Directus αποκλειστικό: Συγκλονιστική ανάρτηση του Ινδού πρωθυπουργού στα ελληνικά [ΒΙΝΤΕΟ]

Μήνυμα Ινδίας προς Ελλάδα

Τον θαυμασμό του για τον τραγουδιστή Κωνσταντίνο Καλαιτζή εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Ινδίας

Έναν έλληνα τραγουδιστή επαίνεσε ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι (Narendra Modi), δείχνοντας για άλλη μία φορά με αυτό τον τρόπο, πως Ινδία και Ελλάδα έχουν κοινή κουλτούρα.

Τι ανέφερε:

”Κατά τη διάρκεια του #MannKiBaat ραδιοφωνικού μου προγράμματος επαινέθηκε ο κύριος Κωνσταντίνος Καλαιτζής, ο οποίος είναι Έλληνας και έχει πάθος με την Ινδική κουλτούρα και μουσική.”

Το απόσπασμα είναι από την 95η εκπομπής Man ki Bat (Κουβέντες του Νου) που μεταδόθηκε ζωντανά την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 από το Εθνικό Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα της Ινδίας (All India Radio).

Η Ινδία και η Ελλάδα έχουν σχέσεις 2.400 χρόνων

Οι Έλληνες επηρέασαν την Ινδία, πρόσθεσαν αξία στην ινδική διανόηση και την πολιτιστική κληρονομιά με την εισαγωγή βιομηχανικών τεχνικών και βοήθησαν στην ανάπτυξη της αστρονομίας. Κατασκεύασαν τη μεγάλη σχολή της γλυπτικής Gandhara που επηρέασε τις μακρινές γωνιές της Ασίας. Το εμπόριο με την ινδική υποήπειρο άνθισε σε μετάξι, μπαχαρικά και χρυσό.

Οι αρχαίοι Έλληνες κατανοούσαν την «Ινδία» ως την πολιτεία που βρισκόταν ανατολικά της Περσίας και νότια των Ιμαλαΐων που ήταν πολύ ευρύτερη. Αποκαλούσαν τους αρχαίους Ινδούς ως «Ιντόι» («άνθρωποι του ποταμού Ινδού») ενώ οι Ινδοί αναφέρονταν στους Έλληνες ως «Yonas (Yavanas)». Ο Ηρόδοτος αναφέρθηκε στην «ινδική γη». Η Ινδία και η Ελλάδα έχουν γαλουχήσει αρχαίους πολιτισμούς.

Η αρχαία Ελλάδα ήταν ένας από τους κυρίαρχους πολιτισμούς στη Μεσόγειο και στον κόσμο για εκατοντάδες χρόνια. Η Ινδία έθρεψε επίσης έναν από τους παλαιότερους πολιτισμούς στον κόσμο. Η σύγκρουση και ο ανταγωνισμός μεταξύ των πόλεων-κρατών οδήγησαν στην ήττα τους στη Μάχη της Κορίνθου το 146 π.Χ. Οι Ρωμαίοι, μια νέα και ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη, κατέκτησαν, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν ελληνικές πόλεις. Η αρχαία Ρώμη κυβέρνησε την αρχαία Ελλάδα διατηρώντας ανέπαφο τον ελληνικό πολιτισμό.

Γεωπολιτική

Η Ινδία και η Ελλάδα είναι δύο κομβικές χώρες γεωπολιτικής εισαγωγής στην Ευρασία. Η Ελλάδα υποστηρίζει τους βασικούς στόχους εξωτερικής πολιτικής της Ινδίας, ενώ η Ινδία χτυπά με την έμφαση της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο, την περιφερειακή ασφάλεια και τη διεθνή τρομοκρατία.

Η Ινδία ως το βασικό κράτος της Ασίας και μια παγκόσμια δύναμη, και η Ελλάδα ως βασικός εταίρος στη Μεσόγειο Θάλασσα και μέλος τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ, οικοδομούν στρατηγικές συνέργειες στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Στρατηγική: Η Ινδία, στρατηγικά τοποθετημένη στη Νότια Ασία, κυριαρχεί στην ηπειρωτική ξηρά της Ινδικής Χερσονήσου και του Ινδικού Ωκεανού. Τα στρατηγικά της συμφέροντα εκτείνονται από την περιοχή του Ινδικού Ωκεανού έως την Ανατολική Μεσόγειο όπου βρίσκεται η Ελλάδα, ένα παραδοσιακά θαλάσσιο κράτος. Η Ινδία επιδιώκει τον έλεγχο των θαλάσσιων οδών προς την Ευρώπη για οικονομική ασφάλεια. Ένα δημογραφικό και στρατηγικό βάρος 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων και μια δυναμική εξωτερική πολιτική έχουν ενισχύσει τη διεθνή προβολή της Ινδίας τα τελευταία χρόνια. Η Ινδία και η Ελλάδα επιδιώκουν μια στρατηγική εταιρική σχέση.

Η Ελλάδα είναι μέλος τόσο του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η τοποθεσία στην Ανατολική Μεσόγειο την έχει ενσωματώσει στο δυτικό δίκτυο ασφαλείας. Η Ελλάδα θέλει μια ζωτικής σημασίας γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης, των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, με την Ινδία ως τον ανατολικότερο πυρήνα της. Ως δυναμική ανεξάρτητη θαλάσσια δύναμη στη Μεσόγειο, η Ελλάδα αναβαθμίζει το στρατιωτικό και διπλωματικό της δίκτυο με συμμάχους την Αμερική, τη Γαλλία, το Ισραήλ και τα αραβικά κράτη. Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες αυτού του ανεξάρτητου παράγοντα και μέλους της ΕΕ είναι εξωστρεφείς. Η στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα – μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ – ενισχύει περαιτέρω την Ινδία ως πολύτιμο εταίρο της Ευρώπης στην Ασία.

Μια νέα διεθνής τάξη πραγμάτων ενώνει τρεις μεγάλες θάλασσες (Μεσόγειος Θάλασσα, Ερυθρά Θάλασσα και Κόλπος) και τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Ασία και Αφρική). Η Ινδία ως κύριος πόλος αυτού του δικτύου δημιουργεί ένα ισχυρό μπλοκ, που εκτείνεται από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο Θάλασσα μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό και τα Ιμαλάια.

Για δες εδώ

Μπορεί να σε ενδιαφέρει

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ