Στα δικαστήρια τρέχει την Google η “πρώτη μαύρη, κωφή γυναικο-υπάλληλό της”
Μια δυναμική, μαύρη, κωφή γυναικο-υπάλληλος της Google –την οποία περιέφεραν σε εταιρικές εκδηλώσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως μια ιστορία διαφορετικότητας, συμπερίληψης και επιτυχίας για τον χώρο εργασίας που σπάει τα στερεότυπα– κατέφυγε στην δικαιοσύνη κατηγορώντας την εταιρεία για διακρίσεις εις βάρος της λόγω της αναπηρίας και της φυλετικής της καταγωγής.
Πρόκειται για την κυρία Τζαλόν Χολ (Jalon Hall), γνωστή και ως “η πρώτη μαύρη, κωφή γυναικο-υπάλληλος της Google”, κατέθεσε αγωγή στη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, και -σύμφωνα με το Wired– κατηγορεί την Google πως περιόρισε την πρόσβασή της σε διερμηνείς νοηματικής γλώσσας μήνες μετά την έναρξη της δουλειάς. Στην καταγγελία μάλιστα υπάρχουν βαριές και απίστευτες εκφράσεις για τα δεδομένα της υπόθεσης όπως “ένα εχθρικό και ρατσιστικά φορτισμένο περιβάλλον”.
Η Χολ αναφέρει ότι ο διευθυντής της Google στο ερευνητικό πρόγραμμα μηχανικής μάθησης της εταιρείας την αποκάλεσε “επιθετική μαύρη κωφή γυναίκα” και τη συμβούλευσε “να κρατήσει το στόμα της κλειστό” ενώ την πίεσε να αναλάβει ρόλο στον τομέα των πωλήσεων. Στην καταγγελία αναφέρεται επίσης πως η εταιρία συστηματικά την απέκλειε από εταιρικά meeting, ενώ είχαν της είχαν αρνηθεί προαγωγή για λόγους “ανακριβούς αξιολόγησης”.
Την ίδια στιγμή, στο επαγγελματικού προσανατολισμού κοινωνικό δίκτυο LinkedIn, η Google είχε σε περίοπτη θέση την Χολ, ενώ την είχαν επαινέσει “βοήθεια στη διεύρυνση των ευκαιριών για τους μαύρους κωφούς επαγγελματίες”, ενώ στο Instagram, η εταιρεία είχε αναρτήσει φωτογραφία της νεαρής ερευνήτριας με την λεζάντα “κάνουμε την ζωή στην Google (#LifeAtGoogle) πιο περιεκτική”.
Οι υπεύθυνοι προσλήψεων της Google υποσχέθηκαν στην Χολ, η οποία προσελήφθη ως συντονιστής περιεχομένου (moderator) το 2020, ότι θα της παρασχεθούν διερμηνείς νοηματικής γλώσσας. Λίγο αργότερα της ανατέθηκε το πόστο του ελεγκτή βίντεο για παιδιά στο YouTube, αλλά οι υπεύθυνοι της εταιρίας αρνήθηκαν να της παρέχουν διερμηνείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία ανησυχούσε για τυχόν παραβίαση του απορρήτου σε περίπτωση που τρίτοι (όπως οι διερμηνείς) έρχοντα σε επαφή με απόρρητο περιεχόμενο.
Σύμφωνα με την Χολ, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα σπάνια να φτάνει το όριο των 75 βίντεο που κάθε συντονιστής έπρεπε να εξετάσει μέσα σε μια οκτάωρη εργάσιμη ημέρα. “Συχνά, παρακολουθούσα ένα ολόκληρο βίντεο, μερικές φορές που ξεπερνούσε τη μία ώρα, πριν συνειδητοποιήσω ότι δεν μπορούσα να αξιολογήσω επαρκώς το περιεχόμενό του”, αναφέρει στο Wired η Χολ και συμπληρώνει: ” Ένιωσα ένα αίσθημα ταπείνωσης, αναγνωρίζοντας ότι η καριέρα μου δεν προχωρούσε”.
Η Google υπέβαλε αίτηση για απόρριψη της αγωγής, υποστηρίζοντας ότι οι αξιώσεις υποβλήθηκαν πολύ αργά, αλλά δεν αρνήθηκε τις κατηγορίες, σύμφωνα με το Wired.
- Δήλωση σοκ της Αστυνομίας του Βερολίνου: “Η πόλη δεν είναι ασφαλής για Εβραίους και ομοφυλόφιλους”
- O Ραφαήλ Καλυβιώτης μιλάει για τις αμερικανικές εκλογές
- Η Ρωσία μόλις έριξε στην Google πρόστιμο αξίας 2,500000000000000000000000000000000000 δολαρίων
Η Χολ, που παρά το εχθρικό και ρατσιστικά φορτισμένο περιβάλλον που βίωσε, παραμένει ακόμα στο εργατικό δυναμικό της Google, υποστηρίζοντας πως το να παραιτηθεί θα ήταν… εγωιστικό καθώς θα έβαζε την πάρτη της πάνω από εκείνους που νιώθει πως αντιπροσωπεύει, αλλά παρόλα αυτά, δεν μοιράζεται μαζί τους τις απολαβές της.
«Θα ήταν εγωιστικό να εγκαταλείψω την Google γιατί βρίσκομαι εδώ στη θέση εκείνων που συχνά παραμερίζονται», είπε στο Wired.