“Ξέθαψαν” άγαλμα της θεάς Αθηνάς οι Τούρκοι και ομολογούν: “Χρονολογείται από την αρχαϊκή περίοδο”

Αντιμέτωποι με το ελληνικό παρελθόν της Μικράς Ασίας

Οι Τούρκοι έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με το ξεκάθαρα ελληνικό παρελθόν της Μικράς Ασίας

Η ελληνική κυβέρνηση  πρέπει κάποια στιγμή να θέσει επισήμως θέμα στους Τούρκους για τα ευρήματα που βρίσκονται μαζικά στο έδαφος της ελληνικής έως το κόκκαλο Μικράς Ασίας και όχι να δεχόμαστε να ακούμε τον Ερντογάν να μας λέει για τουρκικά νησιά και οθωμανικές αυτοκρατορίες. 

Τι αναφέρουν οι Τούρκοι:

”Τα κομμάτια του αγάλματος της Αθηνάς, τα οποία φυλάσσονταν σε χρηματοκιβώτια μετά την απομάκρυνσή τους από τον χώρο των ανασκαφών στην περιοχή Μπαϊρακλί (Bayraklı) της Σμύρνης τη δεκαετία του 1930, άνοιξαν στους επισκέπτες για πρώτη φορά μετά τη διαδικασία συναρμολόγησης που πραγματοποίησαν ειδικοί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σμύρνης.

Το μέρος του έργου αυτού του μήνα με τίτλο «Θα δεις αυτό που δεν μπορείς να δεις», όπου το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σμύρνης εκθέτει τα πιο σπάνια αντικείμενα στις αποθήκες κάθε μήνα, ήταν αφιερωμένο στην Αθηνά, η οποία είναι γνωστή ως η θεά της νοημοσύνης, της τέχνης, της στρατηγικής, της έμπνευσης, του πολέμου και ειρήνης στην ελληνική μυθολογία. Στην έκθεση περιλαμβάνονται 4 ξεχωριστά ειδώλια της Αθηνάς (γλυπτά) που χρονολογούνται από την αρχαϊκή και ελληνιστική περίοδο.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης ένα πήλινο κεφάλι ειδωλίου της Αθηνάς ύψους 5 εκατοστών που ανακαλύφθηκε από τα ερείπια των Κλαζομενών το 2013, ένα άγαλμα της Αθηνάς ύψους 12 εκατοστών που βρέθηκε το 2012 στην ανασκαφή Αλι-αγά (Aliaga) και ένα μαργαριτάρι ύψους 18 εκατοστών που μεταφέρθηκε στο μουσείο μέσω αγοράς.

Η αρχαιολόγος Ελίφ Εργινέρ (Elif Erginer), Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σμύρνης, είπε ότι το έργο, στο οποίο μια ειδική ομάδα αντικειμένων εκτίθεται σε ειδικές προθήκες κάθε μήνα, τράβηξε μεγάλη προσοχή. Η Εργινέρ δήλωσε ότι αφιέρωσαν την έκθεση αυτού του μήνα στην Αθηνά, η οποία είναι γνωστή ως κόρη του Δία. Τα κομμάτια που βρέθηκαν στο Μπαϊρακλί ήταν διάσπαρτα στα χρηματοκιβώτια στις αποθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η Έργινερ είπε ότι το ειδώλιο ανακαλύφθηκε ως αποτέλεσμα της μελέτης ταξινόμησης.

Εξηγώντας ότι το έργο παρέμεινε στο χρηματοκιβώτιο για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να συνδυαστεί, η Έργινερ είπε: ‘Το έργο ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο των τελευταίων διευθετήσεων που έχουμε κάνει στο μουσείο μας και τώρα μπορεί να εκτεθεί. Όσοι έρθουν εδώ θα συναντήσουν το φιλήσυχο και καλλιτεχνικό πρόσωπο της Αθηνάς'”.

ΠΗΓΗ: Directus

Για δες εδώ

Μπορεί να σε ενδιαφέρει

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ