Ο Πάπας Φραγκίσκος θέλει όλη η Ευρώπη (εκτός από το Βατικανό) να ανοίξει τα σύνορα της στους πρόσφυγες

Αρνήθηκε πως η κατάσταση είναι "κρίσιμη"

Εξαιρετικά πομπώδεις θέσεις για το λαθρομεταναστευτικό έχει ένας τύπος που ζει φρουρούμενος πίσω από -κυριολεκτικά- χιλιόμετρα μεσαιωνικού τείχους

Ο σύντροφος Πάπας Φραγκίσκος μιλώντας το Σάββατο από το βήμα της περιφερειακής συνάντησης Καθολικών επισκόπων στο Μασσαλία, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να ανοίξουν “τα λιμάνια τους” στους ανθρώπους που φεύγουν από “τις κακουχίες και τη φτώχεια”, ενώ αρνήθηκε πως η ευρωπαϊκή ήπειρος αντιμετωπίζει μια μεταναστευτική «έκτακτη ανάγκη», χαρακτηρίζοντας την κατάσταση “μια νέα μακροπρόθεσμη πραγματικότητα που οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν ανθρώπινα”.

Ο ποντίφικας επέκρινε τις ευρωπαϊκές χώρες που προσπάθησαν να κλείσουν τις πόρτες τους στους μετανάστες και τους προέτρεψε να απαντήσουν στην βίαιη εισβολή και αντικατάσταση του ευρωπαϊκού πληθυσμού με… φιλανθρωπία.

«Ας αφήσουμε τους εαυτούς μας να συγκινηθούν από τις ιστορίες τόσων από τους άτυχους αδελφούς και τις αδελφές μας που έχουν το δικαίωμα και να μεταναστεύσουν και να μην μεταναστεύσουν και να μην κλειστούμε στην αδιαφορία», είπε ο Φραγκίσκος απευθυνόμενος στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron), καρφώνοντας ουσιαστικά την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι (Giorgia Meloni).

«Μπροστά στη φοβερή μάστιγα της εκμετάλλευσης των ανθρώπων, η λύση δεν είναι να τους απορρίψουμε αλλά να εξασφαλίσουμε, ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός, άφθονο αριθμό νόμιμων και κανονικών εισόδων. Όσο για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το φαινόμενο της μετανάστευσης δεν είναι τόσο βραχυπρόθεσμο, αν και πάντα χρήσιμο για να τροφοδοτήσει την ανησυχητική προπαγάνδα, αλλά μια πραγματικότητα της εποχής μας. Αφορά τρεις ηπείρους γύρω από τη Μεσόγειο και πρέπει να αντιμετωπιστεί με σύνεση και προνοητικότητα, συμπεριλαμβανομένης μιας ευρωπαϊκής απάντησης ικανής να αντιμετωπίσει τις αντικειμενικές δυσκολίες… Υπάρχει μια κραυγή πόνου που αντηχεί περισσότερο από όλα, και μετατρέπει τη Μεσόγειο, το mare nostrum (η θάλασσα μας), από το λίκνο του πολιτισμού στο mare mortuum (θάλασσα του θανάτου), το νεκροταφείο της αξιοπρέπειας, είναι η πνιγμένη κραυγή των μεταναστών», είπε ο ποντίφικας.

Όλα αυτά ενώ Ιταλία και Ελλάδα είναι αντιμέτωπες με άνευ προηγουμένου ροές από την Αφρική που αυξάνουν τα ήδη δυσβάστακτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες. Σε κάνει να αναρωτιέσαι αν τελικά ο Χαβιέ Μιλέϊ (Javier Milei), υποψήφιος πρόεδρος της Αργεντινής, έχει τελικά δίκιο για τον Φραγκίσκο όταν τον κατηγορεί πως έχει μια αδυναμία για κομμουνιστές δολοφόνους.

Η απάντηση στη χωματερή.

Για δες εδώ

Μπορεί να σε ενδιαφέρει

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ