ΗΠΑ: Οι δικαιωματιστές έλιωσαν το μνημείο του Robert E. Lee και άθελα τους δημιούργησαν το επικότερο meme

Robert E. Lee T-800;

Τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα είχε όπως φαίνεται η τελετή δημόσιας διαπόμπευσης του Στρατηγού Λι

Σχεδόν δυο χρόνια μετά την αποκαθήλωση του και μετά από έναν μακρύ νομικό αγώνα λαογραφικών και ιστορικών συλλόγων εναντίον του Δήμου του Σάρλοτσβιλ που δυστυχώς κατέληξε σε ήττα, το 133 ετών άγαλμα του Στρατηγού Λι δεν υπάρχει πια.

Μετά την νομική του δικαίωση, ο δήμος το δώρισε σε έναν συνασπισμό ακτιβιστικών σωματείων τα οποία με τη σειρά τους ανακοίνωσαν πως το έλιωσαν και σκοπεύουν με τα υλικά να φτιάξουν ένα “συμπεριληπτικό μνημείο”.

Θέλοντας να χλευάσουν όσους αντιστέκονταν στην διαγραφή της ιστορίας για ιδεολογικούς λόγους, δημοσιοποίησαν μάλιστα και ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται το επιβλητικό κεφάλι του αγάλματος πυρακτωμένο να κοιτάει επικριτικά κατευθείαν στις ψυχές των θεατών. Εκατοντάδες είναι εκείνοι που σχολίασαν στα κοινωνικά δίκτυα πως πλέον ο Στρατηγός Λι πήρε την εκδίκηση του και πως το πυρακτωμένο άγαλμα έγινε σύμβολο αντίστασης στον ιστορικό αναθεωρητισμό, την διαγραφή της ιστορίας αλλά και υλικό για πύρινα memes.

“Ο Όργουελ είχε δίκιο”

“Δεν μπορείς να νικήσεις, Γιάνκι. Αν με λιώσεις, θα γίνω ισχυρότερος από όσο μπορείς να φανταστείς”.

“Όποιος ελέγχει το παρελθόν, ελέγχει το μέλλον”

“Αυτό θα γίνει δυνατό profile pic”

“To νέο έργο τέχνης”

“Είμαστε στα πρόθυρα του τρίτου παγκοσμίου πολέμου. Ας εξευτελίσουμε τελετουργικά και ας δαιμονοποιήσουμε τα λευκά αγόρια που θέλουμε να πάνε να πολεμήσουν στους πολέμους μας ενώ την ίδια στιγμή αγκαλιάζουμε τους τραμπούκους που αντιτίθενται στην εξωτερική μας πολιτική. Η αποχαυνωτική ηλιθιότητα και ανοησία της σύγχρονης Αμερικής”

“Μιας και λιώνουμε αγάλματα, έχω μια παραγγελία: αυτό το έκτρωμα:”

“Τα αγάλματα υψώνονται και πέφτουν. Αυτή η εικόνα θα μείνει στο ίντερνετ για πάντα.”

«Θέλουμε να μεταμορφώσουμε κάτι που ήταν τοξικό στην κοινότητα σε ένα έργο τέχνης για το οποίο η κοινότητα μπορεί να είναι περήφανη, να μην νιώθει αποκλεισμένη ή εκφοβισμένη», δήλωσε η Τζαλέιν Σμιντ (Jalane Schmidt), καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και υπεύθυνη της καταστροφής του αγάλματος.

Το επιβλητικό άγαλμα του Στρατηγού Ρόμπερτ. Ε. Λι, αρχηγού των δυνάμεων του Νότου στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο με καταγωγή από τη Βιρτζίνια, ανεγέρθηκε το 1890, ενώ είναι ένα από περισσότερα από 300 ιστορικά μνημεία τα οποία τα τελευταία χρόνια… ακυρώθηκαν.