Τις αντιδράσεις ατόμων με αναπηρία ξεσήκωσε ένας τραπεζίτης που περνά την μέρα του σε αναπηρικό καροτσάκι γιατί έτσι νιώθει καλά
Οργή έχει προκαλέσει ένας ενήλικος άνδρας στα Νορβηγικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος εμφανίστηκε μη σατιρικά σε τηλεοπτικό δίκτυο να απαιτεί να αναγνωρίζεται ως “γυναίκα με ειδικές ανάγκες”.
Πρόκειται για τον 53χρονο Γιόρουνγκ “Βικτόρια” Άλμε (Jorund “Viktoria” Alme), έναν αρτιμελή άνδρα που κατά δήλωση του πλέον αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα με ειδικές ανάγκες. Σε συνέντευξη του στην πρωινή εκπομπή ‘Καλημέρα Νορβηγία’ (God Morgen Norge) την 28η Οκτωβρίου, ο 53χρονος δήλωσε ότι πάντα επιθυμούσε να είχε γεννηθεί “μια γυναίκα που ήταν παράλυτη από τη μέση και κάτω”.
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Άλμε εμφανίστηκε στα τηλεοπτικά μέσα της χώρας του. Ο 53χρονος ανώτερος τραπεζικός υπάλληλος της Handelsbanken στο Όσλο, περιφέρεται από εκπομπή σε εκπομπή και από κανάλι σε κανάλι και απολαμβάνει ενθαρρυντικής αντιμετώπισης στα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης από τότε που ανακοίνωσε για πρώτη φορά δημόσια την τρανς αναπηρία του μέσω Facebook το 2020. Έκτοτε έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις, έχοντας συχνά στο πλευρό του, την σύζυγο του, Άγκνες Μιάλσεθ (Agnes Mjalseth).
Παρά το γεγονός ότι δεν έχει κάποιο σωματικό μειονέκτημα ή αναπηρία, ο ταλαιπωρημένος αυτός άνθρωπος βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να “αναγκάζεται” να χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι “σχεδόν όλη την ώρα” καθώς ισχυρίζεται ότι εκτός της δυσφορίας φύλου που τον ταλαιπωρεί και τον αναγκάζει να αυτοπροσδιορίζεται σαν γυναίκα, ταλαιπωρείται ταυτόχρονα και από Διαταραχή Ταυτότητας της Ακεραιότητας του Σώματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Διαταραχή Ταυτότητας της Ακεραιότητας του Σώματος προκαλεί μια αίσθηση «ασυμφωνίας» μεταξύ του πώς αντιλαμβάνεται κάποιος τον εαυτό του και του πώς λειτουργεί το σώμα του και μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και προκαλώντας σε κάποιον την επιθυμία να ακρωτηριάσει άκρα του σώματός του. «Παλεύω με αυτό κάθε μέρα όλη μου τη ζωή», είπε ο 53χρονος και συμπλήρωσε:
«Είναι μια γνωστική ασυμφωνία: με τον ίδιο τρόπο που βιώνω το να είμαι γυναίκα στο σώμα ενός άνδρα, βιώνω ότι θα έπρεπε να είχα παραλύσει από τη μέση και κάτω. Αυτό δεν είναι μια επιθυμία να είσαι βάρος στην κοινωνία. Πρόκειται για το ότι το αναπηρικό καροτσάκι είναι ένα βοήθημα για να λειτουργήσω στην καθημερινή ζωή, τόσο ιδιωτικά όσο και στη δουλειά».
Το θέμα στην Νορβηγία πήρε διαστάσεις καθώς άνθρωποι καθηλωμένοι για πολύ πραγματικούς λόγους σε αναπηρικό καροτσάκι, ένιωσαν προβεβλημένοι τόσο για την “ταυτότητα” του τραπεζίτη όσο και για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από την εκπομπή. Τις επόμενες ημέρες, το ειδησεογραφικό κανάλι της Νορβηγίας TV2 παρουσίασε τις περιπτώσεις τεσσάρων γυναικών με αναπηρία που ήθελαν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους για την “τρανς-ανάπηρη” τραπεζίτη.
«Πρόκειται για ένα άτομο με λειτουργικά πόδια που επιλέγει να κάθεται στο αμαξίδιο. Υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι που δεν έχουμε αυτήν την επιλογή», δήλωσε η 18χρονη Έμμα Σόφι Γκρίμσταντ (Emma Sofie Grimstad) και συνέχισε: «Δεν νομίζω πως πρέπει να δίνουμε δημόσιο βήμα στα πάντα. Η συνέντευξη του Άλμε μπορεί να πληγώσει ανθρώπους που είναι καθηλωμένοι σε αμαξίδια και που δεν έχουν άλλη επιλογή. Μπορεί ακόμα να οδηγήσει και σε καχυποψία έναντι ανθρώπων που δεν έχουν εμφανή σημάδια της πάθησης τους».
«Αυτό είναι εξευτελιστικό για όλους εμάς που αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της αναπηρίας σε καθημερινή βάση», είπε η 23χρονη Νούμι Αλεξάντερσεν (Noomi Alexandersen) στο TV2 και συμπλήρωσε: «η “ταυτότητα” του είναι μια προσβολή σε όλους τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες».
- EKTAKTΟ: Μάγισσες καταγγέλλουν πως προσπαθούν να κάνουν ξόρκια στον Trump αλλά “κάτι τον προστατεύει”
- Εταιρία αναψυκτικών δέχεται σωρεία απειλητικών μηνυμάτων αφού κατηγορήθηκε από τον Simu Liu για “πολιτιστική κλοπή” [ΒΙΝΤΕΟ]
- Γερμανία: Σομαλός δολοφόνος καταδικασμένος για αποκεφαλισμό δραπέτευσε όταν τον πήγαν στο σινεμά να δει κινούμενα σχέδια
Το θέμα μάλιστα πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς όπως καταγγέλλει η Πρόεδρος του Οργανισμού Νέων με Αναπηρία, ενός οργανισμού που εκπροσωπεί περισσότερα από 38 σωματεία και 25.000 άτομα με αναπηρία Ίνγκριντ Θούνεμ (Ingrid Thunem), πολλοί ήρθαν σε επαφή μαζί της και διαμαρτυρήθηκαν για την εμφάνιση του τραπεζίτη στα τηλεοπτικά δίκτυα.
«Πολλοί αισθάνθηκαν πως στα μάτια του κόσμου θα κατηγορηθούν πως υποκρίνονται ή προσποιούνται πως θέλουν βοήθεια».