Διαταγή να σφραγιστεί η κλινική αλλαγής φύλου Tavistock έδωσε το αγγλικό ΕΣΥ
Λουκέτο στην μοναδική (και άκρως αμφιλεγόμενη) κλινική αλλαγής φύλου στην Αγγλία, βάζει το αγγλικό σύστημα υγείας (NHS) μετά από μια άκρως καταδικαστική ανεξάρτητη επιθεώρηση αλλά και σωρεία καταγγελιών που έγιναν από πρώην προσωπικό και ασθενείς.
Πρόκειται για την κλινική Τάβιστοκ και Πόρτμαν (Tavistock & Portman) που ασχολείται αποκλειστικά με περιστατικά αλλαγής φύλου και υποστηρίζεται οικονομικά από το NHS η οποία σύμφωνα με την απόφαση μέχρι την ερχόμενη άνοιξη θα έχει κατεβάσει ρολά. Τα περιστατικά που θα παραπέμπονταν σε αυτήν θα παραπέμπονται πλέον σε νέα κέντρα που θα δημιουργηθούν τη θέση της τα οποία όμως θα προσεγγίζουν με ασφαλέστερες “και ποιο ολιστικές μεθόδους” τους ασθενείς, μετά τις καταγγελίες για αλόγιστη χρήση των ορμονών καταστολής της εφηβείας αλλά και την ευκολία με την οποία οι ασθενείς παραπέμπονταν στο χειρουργείο.
Η επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής που ανέλαβε την έρευνα στην λειτουργία της κλινικής δρ. Χίλαρι Κας (Hilary Cass) διαπίστωσε πως η κλινική αγνοούσε “τα θέματα ψυχικής υγείας” των ασθενών και προωθούσε την αντιμετώπιση των περιστατικών με αποκλειστική σχεδόν χρήση ορμονών.
Εξίσου καταδικαστική για την λειτουργία της κλινικής δε, ήταν η “ελλιπής συλλογή και καταγραφή δεδομένων” των περιστατικών και ως εκ τούτου η αναφορά της επιτροπής κατέληξε πως “δεν είναι σε θέση να παρέχει επιστημονική συμβουλή για την χρήση των συγκεκριμένων ορμονοθεραπειών εξαιτίας των μεγάλων κενών στην βάση δεδομένων” της κλινικής.
Η δρ. Κας που τυγχάνει και πρώην πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Παιδιατρικής και Υγείας του Παιδιού, είπε ότι το υπάρχον μοντέλο ενός μοναδικού παρόχου υπηρεσιών φύλου στην χώρα θα πρέπει να καταργηθεί καθώς αποδεδειγμένα δεν ανταποκρίνεται στις ολιστικές ανάγκες των αναξιοπαθούντων και ευάλωτων εφήβων.
Με ανακούφιση υποδέχτηκε τα νέα η πρώην Υπουργός Υγείας Τζάκι Ντόιλ-Πράις (Jackie Doyle-Price), η οποία δήλωσε: «Επιτέλους! Η ασφάλεια της φροντίδας στην κλινική Τάβιστοκ είχε αντικατασταθεί από την ιδεολογία. Η θεραπεία της δυσφορίας του φύλου στα παιδιά θα πρέπει να είναι διερευνητική και όχι φαρμακευτική και χωρίς την κατάλληλη συναίνεση».
«Αυτή η έρευνα έριξε φως σε ορισμένα πολύ σοβαρά ζητήματα. Ως πατέρας δύο παιδιών, γνωρίζω ότι υπάρχουν τεράστιες πιέσεις στους νέους και φυσικά είμαι πολύ επιφυλακτικός με θεραπείες που αλλάζουν τις ζωές των παιδιών”, δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ (Rishi Sunak), ένας εκ των πιθανών διαδόχων του Μπόρις Τζόνσον.