Τραμπ: Φέρνει προεδρικό διάταγμα κατά της λογοκρισίας στα social media

Με αφορμή τσαμπουκά με το Twitter

Ο χρυσαφένιος αυτοκράτορας κάνει πράξη την υπόσχεση του να ελέγξει δυναμικά την κατάσταση της λογοκρισίας που υφίστανται στα κοινωνικά δίκτυα οι ως επί το πλείστον συντηρητικές και πατριωτικές φωνές.


Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ τουϊτάρισε αναφερόμενος στο φλέγον θέμα της επιστολικής ψήφου: «Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ (ΜΗΔΕΝ!) οι επιστολικές ψήφοι να είναι οτιδήποτε λιγότερο από ουσιαστικά ψευδείς! Ταχυδρομικά κιβώτια θα κλαπούν, ψηφοδέλτια θα χαλκευθούν και ίσως ακόμα και να τυπωθούν πλαστά και να υπογραφούν»

«Αυτές θα είναι Στημένες Εκλογές, δεν υπάρχει περίπτωση», συμπλήρωσε ο bringer of tears απανταχού του φιλεleftεράτου.

Αμέσως μετά, το Twitter, έκρινε σωστό να προσθέσει μια πρόταση κάτω από το tweet του κ. Τραμπ που έγραφε “Δείτε τα πραγματικά δεδομένα για την επιστολική ψήφο” και έναν σύνδεσμο που ανακατεύθυνε σε μια εσωτερική σελίδα της πλατφόρμας με τίτλο “Ο Τραμπ ισχυρίζεται αβάσιμα πως οι επιστολικές ψήφοι είναι εκλογική απάτη”.


Οργισμένος ο Ντόνι με το ένα του χέρι άρχισε να ξεκουμπώνει την ζώνη του και με το άλλο συνέταξε το παρακάτω tweet: «Το Twitter καταπνίγει ολοκληρωτικά την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ, και εγώ, σαν Πρόεδρος, δεν πρόκειται να το επιτρέψω αυτό».

Την επομένη ημέρα, ο δυνάστης των ονείρων κάθε παγκοσμιοποιητού, επανήλθε στο θέμα γράφοντας: «Οι Ρεπουμπλικανοί πιστεύουμε πως οι Πλατφόρμες Κοινωνικής Δικτύωσης, φιμώνουν παντελώς τις συντηρητικές φωνές. Θα τους ελέγξουμε αυστηρά ή θα τους κλείσουμε, πριν επιτρέψουμε κάτι τέτοιο να συμβεί. Είδαμε τι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να κάνουν το 2016» έγραψε αναφερόμενος στον διαδικτυακό πόλεμο που έζησε τόσο ο ίδιος όσο και το επιτελείο του και ο ψηφοφόροι του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2016, και συνέχισε «Δεν γίνεται να επιτρέψουμε σε μια πιο εξελιγμένη έκδοση του ίδιου πράγματος να συμβεί»

Με το θέμα είχε ξανασχοληθεί ο πρόεδρος το 2018, όταν ο τραμπικός ραδιοφωνικός ογκόλιθος και one-man-show τηλεοπτικός παραγωγός Άλεξ Τζόουνς, είχε εκδιωχθεί από σχεδόν κάθε κοινωνικό δίκτυο. Ο πρόεδρος Τραμπ τότε είχε υποσχεθεί πως εφεξής θα παρακολουθεί την κατάσταση.

Όταν πριν ένα χρόνο έσκασε το δεύτερο κύμα αποκλεισμών συντηρητικών φωνών από τα κοινωνικά δίκτυα, με το banάρισμα των Μίλο Γιαννόπουλος, της Λόρα Λούμερ αλλά και του Γκάβιν Μακίνες, ο πορτοκαλής κακός άνθρωπος είχε τουϊτάρει πως «συνεχίζει να παρακολουθεί την λογοκρισία που υφίστανται ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ».

Το ποτήρι φαίνεται πως -επιτέλους- ξεχείλισε μετά τα προχτεσινά και σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο ξανθός ντάντι γέμισε μελάνι το στυλό του και ετοιμάζεται να υπογράψει προεδρικό διάταγμα που θα αφορά τα κοινωνικά δίκτυα και συγκεκριμένα τον νόμο που προστατεύει το Twitter, το Facebook αλλά και το Google από την ευθύνη σχετικά με το περιεχόμενο των αναρτήσεων των χρηστών τους.

Γεμάτο

Στις ΗΠΑ το καθεστώς είναι λίγο πολύπλοκο, καθώς οι εκδότες είναι υπεύθυνοι και εγκαλούνται νομικά για τα κείμενα που δημοσιεύουν οπότε έχουν κάθε δικαίωμα να λογοκρίνουν το περιεχόμενο τους, ενώ οι πλατφόρμες απολαμβάνουν περισσότερων φορολογικών και διαπολιτειακών προνομίων και καμία νομική ευθύνη για τις αναρτήσεις των χρηστών τους μιας και εκείνες απλά παρέχουν το μέσο. Τα κοινωνικά δίκτυα μέχρι στιγμής, μέσω νομικών ταχυδακτυλουργικών, έχουν καταφέρει να λειτουργούν ευρισκόμενα σε μια ενδιάμεση κατάσταση, ασκώντας τις εξουσίες εκδότη εφαρμόζοντας κατά το δοκούν λογοκρισία στις αναρτήσεις ενώ παράλληλα απολαμβάνουν στο προνομιακό καθεστώς της πλατφόρμας.

Με το διάταγμα αναμένεται επίσης να ζητηθεί από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών να εξετάσει αν οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν παραπλανητικές πολιτικές για να ρυθμίζουν το περιεχόμενό τους και αν αυτές οι πολιτικές είναι σε αρμονία με τους όρους χρήσης τους. Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος θα επανεργοποιήσει ένα εργαλείο το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να καταγγέλλουν περιπτώσεις διαδικτυακής λογοκρισίας.

Το ον που ακούει στο ανθρώπινο όνομα Μαρκ Ζούκερμπεργκ, σε χτεσινή του συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του Fox πως «Η λογοκρισία μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης δεν θα ήταν η σωστή αντίδραση για μια κυβέρνηση που ανησυχεί για τη λογοκρισία», ενώ το Twitter δεν έχει κάνει προς το παρόν κάποιο σχόλιο.

Ο σύντροφος Τζακ Ντόρσι, γενικός γραμματέας του Τουϊτερ

Σε αναμονή των εξελίξεων από τον Λευκό Οίκο ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του Twitter, ανέφερε σχετικά με τον σύνδεσμο που φύτεψαν κάτω από το tweet του Προέδρου: «οι ειδοποιήσεις στις αναρτήσεις μπήκαν καθώς περιέχουν δυνητικά παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και παρέχεται επιπλέον περιεχόμενο για τις επιστολικές ψήφους».

ΠΗΓΗ