ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Ρατσιστής και ο J.R.R. Tolkien!

Kακοκουρεμένη 'πιστημόνισσα υποστηρίζει πως ο J.R.R. Tolkien ήταν ρατσιστής

Λέκτορας του Πανεπιστημίου Deakin, κατηγορεί τον συγγραφέα του “The Lord Of The Rings” J.R.R. Tolkien για ρατσισμό και αντισημιτισμό

Επικίνδυνες ακροδεξιές θεματικές διανθίζουν το έργο του Τόλκιν

Σε πρόσφατο άρθρο της η Λέκτορας του Πανεπιστημίου Deakin, Χέλεν Γιάνγκ (Helen Young), κατηγόρησε τον συγγραφέα του έπους “Άρχοντας των Δακτυλιδιών” Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν (J.R.R. Tolkien) για ρατσισμό καθώς θεωρεί προσβλητικά τα στερεότυπα των νάνων και των ορκς ενώ υποστηρίζει πως ο καθηγητής δεν καταδίκασε αρκετά τον ναζισμό.

Στο άρθρο της η σαλεμένη ακαδημαϊκός αναρωτιέται “γιατί ο Τόλκιν και η Μέση Γη γοητεύουν τους ρατσιστές;”, εξηγεί πως και γιατί δεν την ικανοποιούν οι δηλώσεις του συγγραφέα με τις οποίες καταδίκαζε τους Ναζί.

Η Χέλεν Γιάνγκ

Όπως υποστηρίζει η απόλυτα ισορροπημένη και αξιοσέβαστη ενήλιξ, στην 45η επιστολή του προς τον γιο του τον Ιούνιο του 1941 “ο Τόλκιν κατηγορεί τον Χίτλερ για ‘διαστρέβλωση, καταστροφή και λανθασμένη εφαρμογή του ευγενούς πνεύματος του Βορρά που είχε μέγιστη συνεισφορά στην διαμόρφωση της Ευρώπης’, την οποία ξεκαθαρίζει πως ‘πάντα αγαπούσε και προσπαθούσε να αναδείξει στην πραγματική της λάμψη'”. Σύμφωνα με την ‘πιστημόνισσα, το σχόλιο αυτό του καθηγητή Τόλκιν δείχνει πως εκείνος “πίστευει πως κάποιοι άνθρωποι (οι Ευρωπαίοι εν προκειμένω) είναι ουσιαστικά διαφορετικοί και καλύτεροι σε σύγκριση με άλλους. Αυτή η αντίληψη είναι θεμελιώδης στον ρατσισμό.”

Η επιχειρηματολογία επιπέδου αυτο-οργανωμένου τεκέ στο Κουκάκι συνεχίζεται καθώς η εν λόγω κυρία αναπτύσσει περεταίρω την σκέψη της:

«Όλες οι “καλές” φυλές της Μέσης Γης, είναι πλασμένες ώστε να έχουν παραπομπές στις Ευρωπαϊκές κουλτούρες, ενώ οι “κακές” αντικατοπτρίζουν ανατολίτικα στερεότυπα.»

via GIPHY

Κανένα όμως κατηγορητήριο του δικαιωματισμού δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς μια γενναία δόση αντισημιτισμού. Πάμε:

«Στις επιστολές του ο Τόλκιν αναφέρεται στους τρόπους στους οποίους παραστάσεις και ιδέες από τον πραγματικό κόσμο επηρέασαν την δημιουργία της Μέσης Γης. Έγραψε: ‘στο μυαλό μου έχω τους Νάνους σαν τους Εβραίους. Αυτόχθονους και ταυτόχρονα ξένους στον τόπο τους […] Αυτό είναι απόδειξη πως εν γνώσει του επανεξέτασε την παρουσία των Νάνων μεταξύ του The Hobbit και του The Lord of the Rings προκειμένου να απομακρυνθεί από τα αντι-σημιτικά στερεότυπα.» Γκέ-γκε;

via GIPHY

Ο ρατσισμός του Τόλκιν, σύμφωνα με την Γιάνγκ, αποκαλύπτεται πλήρως στο θέμα των Όρκς.

«Σε μια επιστολή του 1958 σχετικά με ένα δοκίμιο σεναρίου για μια κινηματογραφική μεταφορά του The Lord of the Rings, o Τόλκιν γράφει: ‘τα Ορκ είναι χοντροκομμένα, φαρδιά, με επίπεδη μύτη, ωχρό δέρμα, με πλατύ στόμα και λοξά μάτια. Στην πραγματικότητα θυμίζουν τις πιο αποκρουστικές εκδοχές των (για τους Ευρωπαίους) λιγότερο γοητευτικών τύπων Μογγόλων”.

Σύμφωνα με την Γιάνγκ “ο συνδυασμός αυτός της ύπαρξης ρατσιστικών στερεοτύπων και ιεραρχιών στην ραχοκοκαλιά της Μέσης Γης κάνουν το έργο του Τόλκιν τόσο γοητευτικό στους ρατσιστές και ένα χρήσιμο πολιτικό εργαλείο για την ακρο-δεξιά.”

Για δες εδώ

Μπορεί να σε ενδιαφέρει

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ