Φρένο στις προσπάθειες της διοίκησης Τραμπ να επαναφέρει τις εκτελέσεις θανατοποινιτών σε Ομοσπονδιακό επίπεδο είχε βάλει μέχρι πρότινος η δικαστής Τάνια Τσούτκαν της Κολούμπια.
Συγκεκριμένα τον περασμένο Νοέμβριο, οι 4 πρώτοι από τους θανατοποινίτες που ήταν προγραμματισμένο να εκτελεσθούν στα πλαίσια του νέου νόμου του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, κατέφυγαν στα δικαστήρια προκειμένου να ελεγχθεί κατά πόσο η μέθοδος της θανατηφόρου ενέσεως είναι η ενδεδειγμένη και πλέον ανθρωπιστική μέθοδος εκτελέσεως. Η δικαστής Τσούτκαν που προέδρευε διέταξε να παγώσει η επαναφορά των θανατικών ποινών μέχρις να εκδικασθεί η υπόθεση καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό της, ο θάνατος των θανατοποινιτών ίσως δυσχεράνει την δυνατότητα τους να διεκδικήσουν μια άλλη μέθοδο εκτέλεσης.
Η κυβέρνηση Τραμπ άσκησε έφεση κατά του παγώματος η οποία εξετάσθηκε από το 3μελες Εφετείο το οποίο με ψήφους 2-1 ενέκρινε το αρχικό νομοσχέδιο επαναφοράς της θανατικής ποινής.
Η πολιτική, φυσικά, δεν μπορεί να λείπει και από ένα τόσο σημαντικό ζήτημα καθώς οι δυο δικαστές που ενέκριναν την επαναφορά της θανατικής ποινής είναι η Νεόμι Ράο και ο Ελληνικής καταγωγής Γρηγόρης Κατσάς, αμφότεροι διορισμένοι επί προεδρίας Τραμπ ενώ ο διορισμένος επί προεδρίας Κλίντον, Ντέιβιτ Τάτελ ψήφισε αρνητικά.
Σε Πολιτειακό επίπεδο η θανατική ποινή είναι νόμιμη στις ΗΠΑ, αν και δεν είναι λίγες οι Πολιτείες που την έχουν κηρύξει παράνομη ή έχουν επιβάλει μορατόριουμ στις εκτελέσεις. Σε επίπεδο ομοσπονδιακής κυβέρνησης όμως, οι εκτελέσεις έχουν σταματήσει από το 2003.
Οι 4 πρώτοι θανατοποινίτες που όπως όλα δείχνουν θα εκτελεστούν είναι οι Ντάστιν Λι Χόνκεν, Άλφρεντ Μπουρζουά, Ντάνιελ Λούις Λι και ο Γουέσλι Ιρα Πέρκι, όλοι τους δολοφόνοι και βασανιστές παιδιών.