Ο φίλος μου ο Γιώργος

Ακόμη και ένας μας, μπορεί

Συγκινήθηκα με μια ιστορία που συνέβη πρόσφατα, και την μοιράζομαι μαζί σας. Ο φίλος μου ο Γιώργος είναι προγραμματιστής εδώ και δεκαετίες σε εταιρία του εξωτερικού. Οι αλλαγές που έφερε στον εργασιακό χώρο η λαίλαπα του κόβιντ και οι καραντίνες, του έδωσαν την δυνατότητα να γίνει ψηφιακός νομάδας, δηλαδή λόγω απομακρυσμένης τηλεργασίας που του επιτρεπόταν πλέον να δουλεύει, είχε την ευκαιρία να μετακομίσει από την Αττική που ζούσε, και να εργαστεί από την πατρογονική του γη, ένα ακριτικό νησί του Αιγαίου μας.

Το πατρικό του σπίτι εκεί είναι καταπληκτικό, πάνω στο κύμα και στον κεντρικό οικισμό του νησιού, στο μικρό λιμάνι που υπάρχει για τα αραιά δρομολόγια πλοίων το καλοκαίρι με τους τολμηρούς τουρίστες που έχουν τα κότσια να πάνε τόσο μακριά και σε ένα άγνωστο σε πολλούς αιγαιπελαγίτικο νησί, και για τις λιγοστές ψαρόβαρκες των ντόπιων που συνεχίζουν να εξασκούν το επάγγελμα των προγόνων τους βγάζοντας το ψωμί τους από την ιχθυόεσσα θάλασσα.

Μπήκε μια ιδέα στον Γιώργο μετά από πολλούς μήνες στο νησί και ατενίζοντας καθημερινά το ανοιχτό πέλαγος από το παραθύρι του σπιτικού του: να μπει μια Ελληνική σημαία στην είσοδο του Λιμανιού, στην άκρη του κυματοθραύστη, ώστε να ομορφύνει ο οικισμός και να νιώθει όποιος επισκέπτης εισέρχεται στο λιμάνι, ότι βρίσκεται στην Ελλάδα, ότι η γη αυτή μας ανήκει, είναι προγονική ιδιοκτησία μας χιλιάδων ετών. Είπε την ιδέα του στον Δήμαρχο της κοινότητας, αλλά κατάλαβε ότι θα προσέκρουε σε δεκάδες κρατικές υπηρεσίες και γραφειοκρατικό κυκεώνα για να πείσει τους υπευθύνους να τον αφήσουν να υλοποιήσει το όραμά του.

Δεν το έβαλε κάτω όμως. Είχε μια αναλαμπή, τόσο προσανατολισμένος ήταν να πετύχει τον σκοπό του! Αγόρασε μια τεράστια Ελληνική σημαία και τέσσερις ηλιακούς προβολείς των 150 ο καθένας. Πήγε μόνος του πάνω στα κοφτερά βράχια του κυματοθραύστη, και έστησε την σημαία μας. Αισθάνθηκε έντονα ότι το Έθνος πάλλεται στις φλέβες του καθενός μας, και μερικές φορές είναι προσωπική υπόθεση να ενεργήσεις για αυτό, χωρίς να περιμένεις από άλλους να σε βοηθήσουν.

Αυτή την στιγμή ο φίλος μου ο Γιώργος βλέπει την σημαία μας να ανεμίζει περήφανα, ενώ το βράδυ να φωτίζεται ισχυρά από τους προβολείς, τονίζοντας όσο πιο έντονα σε όλη περιοχή, την Ελληνικότητα του νησιού μας. Εύχομαι να βρεθούν και χιλιάδες άλλοι «Γιώργηδες» να πράξουν ανάλογα για τον τόπο τους. Έστω και μοναχοί τους.

Περισσότερα απο

Απόστολος Κρητικόπουλος

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ