Δανία: Η πρωθυπουργός εκφώνησε ομιλία γραμμένη -εν μέρει- από ΑΙ

Θέλοντας να δείξει τις δυνατότητες και τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν (Mette Frederiksen) εκφώνησε πριν από λίγο στο κοινοβούλιο της χώρας μια ομιλία, γραμμένη εν μέρει από το ChatGPT.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης της Δανίας έκανε… έκπληξη στους συναδέλφους της καθώς εκείνοι νόμιζαν πως άκουγαν μια τυπική ομιλία για το κλείσιμο του κοινοβουλίου εν όψει καλοκαιρινών διακοπών. Η κυρία Φρεντέρικσεν όμως θέλησε με αυτόν τον τρόπο να τονίσει τις επαναστατικές δυνατότητες αλλά και τους κινδύνους που φέρνει η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

«Αυτό που μόλις σας διάβασα σήμερα, δεν είναι γραμμένο από εμένα ή οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο», είπε η Δανή πρωθυπουργός διακόπτοντας την ομιλία της, αποκαλύπτωντας πως όσα άκουσαν είχαν γραφτεί από το ChatGPT.

«Ακόμα και αν το συντακτικό και η δομή της ομιλίας δεν ήταν πάντα σωστά, ούτε και οι λεπτομέρειες του έργου της κυβέρνησης αλλά και τα σημεία στίξης… αυτά που μπορεί να κάνει αυτό το εργαλείο παραμένουν συναρπαστικά και… τρομακτικά», πρόσθεσε η Φρεντέρικσεν.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν
📷 Newsoresund.org

Το μέρος της ομιλίας της πρωθυπουργού που συντάχθηκε από το ChatGPT περιελάμβανε προτάσεις όπως οι εξής: «Ήταν τιμή και πρόκληση να ηγούμαι μιας ευρείας κυβέρνησης το τελευταίο κοινοβουλευτικό έτος. Έχουμε εργαστεί σκληρά για να συνεργαστούμε μεταξύ των μερών και να διασφαλίσουμε ένα ισχυρό και βιώσιμο μέλλον για τη Δανία».

Προφανώς δεν θα μπορούσε να λείπει και η αναμενόμενη αναφορά στην κλιματική ατζέντα και την συμπερίληψη:

«Έχουμε λάβει μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη διασφάλιση μιας δικαιότερης και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία όπου όλοι οι πολίτες έχουν ίσες ευκαιρίες», ανέφερε η ομιλία της πρωθυπουργού σε συνεργασία με την τεχνητή νοημοσύνη του ChatGPT.

Το αν αυτό σημαίνει πως οι κειμενογράφοι και οι εξ’απορρήτων των πολιτικών θα πρέπει να μάθουν καμιά νέα τέχνη… αυτό θα το δούμε στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ