Παναγιώτα Διαμαντή: Μια δασκάλα παράδειγμα προς μίμηση [ΒΙΝΤΕΟ]

Ένα διαμάντι για την Πατρίδα

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα και αισιόδοξα είναι τα νέα που μας χάρισε μια νεαρή δασκάλα που με την αρωγή του ιερέα κατάφερε και “ανέστησε” ένα χωριό.

Πρόκειται για την 30χρονη Παναγιώτα Διαμαντή της οποίας η πρωτοβουλία που έλαβε προκειμένου να κρατήσει ανοικτό το δημοτικό σχολείο στη Φουρνά της Ευρυτανίας. Πρόκειται μάλιστα για το χωριό των παππούδων της στο οποίο η κ.Διαμαντή διδάσκει από την περσινή σχολική χρονιά 2023-2024, κατά την οποία είχε μόλις τρεις μαθητές στο δημοτικό σχολείο, στην α’, ε’ και στ’ τάξη. Προφανώς πλέον το “εκτάκι” αποφοίτησε και έτσι φέτος θα έμεναν μόνο δύο μαθητές, εκ των οποίων ο ένας επίσης θα αποφοιτούσε και έτσι, κατά το επόμενο σχολικό αναμενόταν το σχολείο να απόμενε μόνο με ένα μαθητή.

«Ηδη από φέτος είναι σε αναστολή το νηπιαγωγείο του χωριού γιατί δεν υπάρχουν μαθητές. Στο χωριό δεν υπήρχαν οικογένειες με μικρότερα παιδιά», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η δασκάλα, η οποία μαζί με τον ιερέα της Φουρνάς, τον πατέρα Κωνσταντίνο, παιδιά του οποίου έχει μαθητές η Παναγιώτα Διαμαντή, αποφάσισαν να δράσουν για να κρατήσουν και το σχολείο τους ανοιχτό αλλά και το χωριό ζωντανό.

«Δράσαμε ουσιαστικά προληπτικά. Πηγαίνοντας στο χωριό διαπίστωσα ότι είναι ασφαλές και προσβάσιμο. Κάναμε συζητήσεις με τον ιερέα, βάλαμε κάτω τα δεδομένα και αποφασίσαμε να κάνουμε ένα κάλεσμα σε οικογένειες να έρθουν να ζήσουν στο χωριό. Κανείς δεν περίμενε την ανταπόκριση που υπήρξε», αναφέρει η δασκάλα.

Οι δυο τους συνέταξαν μια αγγελία-πρόσκληση και την ανάρτησαν στο Facebook, στην οποία η Παναγιώτα Διαμαντή καλούσε ενδιαφερόμενες οικογένειες να μετακομίσουν στο χωριό και να γράψουν τα παιδάκια τους στο σχολείο. Παράλληλα, στην αγγελία αναφέρονταν πως παρέχεται από τους ανθρώπους του χωριού δωρεάν σπίτι, ένα ποσό για τα πρώτα έξοδα αλλά και υπάρχει και η επιλογή εξασφαλισμένων θέσεων εργασίας. «Η κίνηση αυτή γίνεται για να κρατηθούν τα σχολεία ανοιχτά», κατέληγε το μήνυμα.

«Ηταν παραμονή Δεκαπενταύγουστου όταν αναρτήσαμε το μήνυμα. Μέσω του Facebook ανάρτησα το μήνυμα στον τοίχο της σελίδας της ομάδας “Μαμάδες Μαγνησίας” και σε μία ακόμη πανελλήνια ομάδα γυναικών. Μέσα στην πρώτη εβδομάδα δεχτήκαμε 1.000 κλήσεις, έγιναν 10.000 κοινοποιήσεις του μηνύματος και 20.000 σχόλια. Δεν ήταν μόνο ενδιαφερόμενοι να έρθουν να μείνουν στο χωριό. Πολλοί άνθρωποι επικοινώνησαν μαζί μας για να μας βοηθήσουν σε κάθε επίπεδο. Εμείς είχαμε στόχο για μία με δύο οικογένειες, αλλά τελικώς βρεθήκαμε με μια λίστα με 100 οικογένειες» περιγράφει η δασκάλα.

Δασκάλα και ιερέας από κοινού κατάρτισαν την λίστα με τις 100 υποψήφιες οικογένειες που επιθυμούσαν να μείνουν στη Φουρνά. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Φουρνάς, η επιλογή ήταν αναγκαία, καθώς -και λογικά- η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει τα όρια της και οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Στο χωριό υπάρχουν ακατοίκητα σπίτια που ανήκουν στην Εκκλησία και τον Δήμο, και τα οποία θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν οικογένειες, όπως επίσης θα υπήρχε και οικονομική βοήθεια για τα πρώτα έξοδα των νέων κατοίκων, όμως οι δυνατότητες δεν ήταν απεριόριστες.

Για την τελική επιλογή ίσχυσαν κοινωνικά κριτήρια. Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οικογένειες, ενώ επιχειρήθηκε και να ταιριάξει το προφίλ των υποψηφίων κατοίκων με τη ζωή στο χωριό, όπου οι περισσότερες εργασίες που προσφέρονται είναι χειρωνακτικές.

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στις αρχές Σεπτεμβρίου, η πρώτη οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Φουρνά. Είναι ο Στέφανος Κωστόπουλος, η σύζυγός του Bασιλική Εμμανουήλ και τα έξι τους παιδιά, πέντε αγόρια και ένα κορίτσι, τα τρία εκ των οποίων ηλικίας δημοτικού, ένα γυμνασίου κι άλλα δύο που είναι μωρά. Πρόκειται για μια οικογένεια που ζούσε στην Αθήνα, η οποία όμως για οικονομικούς λόγους είχε μεταναστεύσει στη Γερμανία. Η ευκαιρία που τους έδινε η αγγελία, να επαναπατριστούν και να ξεκινήσουν και πάλι την ζωή τους στην Ελλάδα ήταν αυτό σαν δώρο εξ’ουρανού.

Ολο το χωριό υποδέχτηκε με ενθουσιασμό και αγκάλιασε τους νέους συντοπίτες του, που με την παρουσία τους ζωντάνεψαν τη Φουρνά και φυσικά το δημοτικό σχολείο, το οποίο μάλιστα έκανε τον Αγιασμό του με κάθε επισημότητα, με εκπροσώπους των αρχών να δίνουν το «παρών» και να γίνονται κοινωνοί σε μια προσπάθεια, αυτή της δασκάλας και του ιερέα, να ζωντανέψουν το σχολείο και το ίδιο το χωριό.

Μπορεί η ηρωΐκή δασκάλα και ο μαχητικός ιερέας να μην απασχόλησαν ιδιαίτερα τα συστημικά ΜΜΕ, όμως οι πρωτοβουλίες τους δεν πέρασαν απαρατήρητες από τα τοπικά μέσα καθώς και τους σχολιαστές των κοινωνικών δικτύων.

Όμως η προσπάθεια της δασκάλας δεν σταματά εκεί. Απευθύνει κάλεσμα σε όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο χωριό. «Πρόκειται για ένα μέρος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ιστορικό και πολιτιστικό και τουριστικό. Και είναι παρθένο. Δεν έχει αξιοποιηθεί», αναφέρει η κ.Διαμαντή που φαίνεται αποφασισμένη να γίνει η στοργική μάνα όχι μόνο του σχολείου αλλά και ολόκληρης της Φουρνάς.

«Νιώθω πραγματικά υπερήφανη για ό,τι έχει συμβεί. Δεν το περίμενα ότι θα υπάρχει τέτοια ανταπόκριση. Είμαι από τη φύση μου αιισιόδοξος άνθρωπος και προσπαθώ να αξιοποιώ ό,τι έχω στη διάθεσή μου. Αυτό όμως πήγε ανέλπιστα καλά», καταλήγει το διαμάντι αυτό της ελληνικής εκπαίδευσης. Εμείς από μεριάς μας δεν έχουμε παρά να υποκλιθούμε στο μεγαλείο της Παναγιώτας Διαμαντή και στον πατέρα Κωνσταντίνο Ντούσικο που κόντρα στα πρωτάγματα της νέας εποχής αντιστέκονται και με μια απλή αλλά τόσο σημαντική πρωτοβουλία έδωσαν πνοή στο χωρίο, μια υπέροχη παιδική ηλικία και βάσεις για ένα καρποφόρο μέλλον σε μικρά ελληνόπουλα.

Σε ευχαριστούμε κ.Διαμαντή. Σε ευχαριστούμε πατέρα Κωνσταντίνε.

Με πληροφορίες και υλικό από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ της Μαγνησίας

Η απάντηση στη χωματερή.

Για δες εδώ

Μπορεί να σε ενδιαφέρει

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ