Ψύχραιμος αναλυτής του CNN: “Όποιος λευκός ανεβάζει memes με μαύρους είναι ρατσιστής!”

Έρχονται για τα memes σου

Αναλυτής του CNN ισχυρίζεται ότι η δημοσίευση δημοφιλών GIF, φωτογραφιών και βίντεο μαύρων δημοσίων προσώπων διαιωνίζει τον ρατσισμό

Σε ένα πρωτοφανές ρατσιστικό κρεσέντο καμουφλαρισμένο -ως συνήθως- σαν αντιρατσιστικό ακτιβισμό προέβη ο αναλυτής του CNN, Τζον Μπλέικ (John Blake), ο οποίος με αφέλεια και θράσος που θα ζήλευε αρθρογράφος του VICE υποστήριξε ότι “όποιος λευκός δημοσιεύει ένα GIF, ένα βίντεο ή μια φωτογραφία που περιέχει ένα μαύρο δημόσιο πρόσωπο διαιωνίζει τον ρατσισμό”.

via GIPHY

Θεωρώντας τον εαυτό του σαν κάποιου είδους ελεγκτικού οργανισμού των memes, ο κύριος Μπλέικ αναφέρε στο άρθρο του:

«Ίσως κοινοποιήσατε το viral βίντεο της Kimberly “Sweet Brown” Wilkins να λέει το γνωστό “Ain’t nobody got time for that!”. Ίσως δημοσιεύσατε αυτό το meme της Tyra Banks από το “America’s Next Top Model” ή ίσως απλώς έχετε δημοσιεύσει δημοφιλή GIF, όπως αυτό του σπουδαίου NBA Michael Jordan που κλαίει ή του drag queen RuPaul. Αν είσαι μαύρος και έχεις κοινοποιήσει τέτοιες εικόνες στο διαδίκτυο, έχεις το ελευθέρας, αλλά αν είσαι λευκός, μπορεί να έχεις διαιωνίσει άθελά σου μια από τις πιο ύπουλες μορφές σύγχρονου ρατσισμού. Μπορεί να φοράς “ψηφιακό blackface”».

via GIPHY

Για εκείνους που αγνοούν το lore της σύγχρονης πολιτικής ορθότητας, το “Blackface” είναι το ορθοπολιτικό αμάρτημα που διαπράττει όταν κάποιος λευκός βάφει το πρόσωπο του μαύρο για να υποδυθεί για κάποιο λόγο τον μαύρο, για τις αποκριές και το halloween μέχρι και για τις ανάγκες κάποιου ρόλου αν είναι ηθοποιός, όπως στην περίπτωση του Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ (Robert Downey Jr) για τις ανάγκες του ρόλου στην ταινία Tropic Thunder.

via GIPHY

Οι ιεροεξεταστές της πολιτικής ορθότητας θεωρούν πως το βάψιμο του προσώπου μαύρο έχει αναφορά στα “minstel shows”, τα περιπλανόμενα θεάματα που έκαναν την εμφάνιση τους τον 19ο αιώνα όπου ηθοποιοί και καλλιτέχνες που έβαφαν το πρόσωπο τους προκειμένου να υποδυθούν τους μαύρους σε υποτιμητικά συνήθως θεάματα.

Ο κύριος Μπλέικ λοιπόν υποστηρίζει πως το να ανεβάζει κάποιος λευκός στο διαδίκτυο memes, gif και βίντεο με μαύρους είναι “η μοντέρνα εκδοχή των θεαμάτων minstrel και μια μορφή ψηφιακού blackface”.

«Το ψηφιακό blackface είναι μια πρακτική όπου οι λευκοί επιλέγουν διαδικτυακές εκφράσεις μαύρης εικονογραφίας, αργκό, ατάκες ή κουλτούρα για να κάνουν πλάκα, να μεταδώσουν κωμικά μηνύματα ή να εκφράσουν συναισθήματα», συνέχισε ο Μπλέικ.

Δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι πως ο συνεργάτης του CNN γνωρίζει πως ακριβώς λειτουργούν τα memes ή πως χρησιμοποιούνται. Ένα είναι σίγουρο, πως τα memes είναι οργανική αντίδραση του κοινού δεν υπόκεινται σε κανενός είδους περιορισμό ή χειραγώγηση καθώς τότε καταλήγουν να είναι θλιβερά, άψυχα προπαγανδιστικά κλισέ. Αντιθέτως, η παρέμβαση του Μπλέικ ίσως να έχει τα αντίθετα από αυτά που θέλει αποτελέσματα, εκτός και αν αποζητά να απαγορευτούν τα memes με μαύρους, πράγμα εντελώς ανήκουστο για επαγγελματία αντιρατσιστή.

Για δες εδώ

Μπορεί να σε ενδιαφέρει

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ