Οι Πακιστανοί αποκάλυψαν σε βίντεο το νέο μαχητικό που θα κατασκευάσουν με την Τουρκία
Σε μία σημαντική αποκάλυψη θα προχωρήσει σήμερα το Directus.gr, καθώς πριν λίγα λεπτά, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Πακιστάν, σε βίντεο που ανέβασε, αποκάλυψε το μαχητικό που θα αναπτύξει από κοινού με την Τουρκία.
Πριν λίγες ημέρες, ο διευθυντής του Directus.gr, είχε αποκαλύψει τις συζητήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
Η Pakistan Aeronautical Complex υπέγραψε συμφωνία με την Turkish Aerospace Industries για το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς T-FX όπου το Πακιστάν έχει γίνει επίσημος εταίρος. Το μαχητικό T-FX θα επανασχεδιαστεί και θα τροποποιηθεί τώρα από την PAC, συγχωνευμένο με το NGFA του Project Azm, για να καλύψει τις κοινές απαιτήσεις των αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών με μια ενιαία πλατφόρμα.
Η ανάπτυξη του αεροσκάφους θα κατανεμηθεί μεταξύ Πακιστάν και Τουρκίας και η τεχνογνωσία τόσο της TAI όσο και της PAC θα συγκεντρωθούν μαζί για την κοινή ανάπτυξη του μαχητικού. Αυτό θα μειώσει το κόστος του έργου, θα αυξήσει τη σκοπιμότητα, θα αυξήσει τις δυνατότητες του μαχητικού και θα συντομεύσει τα χρονοδιαγράμματα. Η τελική κατασκευή του TF-X/JF-XX θα πραγματοποιηθεί και στις δύο χώρες.
Η είδηση της ένταξης του Πακιστάν στο πρόγραμμα μαχητικών πέμπτης γενιάς της TAI επιβεβαιώθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Turkish Aerospace στα πακιστανικά μέσα ενημέρωσης πριν δύο εβδομάδες.
Το TF-X/TPF-XX/JF-XX είναι ένα κοινό τουρκικό-πακιστανικό πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών δικινητήρων, πολλαπλών ρόλων, stealth γενιάς 5+.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Turkish Aerospace Industries είπε επίσης ότι η TAI πρόκειται να μεταφέρει ορισμένες από τις δραστηριότητές της στο Πακιστάν μέχρι το τέλος αυτού του έτους.
Δείτε το βίντεο:
Εθνικός κίνδυνος
Πριν ακριβώς ένα χρόνο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση, ανάμεσα σε στρατιωτικές αντιπροσωπείες από Τουρκία και Πακιστάν. Η συνάντηση έλαβε χώρα 22-23 Δεκεμβρίου. Ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν Mιάν Μοχάμαντ Χιλάλ Χουσεΐν (Mian Muhammad Hilal Hussain) και ο Αναπληρωτής Αρχηγός του Στρατού του Τουρκικού Στρατού, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρογλου (Selcuk Bayraktaroglu), εκπροσώπησαν τις δύο χώρες.
Υπάρχουν πολλές ενδείξεις, ότι συζητήθηκε η παράδοση πυρηνικών στη Τουρκία! Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Ισμαήλ Ντεμίρ (Ismail Demir), επικεφαλής της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας και ο Τεμίλ Κοτίλ (Temil Kotil), Διευθύνων Σύμβουλος της Turkish Aerospace Limited (TAI).
Ο στρατηγός Σαχίρ Σάμσαντ (Sahir Shamshad) του Πακιστανικού Στρατού, συναντήθηκε επίσης με τον υπολοχαγό Γουαλί Τουρκτσί (Wali Turkch)i. Πηγές ανέφεραν ότι συζητήθηκε η μεταφορά τεχνολογίας πυραύλων ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς η αγορά τουρκικών UAV από το Πακιστάν.
“Πίσω από τη μυστική συνάντηση Τουρκίας-Πακιστάν, βρίσκεται η Κίνα”, είχαν αναφέρει τότε Ινδικά ΜΜΕ.
Ο Ερντογάν δεν έχει κρατήσει μυστική ποτέ την επιθυμία του να βάλει την Τουρκία στο κλαμπ των χωρών με πυρηνικά όπλα. Όπως δήλωσε πρίν δύο χρόνια ο ίδιος, «είναι απαράδεκτο οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικά να απαγορεύουν στην Άγκυρα να αποκτήσει τα δικά της πυρηνικά όπλα.».
Οι σχέσεις με αφορμή την μεταφορά πυρηνικής τεχνολογίας μεταξύ Άγκυρας και Ισλαμαμπάντ, μας πηγαίνουν πίσω στον Πακιστανό επιστήμονα Αμπντούλ Καντίρ Καν (Abdul Qadeer Khan), «πατέρα» του σημερινού προγράμματος πυρηνικών όπλων του Πακιστάν, ο οποίος βρέθηκε να έχει πουλήσει πολλούς φυγοκεντρητές στο Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, τη Λιβύη και ενδεχομένως σε άλλους μεταξύ 1987 και 2002.
Βασικά, το Πακιστάν είναι ο στρατηγικός εταίρος που βοηθά την Τουρκία να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η Τουρκία υποστηρίζει το Πακιστάν για την αυτοδιάθεση του Κασμίρ, ενώ ο Ερντογάν το έθεσε ως κύριο θέμα στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2019.
Είναι γνωστό όμως ότι οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι χωρίς πυρηνική γόμωση δεν ικανοποιούν τα νέο-οθωμανικά σχέδια του Τούρκου προέδρου, που έχει εστιάσει σε αυτό το σχέδιο όσο κανένα άλλο.
Εκτός από τον μυστικό πυρηνικό παράγοντα, η Τουρκία και το Πακιστάν έχουν μια αμυντική σχέση, η οποία έχει μια ανοδική πορεία από τότε που ήρθε στην εξουσία ο Imran Khan. Πακιστάν και Τουρκία θα επεκταθούν και στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό θα το δούμε το επόμενο διάστημα στον άξονα που ετοιμάζει η Άγκυρα κατά των χωρών της περιοχής.
Μην ξεχνάμε, πως πριν λίγες εβδομάδες, Bayraktar TB2 έφθασαν στο Πακιστάν! Το Πακιστάν έχει παραγγείλει 6 μονάδες σε πρώτο στάδιο. Ινδοί εμπειρογνώμονες ασφαλείας ταυτόχρονα, αναφέρουν ότι οι αυξανόμενοι δεσμοί Τουρκίας-Πακιστάν αποτελούν θέμα ανησυχίας.
Μην ξεχνάμε πως Τουρκία και Πακιστάν διεξάγουν συνεχώς ασκήσεις σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο. Πακιστάν και Τουρκία έρχονται πιο κοντά.
Η Τουρκία έχει μια παραδοσιακή καλή σχέση με το Πακιστάν. Ουσιαστικά, η Τουρκία βλέπει το Πακιστάν ως έναν στρατηγικό σύμμαχο αλλά και έναν δυνητικό συνεργάτη στην παραγωγή εξελιγμένων οπλικών συστημάτων. Την ίδια στιγμή το Πακιστάν έχει επίσης μια καλή σχέση με την Κίνα. Ειδικά, ως προς την αμυντική συνεργασία της Τουρκίας με το Πακιστάν, έχουν υπάρξει ξανά το τελευταίο διάστημα συνομιλίες ανάμεσα σε αξιωματούχους.
- Ο Ιλον Μασκ θα είναι ο Υπουργός Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας στην κυβέρνηση του Τραμπ
- Καλά πήγε αυτό: “Φέσια” 20εκ άφησε η εκστρατεία της Kamala παρά το 1δις που συγκέντρωσε προεκλογικά
- Τον ατσάλινο Τομ Χόμαν διόρισε “τσάρο των συνόρων” ο Τράμπαρος
Η απάντηση
Αθήνα και Νέο Δελχί πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν ασκήσεις & να συνεργαστούν στον αμυντικό τομέα.
Είναι αρκετά σημαντικό να ισχυροποιήσουμε τις σχέσεις μας. Πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος. Οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών, πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα τις ασκήσεις.