Απάντηση στον κ.Ιωακειμίδη του ΕΛΙΑΜΕΠ

Από την ιστοσελίδα Άμυνα και Γεωστρατηγική

Έπεσε στην αντίληψή μας άρθρο του ομ. καθηγητού Π.Κ. Ιωακειμίδη, πρώην πρεσβευτή – συμβούλου του ΥΠΕΞ και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του ΕΛΙΑΜΕΠ, σχετικά με το περιστατικό της Άγκυρας μεταξύ του κ. Δένδια και του Υπ. Εξ. της Τουρκίας.

Δημοσιεύουμε σχόλια της Συντακτικής Ομάδας μας επ’ αυτού.

«Κανένας δεν προσδοκούσε θεαματικά πρακτικά αποτελέσματα πάνω στα επίμαχα θέματα υψηλής πολιτικής από την πρώτη διμερή συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια με τον τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου στην Άγκυρα. Αλλά δεν περίμενε βεβαίως και μια δημόσια ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ των δύο υπουργών. Αντιπαράθεση η οποία μοιραίως επισκιάζει τις ιδιαίτερα θετικές πτυχές των συναντήσεων τόσο με τον κ. Τσαβούσογλου όσο και με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Καθώς, ως φαίνεται, σε μια σειρά από ζητήματα κυρίως χαμηλής πολιτικής υπήρξαν προσεγγίσεις και δυνατότητες συνεργασίας.»

Σχόλιο:

Ποιες είναι οι θετικές πτυχές στις οποίες αναφέρεται ο σεβαστός κ. Ιωακειμίδης; Η οικονομία, το εμπόριο, οι μεταφορές όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση των δύο υπουργών; Ασφαλώς και γίνεται αντιληπτό σε όλους, πως οι πτυχές αυτές αποτελούν ζητήματα χαμηλής πολιτικής. Τι ακριβώς προτείνει ο κ. Καθηγητής; Να δώσουμε υψηλότερη βαρύτητα στα ζητήματα χαμηλής πολιτικής και να αφήσουμε στην άκρη τις προκλήσεις του Τσαβούσογλου περί ζωτικών θεμάτων;

«Η δημόσια αντιπαράθεση πάνω στις γνωστές θέσεις των δύο πλευρών…»

Σχόλιο:

Φοβερό! Ο πρώην σύμβουλος του Υπ.Εξ μας, αναφέρεται στην Πατρίδα μας ως μια εκ των δύο πλευρών, ωσάν να πρόκειται περί δικαστού που εξετάζει την υπόθεση δυο αντιδικούντων! Έτσι συμβουλεύατε την πολιτική Ηγεσία μας κ. Καθηγητά;

«…θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, και μάλιστα με αυτόν τον ιδιαίτερα έντονο τρόπο. Και οι δύο υπουργοί θα έπρεπε να αποφύγουν να αναφερθούν σε λεπτομέρειες πάνω στα επίμαχα θέματα και πρώτος βέβαια ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος παρέσυρε(;) τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών σε λεπτομερή ανταπάντηση.»

Σχόλιο:

Τι εννοείτε αξιότιμε κ. Καθηγητά με το (;), θεωρείτε ότι η αντιπαράθεση ήταν προσυμφωνημένη μεταξύ των υπουργών; Αν έχετε τέτοιες πληροφορίες θα πρέπει να τις δημοσιεύσετε μαζί φυσικά με την πηγή σας, προκειμένου κι εμείς, ο απλός λαός, ο οποίος ειδικά το τελευταίο ενάμισι έτος γινόμαστε αποδέκτες ενός εντόνου και συνεχόμενου bullying από τη σύμμαχο γείτονα κι από αναλυτές και καθηγητές με τις απόψεις που εκφράζετε κι εσείς, να ασκήσουμε κριτική και να αποφασίσουμε αν πρέπει να τις πιστέψουμε. Διαφορετικά, έχουμε κάθε δικαίωμα τις πληροφορίες αυτές να τις κατατάξουμε στην κατηγορία των «μη διασταυρωμένων» και τις πηγές στις « μη αξιόπιστες» Απαντήστε μας κ. Καθηγητά: Υπήρξε προσπάθεια από την πλευρά του Τσαβούσογλου να θέσει θέμα «τουρκικής» μειονότητας, στα τελευταία δευτερόλεπτά της τοποθέτησής του και επιπλέον προσπάθεια από τους τούρκους τεχνικούς να φιμώσουν τον Υπ.Εξ μας; Προσέξτε, διότι υπάρχουν βίντεο που μαρτυρούν την αλήθεια.

«Παρά ταύτα, θα πρέπει να συγκρατήσουμε:

Το γεγονός ότι υπήρξε η συνάντηση ενώ είχαν εκφραστεί σημαντικές αμφιβολίες για τις δυνατότητες πραγματοποίησής της. Αυτό καθαυτό το γεγονός αποτελεί μια θετική εξέλιξη, παρά τις οποιεσδήποτε διαφωνίες και διαφορές απόψεων. Οι χώρες μπορούν και πρέπει να συνομιλούν όχι μόνο σε στιγμές καλοκαιρίας αλλά και σε ώρες κακοκαιρίας.

Παρά την αντιπαράθεση, αυτό που προκύπτει είναι ότι οι χώρες αποφάσισαν να συνεχίσουν τον διάλογο, τις διερευνητικές επαφές και τις συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο, περιλαμβανομένης και συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την κατάλληλη στιγμή.

Όπως προκύπτει, συμφωνήθηκε και μια ελληνοτουρκική θετική ατζέντα πάνω σε θέματα χαμηλής πολιτικής, όπως οικονομίας, εμπορίου, μεταφορών, για την ενίσχυση της συνεργασίας. Είναι η στρατηγική που ακολούθησε στο παρελθόν ο Γ.Α. Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών και έδωσε καρπούς.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, με την αναβάθμιση της συνάντησης που πραγματοποίησε με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια, θέλησε να στείλει και ένα ιδιαίτερα θετικό μήνυμα στην Ευρώπη, προς την οποία στρέφεται τώρα, και στην οποία θέλει μάλιστα να ενταχθεί η Τουρκία ως πλήρες μέλος…»

Σχόλιο:

Ο πρόεδρος Ερντογάν, το μόνο που επεδίωκε από τη συνάντηση με τον κ. Δένδια, ήταν να ρίξει στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης. Ο μόνος που έστειλε θετικό μήνυμα στην Ευρώπη, ήταν ο υπουργός μας που διέσωσε το γόητρό της, σε αντίθεση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος άθελά του (;) (εδώ είναι που ταιριάζει το ερωτηματικό εντός παρενθέσεως κ. Καθηγητά) βολεύτηκε στην αναπαυτικότατη πολυθρόνα του νεοσουλτάνου, αφήνοντας την κ. Ούρσουλα φον ντε Λάιεν όρθια. Δεν παρατηρήσαμε όμως την ίδια ζέση από εσάς και τους συναδέλφους σας στο ΕΛΙΑΜΕΠ προς υποστήριξη της Ευρωπαίας πολιτικού. Ούτε και για την αποχώρηση της γείτονος με την οποία κατά τη γνώμη σας πρέπει να είμαστε διαλλακτικοί, από τη Σύμβαση της Κωνσταντινουπόλεως. Γιατί άραγε κ. Καθηγητά; (εδώ το ερωτηματικό ταιριάζει και εκτός παρενθέσεως).

«Πάντως, στην πολιτική σφαίρα έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζεις πότε να σιωπάς. Η διπλωματία του μεγαφώνου δεν οδηγεί πουθενά…»

Σχόλιο:

Εκτιμούμε κ. Καθηγητά, πως η πρόταση κατακλείδα στην τοποθέτησή σας, αναφέρεται στον κ. Τσαβούσογλου. Διότι αν αναφέρεται στον κ. Δένδια, είμαστε αναγκασμένοι να σας την επιστρέψουμε. Μάθετε να σιωπάτε αγαπητέ. Κι όχι μόνο εσείς, αλλά και οι συνάδελφοί σας με τις μοντέρνες απόψεις που προσπαθούν να μας πείσουν πως το Καστελόριζο θα καταληφθεί από 55.000 Τούρκους (που θα χωρέσουν όλοι αυτοί κ. Καθηγητά; Θα έχει και όρθιους;) και ότι το Καστελόριζο είναι μακριά.

Η κρίσιμη στιγμή κατά την οποία ο τούρκος Υπ.Εξ, μόλις έχει τελειώσει την αναφορά του στην “τουρκική” μειονότητα στα τελευταία δευτερόλεπτα της τοποθέτησής του, ενώ οι τούρκοι τεχνικοί διακόπτουν τη μετάδοση. Ο κ.Δένδιας, με χαρακτηριστική κίνηση, διακόπτει την προσπάθεια αυτή και δίνει τις κατάλληλες απαντήσεις ως όφειλε (δείτε στο ακόλουθο βίντεο). Οποιοσδήποτε ισχυρισμός από τους γνωστούς αγνώστους εντός Ελλάδος, για προσυμφωνημένη αντιπαράθεση μεταξύ των δυο υπουργών, ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.

Συνέλθετε και σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, διότι ήδη η συνείδηση του λαού, σας έχει κατατάξει στα (;). Αν αισθάνεστε ότι λόγω ηλικίας (αυτό ανέφερε ο συνάδελφός σας. Ότι είναι σε κρίσιμη ηλικία και δεν πρέπει ο συνομιλητής του να τον πιέζει) δεν έχετε τις πνευματικές και σωματικές αντοχές να σταθείτε στις επάλξεις, μείνετε σπίτι σας (που λέει και το γνωστό διαφημιστικό) και μάθετε πότε να σιωπάτε.

Πηγή: Άμυνα και Γεωστρατηγική

Περισσότερα απο

The Crew

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ