Ούτε ο Γκαγκάριν κατάφερε να γλιτώσει της ακύρωσης
Μετά τις ρώσικες γάτες, τους Ρώσους αθλητές της παραολυμπιάδας, τα ρώσικα μπαλέτα, τα ρώσικα δέντρα και… τις ρώσικες μουστάρδες, ήρθε η σειρά του πρώτου ανθρώπου που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη να φάει το ψιλο-ακυρωματάκι του.
Συγκεκριμένα, ο Ρώσος κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν (Юрий Гагари), φέρεται να απώλεσε της “τιμής” που θα απολάμβανε από το Space Foundation (Διαστημικό Ίδρυμα) να έχει δώσει το όνομα του σε ένα συμπόριο διεθνούς συνεδρίου στο οποίο θα συμμετέχουν “δεκάδες διαστημικές εταιρείες από όλον τον κόσμο και περισσότεροι από 100 ομιλητές”.
Το Space Foundation είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση σκοπός της οποίας είναι -σύμφωνα με την περιγραφή της- να είναι μια δίοδος για την πληροφόρηση, την εκπαίδευση, την ενημέρωση και τη συνεργασία για την εξερεύνηση του διαστήματος η οποία εδώ και μια δεκαετία διοργανώνει ετήσια επιστημονικά συνέδρια στο μαγευτικό Κολοράντο Σπρινγκς.
Σύμφωνα δε με το επίσημο πρόγραμμα του φετινού συνεδρίου που θα διεξαχθεί το τριήμερο 2-4 Απριλίου, την 3η τ’απρίλη είχε προγραμματιστεί το φιλανθρωπικό συμπόσιο “Η Νύχτα του Γιούρι” (Yuri’s Night), τιμώντας τον Ρώσο πρωτοπόρο του διαστήματος. Σκοπός της Νύχτας του Γιούρι ήταν “να εορτασθούν τα ανθρώπινα επιτεύγματα στο διάστημα εμπνέοντας παράλληλα την επόμενη γενιά να φτάσει στα αστέρια”.
Όπως όμως αναφέρει το επιστημονικό site Futurism, με μια ανακοίνωση που πλέον έχει διαγραφεί, το Space Foundation ενημέρωσε πως “Υπό το πρίσμα των επίκαιρων παγκόσμιων εξελίξεων” το όνομα του συμποσίου αλλάζει σε ‘Διαστημική Γιορτή: Ανακαλύψτε τι έρχεται μετά'”.
Τα νέα της ακύρωσης του κοσμοναύτη Γιούρι, ενός ανθρώπου που είχε γεννηθεί σε μια διαφορετική χώρα της οποίας κομμάτι ήταν και η Ουκρανία, έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση και σε αρκετούς χρήστες των κοινωνικών δικτύων, που βρήκε έκαστος την αφορμή να βγάλει τα σώψυχα του.
What? Yuri Gagarin wasn’t the one who declared war on Ukraine. He died before the fall of the Soviet Union! He has nothing to do with this. Are we not allowed to remember the great things many Russians did because of Putin?
— MediocreMan836 (@MMan836) March 15, 2022
«Τι; Δεν κήρυξε ο Γιούρι Γκαγκάριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πέθανε πριν από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης! Δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Δεν επιτρέπεται να θυμόμαστε τα επιτεύγματα πολλών Ρώσων εξαιτίας του Πούτιν;»
Putin was a powerless teenager when Yuri Gagarin died, linking Yuri to today’s Russian aggression is no different from boycotting Russian immigrant-owned businesses.
— Ben Hallert (@chairboy) March 15, 2022
This is a misstep and feels petty.
«Ο Πούτιν ήταν ένας αδύναμος έφηβος όταν ο Γιούρι Γκαγκάριν πέθανε, το να συνδέουμε τον Γιούρι με την σημερινή επιθετικότητα της Ρωσίας δεν διαφέρει από το να μποϊκοτάρουμε τις επιχειρήσεις Ρώσων μεταναστών. Είναι άστοχο και δείχνει κακία.»
You will not be able to transform history. The USSR sent the human species into space. A son of peasants, a son of the world proletariat
— Espíritu de Stalingrado ☭ (@miguelgiant28) March 19, 2022
«Δεν θα καταφέρετε να μεταλλάξετε την ιστορία. Η ΕΣΣΔ ήταν η πρώτη που έστειλε τον άνθρωπο στο διάστημα. Ένας γιος χωρικών, ο γιός του παγκόσμιου προλεταριάτου»
I hope the Science community doesn’t cancel Dmitri Mendeleev, Russian chemist who developed the periodic classification of the elements. We’re going to need that. pic.twitter.com/hq5jbclQYX
— Steve Steele (@slicksteele) March 19, 2022
«Ελπίζω η Επιστημονική κοινότητα να μην ακυρώσει τον Ντμίτρι Μεντελέγιεφ, τον Ρώσο χημικό που ανέπτυξε την περιοδική ταξινόμηση των στοιχείων. Θα μας χρειαστεί αυτό.»
Η ιστορική πτήση του Γκαγκάριν
Στις 12 Απριλίου 1961 ο Γιούρι Γκαγκάριν ξεκίνησε για το ιστορικό του ταξίδι μέσα στο Βοστόκ 1. Εικοσιπέντε λεπτά μετά την εκτόξευση, μπήκε σε μια ελλειπτική τροχιά με απόγειο 302 χιλιόμετρα, περίγειο 175 χιλιόμετρα και περίοδο 89 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα, κινούμενος με ταχύτητα 7,61 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο (27.396 χιλιόμετρα ανά ώρα).
Πίσω στη Γη, τα νέα ήδη ξεκινούσαν για το γύρο του κόσμου. Το Σοβιετικό Επιτελείο τον προήγαγε, όσο ήταν στο διάστημα, σε Ταγματάρχη – για την περίπτωση που δεν γυρνούσε. Μάλιστα, είχαν ετοιμαστεί τρία δελτία τύπου για την αποστολή πριν την εκτόξευση: ένα για την περίπτωση επιτυχίας και δυο για την περίπτωση αποτυχίας. Ο Γκαγκάριν δεν είχε τον έλεγχο του σκάφους του, επειδή κανείς δεν ήξερε πώς οι συνθήκες κατά την πτήση θα επηρέαζαν τον άνθρωπο βιολογικά και ψυχολογικά· ο συνδυασμός για το ξεκλείδωμα του χειριστηρίου βρισκόταν μέσα σ’ ένα σφραγισμένο φάκελο που είχε μαζί του, ενώ το σκάφος ελεγχόταν από επιτελείο επιστημόνων και τεχνικών στη Γη.
Μετά από 67 λεπτά σε τροχιά, το προσωπικό ελέγχου πτήσης έδωσε εντολή στο σκάφος να πυροδοτήσει τους κινητήρες επιβράδυνσης και να αρχίσει την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα. Ο Γκαγκάριν δεν προσγειώθηκε μαζί με την κάψουλα, αλλά χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμά του σε ύψος 7 χιλιομέτρων, και μετά από ελεύθερη πτώση χρησιμοποίησε το αλεξίπτωτό του και προσγειώθηκε κοντά στην πόλη Τακτάροβα. Μια γυναίκα, η εγγονή της και η αγελάδα τους ήταν οι πρώτοι που είδαν τον Γκαγκάριν να επιστρέφει. Η συνολική διάρκεια της αποστολής, που τελείωσε στις 10:55 ώρα Μόσχας με την προσγείωση του Γκαγκάριν, ήταν 108 λεπτά.
Wikipedia
- Γνωστός σεναριογράφος της DC σκέφτεται να αποσυρθεί λόγω της επανεκλογής του Τραμπ
- Ο Guardian προσφέρει στο προσωπικό του ψυχοθεραπεία μετά τα εκλογικά αποτελέσματα των ΗΠΑ
- Diddy: Ζύγιζε τα κορίτσια που συμμετείχαν και έδιωχνε τις κοντοκουρεμένες
O Γκαγκάριν στα πλαίσια της παγκόσμιας περιοδείας του, επισκέφθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1962 την Ελλάδα. Πλήθος κόσμου τον επευφημούσε κατά στη διαδρομή του από το αεροδρόμιο του Ελληνικού προς την Αθήνα. Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και επισκέφθηκε την Ακρόπολη.