Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την πρώτη αδιάψευστη απόδειξη ρωμαϊκής σταύρωσης

Ηλικίας 1900 ετών

Σκελετός ηλικίας περίπου 2000 ετών ανακαλύφθηκε σε αρχαίο ρωμαϊκό νεκροταφείο στην ανατολική Αγγλία

📷 Unsplash/Aaron Burden

Όταν τον Νοέβριο του 2017 οι εργάτες που έσκαβαν για να βάλουν τα θεμέλια ενός νέου οικοδομικού συγκροτήματος διαμερισμάτων στο Κεϊμπριτζσάιρ (Cambridgeshire) της Αγγλίας, εντυπωσιάστηκαν όταν έπεσαν επάνω στα απομεινάρια ενός ρωμαϊκού νεκροταφείου. Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν και ο σκελετός ενός ανδρός ηλικίας 25 με 35 ετών, ο οποίος και μεταφέρθηκε σε ειδικό εργαστήριο στο Μπέντφορντ όπου και οι επιστήμονες έκαναν μια συγκλονιστική ανακάλυψη.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψαν σήμερα στο περιοδικό British Archaeology, ο άνδρας είχε καρφωμένο στην φτέρνα του ένα καρφί, κάτι που μέχρι στιγμής συνιστά την καλύτερη ένδειξη της ύπαρξης της σταύρωσης σαν μορφή εκτέλεσης θανατικής ποινής στον Ρωμαϊκό κόσμο.

©ALBION ARCHAEOLOGY

Τα καρφιά που χρησιμοποιήθηκαν για σταυρώσεις είναι γενικά ένα πολύ σπάνιο εύρημα, αφ’ ενός γιατί οι σωροί των θυμάτων δεν τύγχαναν της κατάλληλης ταφής αλλά και γιατί, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι περισσότερες σταυρώσεις, γινόταν συνήθως με σχοινί. Όταν το εύρημα ανακαλύφθηκε τυχαία κατά τον καθαρισμό και την καταγραφή, η έκπληξη των αρχαιολόγων ήταν τεράστια.

Ο Ντέιβιντ Ίνγκχαμ (David Ingham), διευθυντής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας “Albion Archaeology” με έδρα το Μπέντφορντ, δήλωσε στο περιοδικό:

«Είναι η πρώτη φορά που ανασύρθηκε ένας σκελετός που είχε καρφωμένο ένα καρφί επάνω του, οπότε δεν ήταν κάτι που μας τράβηξε αμέσως την προσοχή. Γνωρίζουμε αρκετά για τις σταυρώσεις, το πως διεξάγονταν και που, από ιστορικές καταγραφές. Αλλά αυτή είναι η πρώτη αδιάψευστη απόδειξη για το πώς ακριβώς συνέβαινε.»

©ALBION ARCHAEOLOGY

Σύμφωνα με την Κορίν Ντούχιγκ (Corinne Duhig), την διάσημη αρχαιολόγο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που διεξήγαγε και την ανάλυση, ο “Άνδρας του Φέντσταντον” κατάφερε να μας κάνει σοφότερους επειδή κάποιος τον περισυνέλλεξε και τον έθαψε στο νεκροταφείο του κοντινού ρωμαϊκού οικισμού του Φέντσταντον (Fenstanton). Περισσότερα για την ταυτότητα του άνδρα, θεωρείται απίθανο να μάθουμε ποτέ, αλλά οι Ρωμαίοι τιμωρούσαν δια της σταύρωσης, τους αντιδραστικούς, τους επαναστατημένους σκλάβους και εκείνους που θεωρούνταν πως ανήκαν σε κατώτερη κοινωνική τάξη.

Ο “Άνδρας του Φέντσταντον”
©ALBION ARCHAEOLOGY

Το καρφί βρίσκεται στο κόκκαλο της δεξιάς του φτέρνας με το οποίο ήταν καρφωμένος σε όρθια θέση σε ένα ξύλο. Αν και η τοποθεσία του μαρτυρίου του είναι άγνωστη, η κυρία Ντούχιγκ την τοποθετεί κατά μήκος κάποιου από τους τοπικούς κεντρικούς δρόμους της εποχής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ραδιοχρονολόγησης με άνθρακα-14, η χρονολογία θανάτου του Άνδρα του Φέντσταντον υπολογίζεται κάπου μεταξύ 130 και 360 μ.Χ, ενώ μετά από εργαστηριακές αναλύσεις του DNA του, δεν έχει συγγένεια με κανέναν από τους 47 ακόμη σκελετούς που βρέθηκαν στο νεκροταφείο.

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ