίες που όμως παραμένουν εικασίες. Κάτι που κάνει τα πράγματα ακόμα πιο αινιγματικά είναι πως το γράμμα “Ζ” δεν υπάρχει στο Κυριλλικό αλφάβητο…

Μια άλλη εικασία θέλει τα σύμβολα να έγιναν για να ξεχωρίζουν εύκολα τα Ρώσικα από τα Ουκρανικά στρατεύματα μιας και οι δυο πλευρές χρησιμοποιούν παραδοσιακά ίδιου τύπου στρατιωτικά οχήματα.

Όπως και να έχει, ελπίζουμε και ευχόμαστε η ένταση να πέσει και ας μην μάθουμε ποτέ τον λόγο και τον σκοπό που εξυπηρετούν αυτά τα σύμβολα.

Με πληροφορίες από το The Drive

Η απάντηση στη χωματερή.

Για δες εδώ

Μπορεί να σε ενδιαφέρει

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ