Σκωτία: Ξεκινάει η μεγαλύτερη επιχείρηση αναζήτησης της “Νέσι”

Έφτασε η ώρα των απαντήσεων

Η “μεγαλύτερη αναζήτηση” για το τέρας του Λοχ Νες από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 πρόκειται να διεξαχθεί μέσα στον Αύγουστο

“ΤΣΑ!”
Lochneská nestvůra v Museum of Nessie

Η μεγάλη, βαθιά λίμνη γλυκού νερού στα Χάιλαντς της Σκωτίας Λοχ Νες (Loch Ness), πολύ πιθανόν να είναι το πιο διεξοδικά ερευνημένο σώμα νερού σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάθε λίτρο νερού έχει κάπως, κάποτε ψαχτεί από κάποιους, προς αναζήτηση -φυσικά- του διάσημου “τέρατος του Λοχ Νες”.

Το γεγονός πως πέρα από κάποιες αμφιλεγόμενες φωτογραφίες του 1934, δεν υπάρχει κάτι άλλο που να αφήνει υποψίες για την ύπαρξη του, προφανώς δεν αποθαρρύνει κανέναν από το να συνεχίσει να το αναζητά.

Όπως αναφέρει το ΒΒC, το “Κέντρο Λοχ Νες” με έδρα το χωρίο Ντράμναντρότσιτ αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας, την μεγαλύτερη έρευνα για την Νέσι μετά το 1972.

Για το σκοπό αυτό έχει επιστρατευτεί η τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Σύμφωνα με τον συντονιστή της έρευνας και ειδικό Λοχνεσολόγο Άλαν ΜακΚένα (Alan McKenna), drones εξοπλισμένα με κάμερες υπέρυθρης ακτινοβολίας θα πετάξουν πάνω από τη λίμνη ενώ μια σειρά υδροφώνων θα χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση ασυνήθιστων υποβρύχιων ήχων.

Η έρευνα θα διεξαχθεί στις 26 και 27 Αυγούστου και οι υπεύθυνο καλούν όσους εθελοντές έχουν την διάθεση αλλά και τον εξοπλισμό να προσέλθουν στην περιοχή και να συνδράμουν στήνοντας τις κάμερες τους στα ορισμένα από την ομάδα σημεία θέασης.

«Ελπίζουμε να εμπνεύσουμε μια νέα γενιά ανθρώπων που θα συμμετάσχουν σε αυτή την έρευνα να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την λίμνη. Λαμβάνοντας μέρος σε αυτή την μεγάλης κλίμακας έρευνα, θα έχουν μια πραγματική ευκαιρία να συνεισφέρουν προσωπικά σε αυτό το συναρπαστικό μυστήριο που έχει γοητεύσει πολλούς άνθρωπους από όλο τον κόσμο», δήλωσε στο ΒΒC ο κύριος ΜακΚένα.

Πάντως, πριν φτιάξετε βαλίτσες, αξίζει να αναφέρουμε πως ερευνητές από την Νέα Ζηλανδία το 2019 συνέλεξαν δείγματα νερού. Από αυτά εξήγαγαν DNA και κατάφεραν να τα ταυτοποιήσουν όλα τα ζωντανά πλάσματα που υπάρχουν στην λίμνη. Προς γενική αλλά όχι μη αναμενόμενη απογοήτευση, δεν βρέθηκαν ίχνη DNA από πλησιόσαυρο ή κάποιο μεγάλο ψάρι όπως ο οξύρρυγχος.

Όσο για την Νέσι; Οι επιστήμονες είπαν ότι πίσω από τις επανειλημμένες θεάσεις του θρυλικού τέρατος του Λοχ Νες βρίσκονται γιγάντια χέλια.