Το Github καταργεί τους “ρατσιστικούς” προγραμματιστικούς ορισμούς ‘master’ και ‘slave’

Η ανθρωπότητα κάνει άλλο ένα πλάγιο βήμα

Η Github, μια θυγατρική εταιρία της Microsoft, προχωρεί στην κατάργηση λέξεων που έχουν ρατσιστικές αναφορές και χρησιμοποιούνται στον προγραμματισμό λογισμικού .


Όπως φαίνεται, όσο αντιστεκόμαστε, τόσο περισσότερο βυθιζόμαστε την κινούμενη άμμο της πολιτικής ορθότητας. Αυτή τη φορά είναι η σειρά των προγραμματιστικών ορολογιών να φάνε πετσόκομμα καθώς κάποιοι εξ αυτών κρίνονται με τα σημερινά δεδομένα της προόδου, ρατσιστικοί.

Συγκεκριμένα, η GitHub, μια εταιρεία που παρέχει φιλοξενία για τον έλεγχο της έκδοσης λογισμικού ανάπτυξης, ανησυχεί πως η διαρκής χρήση συγκεκριμένων ρατσιστικά φορτισμένων ορολογιών στον προγραμματισμό, συνδράμει στην διαιώνιση ρατσιστικών στερεοτύπων.

Έτσι, σκοπεύει να αντικαταστήσει τον όρο ‘master’ (‘αφέντης’) στην πλατφόρμα της με τον ουδέτερο και λιγότερο ταξικά φορτισμένο όρο ‘main’ (‘κύριος’), τον όρο ‘slave’(‘σκλάβος’) με τον όρο ‘secondary’(‘δευτερεύων’) αλλά και τις λέξεις ‘whitelist’(‘λευκή λίστα’) με την ‘allowlist’(‘λίστα επιτρεπομένων’) και τον όρο ‘blacklist’(‘μαύρη λίστα’) με το ‘denylist’ (‘λίστα απαγορευμένων’).


Η κίνηση αυτή φαίνεται να έχει ενθουσιάσει τον κόσμο των προγραμματιστών καθώς στις αντίστοιχες αλλαγές σκοπεύουν να προβούν η Android, η LinkedIn και η Chrome.

ΠΗΓΗ