Με πακιστανικά “MLRS” εξοπλίζεται η Ουκρανία
Παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς, μπορεί να υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις ότι η Ουκρανία έχει εξασφαλίσει χρήσιμο πακιστανικό στρατιωτικό εξοπλισμό. Στις 26 Μαρτίου, εικόνες από ουκρανικά στρατεύματα να εκτοξεύουν ρουκέτες Yarmuk πακιστανικής προέλευσης εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σύντομα έγιναν viral.
Ένας λογαριασμός στο Twitter με την ονομασία Ukraine Weapons Tracker που παρακολουθεί τα όπλα που χρησιμοποιούνται στο πεδίο της μάχης έγραψε στο Twitter:
«Ακόμα περισσότερα πυρομαχικά που κατασκευάζονται από τα Πακιστανικά εργοστάσια πυρομαχικών (POF) στα χέρια του Ουκρανικού Στρατού – αυτή τη φορά ρουκέτες Yarmuk HE-Frag 122 mm για το BM -21 Βαθμ. Αυτοί οι πύραυλοι είναι ανάλογοι με τον σοβιετικό 9M22U, με βεληνεκές 20,5 χλμ. και προμηθεύτηκαν μέσω τρίτων».
Οι οβίδες χρησιμοποιούνται ήδη από το πυροβολικό, κάτι που φαίνεται στη φωτογραφία που δημοσίευσε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Facebook. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αυτές οι οβίδες ενδέχεται να έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία από τρίτους, καθώς το Πακιστάν δεν έχει παραδεχτεί ότι έστειλε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.
Σύμφωνα με αναφορές τον περασμένο Οκτώβριο, το Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται να συνέταξε μια αεροπορική γέφυρα μεταξύ Πακιστάν και Ρουμανίας και παρέδωσε το διαβαθμισμένο φορτίο. Αυτό πυροδότησε εικασίες ότι το Λονδίνο μπορεί να αγόρασε τα όπλα από το Ισλαμαμπάντ και να τα παρέδωσε στο Κίεβο.
Οι χώρες που δεν επιθυμούν να στείλουν στρατιωτική βοήθεια στην εμπόλεμη χώρα έχουν ακολουθήσει τη διαδρομή τρίτων. Για παράδειγμα, υπήρχαν αναφορές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αγόραζαν βλήματα πυροβολικού των 155 mm από τη σύμμαχό τους Νότια Κορέα για να διατηρήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού στην Ουκρανία σε λειτουργία, παρά τις ελλείψεις.
Όσο για το Πακιστάν, συνεχίζει να αρνείται την αποστολή στρατιωτικής αποστολής στην Ουκρανία. Προηγουμένως, υπήρχαν αναφορές ότι η χώρα είχε υποσχεθεί 10.000 ρουκέτες για εκτοξευτές πυραύλων Grad και 44 άρματα μάχης T-80 σε αντάλλαγμα για τη δυτική βοήθεια.
Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, οι αρχές στο Πακιστάν αρνήθηκαν κατηγορηματικά τέτοιους ισχυρισμούς και επανέλαβαν ότι η χώρα της Νότιας Ασίας εμμένει στην πολιτική της για μη ανάμειξη στις διεθνείς συγκρούσεις.
Εκείνη την εποχή, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Μαμτάζ Ζαρά Μπαλόχ (Mumtaz Zahra Baloch), χαρακτήρισε ανακριβείς τις αναφορές για την προμήθεια όπλων από το Πακιστάν.
«Οι αναφορές για την προμήθεια αμυντικών ειδών από το Πακιστάν στην Ουκρανία δεν είναι ακριβείς», δήλωσε κατηγορηματικά η εκπρόσωπος, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς.
- Σοκ στις ΗΠΑ: Στις αντρικές τουαλέτες θα κάνει τα τσίσα του ο πρώτος τρανς βουλευτής
- Ο Ιλον Μασκ θα είναι ο Υπουργός Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας στην κυβέρνηση του Τραμπ
- Καλά πήγε αυτό: “Φέσια” 20εκ άφησε η εκστρατεία της Kamala παρά το 1δις που συγκέντρωσε προεκλογικά
«Το Πακιστάν διατηρεί μια πολιτική μη ανάμειξης σε στρατιωτικές συγκρούσεις. Το Πακιστάν εξάγει μόνο αμυντικά καταστήματα σε άλλες πολιτείες με βάση την ισχυρή τελική χρήση και χωρίς διαβεβαιώσεις εκ νέου μεταφοράς. Και αυτή είναι η περίπτωση της θέσης του Πακιστάν στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας», είπε.