Εκτός της ταινιοθήκης του HBO Max τέθηκε την Τρίτη η ταινία του 1939 “Όσα παίρνει ο άνεμος” στα πλαίσια των διαδηλώσεων του κινήματος Black Lives Matters στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όσο η δικαιωματική παράνοια προελαύνει, τόσο περισσότερα πράγματα και ελευθερίες χάνουμε από τις ζωές μας. Το πιο πρόσφατο που πήραν οι άνεμοι της ελευθερίας που πνέουν στο δυτικό κόσμο, είναι η ταινία “Όσα παίρνει ο άνεμος” από την ψηφιακή ταινιοθήκη της καινούριας συνδρομητικής πλατφόρμας HBO Max.
Η ταινία ‘εξαφανίστηκε’ από την πλατφόρμα μετά από ένα άρθρο του σεναριογράφου του “12 χρόνια σκλάβος”, Τζον Ρίντλεϊ, στο οποίο απαιτούσε να κατέβει η ταινία καθώς, κατά τη γνώμη του, διαιωνίζει ρατσιστικά στερεότυπα και εξευμενίζει την εικόνα του Νότου.
Η ταινία, γυρισμένη το 1939, διαδραματίζεται σε μια φυτεία έξω από την Ατλάντα, λίγα χρόνια μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο πόλεμο και εξιστορεί τον έρωτα της Σκάρλετ Ο’Χάρα, κόρης του γαιοκτήμονα και του Ρετ Μπάτλερ, ενός νότιου αριστοκράτη.
Μετά την ανακοίνωση του ορθοπολιτικού ‘κοψίματος’ από το HBO Max, η ταινία έφτασε νο.1 στις πωλήσεις στην αντίπαλη πλατφόρμα της Amazon, κάτι που ίσως συνέδραμε στην παρακάτω διευκρίνηση από εκπρόσωπο της HBO στο Variety:
«Το “Όσα παίρνει ο άνεμος” είναι ένα προϊόν του καιρού του και αναπαριστά κάποιες εθνικές και φυλετικές προκαταλήψεις που είναι, δυστυχώς, συνήθεις στην αμερικανική κοινωνία. Αυτές οι ρατσιστικές αναπαραστάσεις ήταν λάθος τότε και είναι λάθος ακόμα, και νιώθουμε πως το να κρατήσουμε την ταινία αυτή ως έχει, χωρίς κάποια εξήγηση και καταδίκη αυτών των αναπαραστάσεων, θα ήταν ανεύθυνο. Αυτές οι αναπαραστάσεις είναι ενάντιες στις αξίες της εταιρίας μας και σκοπεύουμε όταν η ταινία επιστρέψει στην πλατφόρμα μας, να συνοδεύεται από μια συζήτηση σχετικά με το ιστορικό περιεχόμενο αλλά και μια ξεκάθαρη καταδίκη αυτών των αναπαραστάσεων, αν και θα παρουσιαστεί ως αρχικώς δημιουργήθηκε γιατί αλλιώς θα ήταν σαν να ισχυριζόμασταν πως αυτές οι προκαταλήψεις δεν υπήρχαν ποτέ. Αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα δικαιότερο μέλλον, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε την ιστορία μας”.