Ο μοναδικός Έλον Μασκ

Όλοι έμειναν αποσβολωμένοι

Ο Έλον Μασκ έκλεισε συμφωνία με 44 δισεκατομμύρια δολάρια (!!!) για την εξαγορά μίας από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων, του Τουήτερ που έχει 330 εκατομμύρια χρήστες στον πλανήτη.

Όπως είναι συνηθισμένος ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος, δεν είχε αφήσει πολλά στοιχεία πριν, ότι θα προχωρούσε σε τόσο επιθετική κίνηση, και οι εξελίξεις της εξαγοράς στην κυριολεξία έγιναν μέσα σε λίγες ημέρες.

Ο λόγος που προβάλει ο Μασκ για την απόκτηση της πλατφόρμας, είναι ότι επιθυμεί να προάγει την ελευθερία του λόγου, και να πολεμήσει τους μηχανισμούς λογοκρισίας της επιχείρησης του Τουήτερ. Αν και προσωπικά δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι κάποιος θα διακινδύνευε τέτοιο πακτωλό χρημάτων μόνο για ιδεολογικό λόγο και θεωρώ ότι ως επιχειρηματίας ο Μασκ έχει πάντα το κέρδος στο μυαλό του, πολλοί χρήστες έχουν πιστέψει την αιτιολόγηση του για την αγορά και έχουν αντιδράσει με ποικίλους τρόπους.

Στην Δεξιά, εκατομμύρια χρήστες υποδέχτηκαν τον Μασκ σαν τον Μεσσία στην Δευτέρα Παρουσία που θα τους σώσει από το κυνήγι μαγισσών που έχουν εξαπολύσει στα κοινωνικά δίκτυα εναντίον τους επειδή δεν εκφράζουν ορθοπολιτικές απόψεις. Από την άλλη, στα αριστέρα πολλοί θεώρησαν τον Μασκ σαν τον Χίτλερ που ήρθε να επιβάλλει την ρητορική μίσους, και καλούσαν δημόσια σε απενεργοποίηση του Τουήτερ από τον καθένα μας ώστε να μην λάβουμε μέρος σε αυτό που σχεδιάζεται […].

Αμφότερες αυτές τις απόψεις τις θεωρώ υπερβολικές. Βέβαια ο Μασκ μπορεί να πάθει ζημιά αν υιοθετηθούν απόψεις της Αριστεράς από διάφορες κυβερνήσεις, και θεωρήσουν πλέον το Τουήτερ ως πλατφόρμα «ρητορικής μίσους» με πιθανό αποκλεισμό του σε εθνικό επίπεδο.

Αυτό όμως που μου έκανε προσωπικά εντύπωση, είναι η αδράνεια των κυβερνήσεων σε όλο το θέμα της παντοδυναμίας των κοινωνικών δικτύων. Ενώ σε άλλες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα στα τραπεζικά εμβάσματα σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει δημιουργηθεί το SWIFT που ελέγχεται συλλογικά από πολλά έθνη, στο θέμα της έκφρασης εκατοντάδων εκατομμύριων ανθρώπων στο διαδίκτυο, τα κράτη απλά παρακολουθούν τις εξελίξεις τις οποίες οδηγούν ιδιώτες όπως ο Μασκ.

Αν πραγματικά ενδιαφερόμαστε για την πορεία της ελευθερίας του λόγου, θα έπρεπε συντονισμένα και δημοκρατικά, να οργανώσουμε τον έλεγχο αυτών των εφαρμογών σε διακρατικό επίπεδο, και όχι να παραχωρούμε λόγω αδράνειας τόσο πανίσχυρα εργαλεία καθοδήγησης της κοινής γνώμης στα χέρια ελάχιστων κέντρων εξουσίας που δεν ελέγχονται από την Δημοκρατία.  

Περισσότερα απο

Απόστολος Κρητικόπουλος

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ