Η πρόβλεψη του συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Άρθουρ Κλαρκ από το 1964 για την τεχνητή νοημοσύνη εντυπωσίασε τον Ίλον Μασκ
Ο Άρθουρ Κλαρκ (Arthur C. Clarke) ήταν ένας καταξιωμένος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας και τηλεοπτικός παρουσιαστής. Μερικά από τα πιο δημοφιλή έργα του περιλαμβάνουν το 2001: A Space Odyssey και το The City and the Stars. Εντυπωσιακές παραμένουν οι προβλέψεις του για την εξέλιξη της τεχνολογίας, προβλέψεις που έκανε πριν από 60 χρόνια και είναι ανατριχιαστικά ακριβείς.
Ένα απόσπασμα μιας εμφάνισης του συγγραφέα από το 1964 έχει τις τελευταίες ώρες γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο ασπρόμαυρο κλιπ, ο καταξιωμένος συγγραφέας προβλέπει το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης από μια εποχή που οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ήταν ακόμη στα σπάργανα τους. Ο Κλαρκ ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι έχουν φτάσει το ταβάνι της βιολογικής τους εξέλιξης και πλέον είναι η ώρα της τεχνολογικής εξέλιξης που θα είναι χιλιάδες φορές ταχύτερη.
«Μπορεί οι σημερινοί ηλεκτρονικοί εγκέφαλοι να είναι εντελώς ανόητοι, αλλά αυτό δεν θα ισχύει στο μέλλον. Θα αρχίσουν να σκέφτονται και τελικά, θα ξεπεράσουν εντελώς τους δημιουργούς τους», ξεκινά να λέει ο Κλαρκ στο απόσπασμα και συνεχίζει:
«Είναι αυτό κάτι που πρέπει να μας θλίβει; Δεν βλέπω το γιατί, εμείς ήρθαμε μετά τον άνθρωπο του Κρο-Μανιόν και τον άνθρωπο του Νεάντερταλ και θεωρούμε πως είμαστε ανώτεροι. Πιστεύω πως το ότι είμαστε ένα σκαλοπάτι προς κάτι ανώτερο θα πρέπει να το θεωρούμε τιμητικό. Υποψιάζομαι πως η οργανική ή η βιολογική εξέλιξη έχει πια φτάσει στο τέλος της και είμαστε στην αρχή της ανόργανης ή τεχνολογικής εξέλιξης που θα είναι χιλιάδες φορές ταχύτερη.»
«Αλλά και ακόμη και αν το μέλλον ανήκει στα ρομπότ, τα σώματα και οι εγκέφαλοι μας έχουν ακόμα τεράστιες ανεξερεύνητες δυνατότητες. Για παράδειγμα, για να ανταπεξέλθουμε της έκρηξης των πληροφοριών μπορεί να κατασκευάσουμε ένα μηχάνημα που θα εγγράφει πληροφορίες κατευθείαν στον εγκέφαλο μας, τόσο εύκολα όπως σήμερα καταγράφουμε μια συμφωνία σε κασέτα. Οπότε μια ημέρα μπορούμε να γίνουμε ακαριαία ειδικοί, να μαθαίνουμε κινέζικα σε μια βραδιά, για παράδειγμα. Ή να έχουμε την δυνατότητα να ανακαλούμε επακριβώς γεγονότα ώστε να είμαστε σε θέση να τα ξαναζούμε. Υπάρχουν και τώρα σχετικές αλλά πολύ περιορισμένες δυνατότητες. Εναλλακτικά θα μπορούμε να διαγράφουμε εντελώς παλαιές δυσάρεστες αναμνήσεις.»
Αν και το βίντεο είναι απόσπασμα από μια πολύ, πολύ παλαιότερη εκπομπή του BBC, έγινε viral τις τελευταίες ώρες όταν το δημοσιοποίησε ένας δημοφιλής λογαριασμός στο Twitter (@Rainmaker1973). Το βίντεο συγκέντρωσε ταχύτατα χιλιάδες προβολές με πολλούς χρήστες να χαρακτηρίζουν τα λόγια του Κλαρκ “προφητικά”, λαμβάνοντας υπόψη το πόσο γρήγορα προχωρούν οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, είτε πρόκειται για εργαλεία τέχνης που βασίζονται σε άμεσες οδηγίες όπως το Midjourney είτε για το προηγμένο chatbot ChatGTP του OpenAI .
Το βίντεο εντυπωσίασε και τον ίδιο τον Ίλον Μασκ (Elon Musk)
Η άνοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης, δεν είναι η μόνη “προφητεία” του Κλαρκ, καθώς ο συγγραφέας τον Φεβρουάριο του 1945, προς το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου προέβλεψε την δημιουργία των δορυφόρων και του ρόλου τους σε ένα παγκόσμιο δίκτυο επικοινωνιών:
«Ένας “τεχνητός δορυφόρος” στη σωστή απόσταση από τη γη θα έκανε μία περιστροφή κάθε 24 ώρες. δηλαδή, θα παρέμενε ακίνητο πάνω από το ίδιο σημείο και θα βρισκόταν εντός της οπτικής εμβέλειας σχεδόν της μισής επιφάνειας της γης. Τρεις σταθμοί, σε απόσταση 120 μοιρών στη σωστή τροχιά, θα μπορούσαν να δώσουν κάλυψη τηλεόρασης και μικροκυμάτων σε ολόκληρο τον πλανήτη».
Και αν και η ιδέα του διαδικτύου μπορεί να έχει αρκετούς “προφήτες”, ο Κλαρκ σε μια ομιλία του το 1976 είχε περιγράψει αυτό που πλέον γνωρίζουμε σαν μηχανή αναζήτησης.
«Θα μπορείτε μέσω μιας κονσόλας να καλέσετε όποια πληροφορία θέλετε: αεροπορικές πτήσεις, τιμές πραγμάτων στο σούπερ μάρκετ, βιβλία που πάντα θέλατε να διαβάσετε… Ειδήσεις, επιλεκτικά. Μπορείτε να πείτε στο μηχάνημα ότι ενδιαφέρομαι για τέτοια αντικείμενα, αθλήματα, πολιτικά κλπ, και το μηχάνημα θα πάει στην κεντρική κεντρική βιβλιοθήκη και θα σας τα φέρει όλα αυτά, επιλεκτικά – ακριβώς ό,τι θέλετε και όχι όλα τα σκουπίδια που πρέπει να πάρετε όταν αγοράζετε τα δύο ή τρία κιλά χαρτοπολτού που είναι η καθημερινή σας εφημερίδα».
Ένα χρόνο νωρίτερα, στο βιβλίο Imperial Earth του 1975, ο συγγραφέας είχε προβλέψει τις στοχευμένες διαφημίσεις και τον τρόπο με τον οποίο η διαφήμιση στο διαδίκτυο του μέλλοντος θα παραβιάζει το απόρρητο των χρηστών του.
«Χθες περνούσα από μια έκθεση περσικών χαλιών —αντίκες, όχι αντιγραφές—, αναρωτιόμουν αν είχα την οικονομική δυνατότητα να πάρω ένα μικρό πίσω στη Μαρίσα. (Δεν μπορώ.) Σήμερα το πρωί υπήρχε ένα μήνυμα—απευθυνόμενος σε εμένα προσωπικά, σωστός αριθμός δωματίου—από έναν έμπορο στην Τεχεράνη, που προσέφερε τα προϊόντα του σε πολύ ειδικές τιμές. Είναι πιθανώς αρκετά νόμιμος και μπορεί να έχει κάποιες ευκαιρίες — αλλά πώς το ήξερε; Νόμιζα ότι τα κυκλώματα της Comsole ήταν εντελώς ιδιωτικά. Αλλά ίσως αυτό δεν ισχύει για ορισμένες εμπορικές υπηρεσίες», αφηγείται ένας χαρακτήρας του βιβλίου.
- Δήλωση σοκ της Αστυνομίας του Βερολίνου: “Η πόλη δεν είναι ασφαλής για Εβραίους και ομοφυλόφιλους”
- O Ραφαήλ Καλυβιώτης μιλάει για τις αμερικανικές εκλογές
- Η Ρωσία μόλις έριξε στην Google πρόστιμο αξίας 2,500000000000000000000000000000000000 δολαρίων
Ο Άρθουρ Κλαρκ το 1964 είχε επίσης προβλέψει την τηλεργασία:
«Θα είναι δυνατό για έναν άνθρωπο να διεξάγει την εργασία του από την Ταϊτή ή το Μπαλί εξίσου καλά όσο θα την έκανε από το Λονδίνο. Οι άνθρωποι δεν θα μετακινούνται πλέον – θα επικοινωνούν. Δεν θα χρειάζεται πλέον να ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους, θα ταξιδεύουν μόνο για ευχαρίστηση. Ελπίζω μόνο ότι όταν έρθει εκείνη η μέρα και οι πόλεις θα έχουν καταργηθεί, ολόκληρος ο κόσμος να μην μετατραπεί σε ένα γιγάντιο προάστιο».