Φτάνει πια με το πανάκριβο internet

Ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ είναι ελληνικό
Photo by Sergey Zolkin on Unsplash

Στις θερινές διακοπές μου ήμουν στον Ύψο σε μια καταπληκτική παραλία στην πανέμορφη Κέρκυρα, όπου εκεί ο γιος μου, μου ζήτησε να του «δώσω ίντερνετ» ώστε να παρακολουθήσει κάτι στο κινητό του και να το δείξει στην παρέα του.

Έτσι λοιπόν και εγώ, άνοιξα τα δεδομένα για να του δώσω. Με έκπληξη μετά από περίπου μία ώρα, μου ήρθε ένα SMS από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας ότι είχα ήδη σπαταλήσει 40 (!!!) ευρώ σε δεδομένα, και πως θα συνέχιζε η εταιρία κινητής να με χρεώνει με αυτό τον εξωφρενικά ακριβό ρυθμό.

Το συζήτησα με φίλους μου από τον κλάδο της Πληροφορικής, και άκουσα πολλά παρόμοια περιστατικά από πατεράδες που την πάτησαν έτσι στις διακοπές τους, μάλιστα υπήρχε και συγγενής που χωρίς να το καταλάβει χάλασε πάνω από 200 ευρώ σε δεδομένα από το κινητό του. Το γεγονός αυτό με έκανε να ψάξω την θέση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τις συγκεκριμένες χρεώσεις.

Με μεγάλη μου λύπη ανακάλυψα ότι είμαστε η δεύτερη πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη μετά την Κύπρο, όπου η χρέωση στην πατρίδα μας του 1GB είναι 8,16 ευρώ, ενώ στην Γαλλία είναι 0,41 ευρώ, στην Τουρκία 0,63 ευρώ, στην Ισπανία 1,24 ευρώ και στην Ιταλία 0,27 ευρώ!

Η διαφορά στην χρέωση είναι τεραστίων διαστάσεων. Βέβαια κάποιος μπορεί να πει ότι υπάρχουν «προσφορές» από τις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες όπου με 5-10 ευρώ μπορείς να προαγοράσεις πολλά GB δεδομένων, αλλά η μέτρηση που έγραψα ισχύει και είναι αναμφισβήτητη: Η χώρα μας έχει εξωφρενική ακρίβεια στα δεδομένα μέσω κινητής τηλεφωνίας, η οποία ακρίβεια προστίθεται στο κύμα ανατιμήσεων και πληθωρισμού που μας ταλανίζει, και φυσικά δυσκολεύει την καθημερινότητά μας.

Όμως δεν θα σταθώ τόσο στο πόσο μπορεί να επιβαρυνθεί το πορτοφόλι ενός συνηθισμένου νοικοκύρη σε ένα νησί το καλοκαίρι που θα χρειαστεί παραπάνω δεδομένα στο κινητό του. Το συγκεκριμένο είδος ακρίβειας πλήττει βαθύτατα την ανάπτυξη στο σύνολό της.

Δεν είναι δυνατόν σε μια τεχνολογικά εξελιγμένη εποχή όπου η ταχύτητα στο ίντερνετ είναι απαιτούμενη για την εξέλιξη μας, να υπάρχουν τόσο εξωφρενικές χρεώσεις. Χωρίς να είμαι ειδικός, θεωρώ ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού ή η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων θα έπρεπε να αναζητήσουν την πηγή αυτής της εξόφθαλμης ανακολουθίας στις τιμές που έχουμε στην χώρα μας σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη.

Περισσότερα απο

Απόστολος Κρητικόπουλος

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ