Αν και οι δυο χώρες έφτασαν στα πρόθυρα πολεμικής συρράξεως το 2012, η οικονομία τους έφερε πιο κοντά καθώς πλέον η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας.
Το ξέσπασμα της πανδημίας, που είχε επίκεντρο την Κίνα, έδειξε πως ίσως είναι αφορμή οι δυο χώρες να έρθουν ακόμα πιο κοντά καθώς η Ιαπωνία ήταν η πρώτη χώρα που απέστειλε ιατρική βοήθεια και η Κίνα ανταπέδωσε αναγνωρίζοντας το Ιαπωνικής παρασκευής αντιικό σκεύασμα Avigan, σαν αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή κατά του κορωνοϊού, πριν ακόμη το αναγνωρίσει ο ίδιος ο Ιαπωνικός Οργανισμός Φαρμάκων.
Όμως οι ανακοινώσεις του ιαπωνικού Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας προμηνύουν επιδείνωση των σχέσεων των δυο χωρών.
Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα διαθέσει 2,2 δισ. δολάρια προκειμένου να ενισχύσει τις ιαπωνικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Κίνα με την προϋπόθεση πως θα τα επενδύσουν για να επαναπατρίσουν τα κέντρα παραγωγής τους, ενώ για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να παραμείνουν οι παραγωγικές τους βάσεις εκτός Ιαπωνίας, η οικονομική βοήθεια ανέρχεται στο ποσό τω 215 χιλιάδων δολαρίων.
«Κάνουμε ο’τι είναι δυνατόν για να επιστρέψουμε στην οικονομική ανάπτυξη» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών ερωτηθείς για την ανακοίνωση της Ιαπωνίας, και συμπλήρωσε: «στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας, ελπίζουμε πως και οι υπόλοιπες χώρες θα δράσουν όπως η Κίνα και θα πάρουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε η παγκόσμια οικονομία και οι γραμμές παραγωγής και εφοδιασμού να επηρεαστούν όσο το δυνατόν λιγότερο.»