Εταιρία αναψυκτικών δέχεται σωρεία απειλητικών μηνυμάτων αφού κατηγορήθηκε από τον Simu Liu για “πολιτιστική κλοπή” [ΒΙΝΤΕΟ]

Έχασαν 1 εκατομμύριο δολάρια σε λίγες ώρες

H εκπομπή “Dragons’ Den” είναι γνωστή και στην χώρα μας καθώς προβάλλεται από τον τηλεοπτικό σταθμό Αnt1, τον σταθμό που φιλοξενεί την εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα, ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Μια γαλλοκαναδική εταιρία αναψυκτικών που ειδικεύεται στο παγωμένο τσάι με φούσκες, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της στην καναδική έκδοση της εκπομπής προκειμένου να αποσπάσει χρηματοδότηση από τους επιχειρηματίες παρουσιαστές. Τι το ‘θελε;

Το προϊόν που παρουσίασε λέγεται Bobba, ένα τσάι με φούσκες. Οι ιδιοκτήτες της εταιρίας σκόπευαν να ζητήσουν 1 εκατομμύριο δολάρια έναντι του 18% της εταιρίας τους προκειμένου να επεκταθούν στις ΗΠΑ και παράλληλα να ρίξουν μια νέα αλκοολούχα έκδοση του τσαγιού στην αγορά. Και ενώ οι επενδυτές στο πάνελ παρακολούθησαν την παρουσίαση με ενδιαφέρον και προσοχή, ο κινεζοκαναδός ηθοποιός Σίμου Λιού (Simu Liu), που το 2021 πρωταγωνίστησε στην ταινία “Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings” της Marvel, αποφάσισε πως αυτή ήταν η κατάλληλη στιγμή να δώσει την καλύτερη παράσταση της καριέρας του, υποδυόμενος τον αδικημένο από τον κακό λευκό Ασιάτη.

Συγκεκριμένα ο κ.Λιού, αντί να πει αν σκοπεύει να επενδύσει ή όχι στο προϊόν προτίμησε να το χαρακτηρίσει “προβληματικό” ενώ κατηγόρησε το ζευγάρι των νεαρών επιχειρηματιών που είχε απέναντι του για “πολιτιστική οικειοποίηση” (cultural appropriation) του τσαγιού ‘Boba’ (με ένα ‘b’), καθώς αυτό, σύμφωνα με τον ηθοποιό, πρόκειται για ένα παραδοσιακό πολιτισμικό προϊόν της Ταϊβάν. Στην συνέχεια ανέκρινε τους νεαρούς επιχειρηματίες ρωτώντας τους τι ήξεραν για την προέλευση του τσαγιού, τι σκοπεύουν να κάνουν προκειμένου να τιμήσουν τις ταϊβανέζικες καταβολές του προϊόντος και ποιος από την ομάδα τους ήταν σε υπεύθυνη θέση, ως “επαγγελματίας” Ασιάτης, να έχει την γενική επίβλεψη αλλά και να τους παρέχει τις σχετικές οδηγίες που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά του τσαγιού ‘Bobba’. Τέλος, τους ανακοίνωσε πως δεν σκοπεύει να συμμετέχει επενδυτικά σε ένα προϊόν πολιτιστικής κλοπής.

Long Version

Short Version

Παρόλη την εμφατική απόρριψη τόσο του προϊόντος όσο και των ίδιων των επιχειρηματιών από τον Λιου και την έντονη αμηχανία που υπήρχε στο στούντιο, οι δυο επιχειρηματίες δεν πτοήθηκαν και με χαμόγελο στα χείλη έδειξαν βέβαίοι για το προϊόν τους. Αυτό ήταν κάτι που όχι μόνο εκτίμησαν οι υπόλοιποι επενδυτές-παρουσιαστές στο πάνελ του Dragon’s Den, μια εξ ‘αυτών αποφάσισε να επενδύσει σε αυτούς και έτσι το επιχειρηματικό δίδυμο έφυγε με 1 εκατομμύριο δολάρια και μια νέα συνεργάτη στο πρόσωπο της Μαντζίτ Μίνχας (Manjit Minhas), ιδιοκτήτριας εταιρείας εφυαλώσεως η οποία ήταν πραγματικά ενθουσιασμένη με το προϊόν.

Όσο όμως οι δυο επιχειρηματίες εντός του στούντιο έδιναν την μάχη τους με το τέρας του δικαιωματισμού, στα κοινωνικά δίκτυα ο όχλος της μιζέριας συγκέντρωνε τις δυνάμεις του. Τόσο οι ιδρυτές της εταιρείας, καθώς και η Μίνχας, φέρονται να δέχονταν εκατοντάδες απειλητικά μηνύματα, ακόμα και απειλές κατά της ζωής τους, από ένα κοινό που όπως φαίνεται συμφώνησε με τον Λιου ότι οι “λευκοί δεν έχουν κανένα δικαίωμα να φτιάχνουν ή να πουλούν τσάι με φούσκες“.

Οι επιθέσεις ήταν τόσο έντονες που ανάγκασαν τον Λιου να κάνει σύσταση από το TikTok στον φανατισμένο όχλο να ηρεμήσει, αποκαλώντας τους επιχειρηματίες “παραπλανημένους που “πιθανότατα δεν θα έπρεπε να είχαν προσπαθήσει να προωθήσουν την ιδέα τους στην εκπομπή”, ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει από τον όχλο να επιδείξει “καλοσύνη και ενσυναίσθηση”.

Η -κάτι σαν- πυροσβεστική προσπάθεια του Λιού μάλλον δεν απέδωσε και πολλά καθώς λίγο αργότερα η Μίνχας από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram ενημέρωσε πως αποφάσισε να αποσύρει την επένδυση της και δεν θα έδινε στην εταιρεία το 1 εκατομμύριο δολάρια που είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια του Dragon’s Den.

Το τσάι “Boba” προέρχεται από την Ταϊβάν και έγινε ιδιαίτερα αγαπητό κατά την δεκαετία του 1980. Οι γαλλοκαναδοί ιδρυτές της “Bobba” συνεργάζονται με Ταϊβανέζο προμηθευτή που, όντας κανονικός άνθρωπος, δεν είχε κανένα πρόβλημα με την εξαγωγή των προϊόντων του στην καναδική αγορά.

Οι νεαροί επιχειρηματίες και ιδρυτές της Bobba ανάρτησαν μια δημόσια συγγνώμη στο Instagram, λέγοντας: «Λυπούμαστε πολύ για την καθυστερημένη απάντησή μας και χρειαστήκαμε λίγο χρόνο για να σκεφτούμε την όλη κατάσταση. Αυτή είναι η επίσημη δήλωσή μας σχετικά με το πρόσφατο επεισόδιο του Dragons’ Den. Ελπίζουμε ότι αυτό το μήνυμα αντανακλά την ειλικρίνειά μας και τη δέσμευσή μας να αντιμετωπίσουμε το θέμα προσεκτικά και υπεύθυνα. Σας ευχαριστούμε για την υπομονή και την κατανόησή σας καθώς εργαζόμαστε για να διορθώσουμε τα πράγματα».

Ούτε όμως αυτή η δημόσια απολογία δεν ήταν αρκετή να ικανοποιήσει τα πιράνχα του δικαιωματισμού καθώς τα σχόλια κάτω από την ανάρτηση θυμίζουν συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Για δες εδώ

Μπορεί να σε ενδιαφέρει

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ