Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης

Θα αλλάξουν όλα

Οι πρώτες εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκαν με τεράστια επιτυχία αφού ψήφισαν πάνω από 300.000 συμπολίτες μας (να θυμίσω ότι στον ΣΥΡΙΖΑ πέρσι στις 24 Σεπτεμβρίου, είχαν ψηφίσει λιγότεροι από τους μισούς σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ).

Η μαζική προσέλευση δείχνει και την τεράστια δημοσκοπική άνοδο του κόμματος, αφού πλέον παρουσιάζεται με ποσοστά από 13% έως και 16% . Εφόσον συνεχίσει αυτή η τάση, και με δεδομένο ότι το αντίπαλο κόμμα στα αριστερά -ο ΣΥΡΙΖΑ- έχει σοβαρά εσωτερικά θέματα ισορροπίας και ηγεσίας, τότε είναι σίγουρο ότι τα ποσοστά αυτά θα παραμείνουν τα ίδια ή και θα αυξηθούν, αφού θα αποτελέσει το κόμμα πόλο έλξης ψηφοφόρων στην κεντροαριστερά.

Αυτό σημαίνει ότι στις εκλογές του 2027, μία συγκυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα πιθανή. Αφενός η φθορά που έχει υποστεί η ΝΔ είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διορθωθεί μέχρι τότε ώστε να ανακάμψει σε ποσοστά που θα της επιστρέψουν αυτοδυναμία, και αφετέρου δεν υπάρχει άλλο κόμμα για συνεργασία εκτός των Σοσιαλιστών.

Οι σχηματισμοί στα πέρα δεξιά έδρανα του κοινοβουλίου δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση συνεργασία με τον Μητσοτάκη, αφού γνωρίζουν ότι θα σημάνει κατευθείαν την εξαφάνιση του κόμματός τους (όπως έγινε με την συγκυβέρνηση Σαμαρά με Καρατζαφέρη, όπου ο δεύτερος εξαϋλώθηκε πολιτικά σε ακαριαίο χρόνο).

Όμως η ιδιαίτερα πιθανή επικράτηση του Ανδρουλάκη απέναντι στον Δούκα, στις επόμενες εκλογές του ΠΑΣΟΚ, φέρνει νέες παραμέτρους στην πολιτική σκηνή: Το ΠΑΣΟΚ αδιαμφισβήτητα θα έχει έναν ακλόνητο ηγέτη μέχρι και τις βουλευτικές εκλογές του 2027, και ως δεύτερο κόμμα τότε θα αποτελεί μονόδρομο για τη ΝΔ ώστε να συνεργαστεί. Όμως υπάρχει ένα σοβαρότατο θέμα: η υπόθεση των υποκλοπών που έχει μπει δεξιοτεχνικά κάτω από το χαλί, και είχε ως κεντρικό πρόσωπο παρακολούθησης τον Ανδρουλάκη.

Ο οργισμένος και πιθανότατα νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, δεν πρόκειται να συνεργαστεί εύκολα με τον Μητσοτάκη, που τον θεωρεί προσωπικά υπεύθυνο για αυτή την πολιτική απρέπεια. Οπότε ενδέχεται ο Μητσοτάκης να προτιμήσει την παραίτηση από την ηγεσία της ΝΔ πριν το 2027, ώστε να μην υπάρχει αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας με σκηνικά ακυβερνησίας. Επίσης θα προτιμήσει να έχει κυβερνήσει 7 έτη ως παντοδύναμος αυτοδύναμος πρωθυπουργός, παρά να μπλέξει σε μια προβληματική συγκυβέρνηση με δυσλειτουργικό εταίρο ο οποίος θα έχει (δίκαια) θέματα εμπιστοσύνης. Οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ, ενδέχεται να αλλάξουν και τα πολιτικά δρώμενα στη Νέα Δημοκρατία.

Περισσότερα απο

Απόστολος Κρητικόπουλος

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ