Κοινό δόγμα Τουρκίας, Πακιστάν, Αζερμπαϊτζάν: “Έχουμε κοινούς αντιπάλους”

Συζήτησαν για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στοχοποιώντας Ελλάδα-Κύπρο

Οι πρόεδροι του κοινοβουλίου της Άγκυρας, του Μπακού και του Ισλαμαμπάντ υπέγραψαν την Πέμπτη τη Διακήρυξη της Κωνσταντινούπολης ως ένδειξη της συνέχισης των ισχυρών πολιτιστικών και ιστορικών δεσμών μεταξύ των τριών χωρών

Με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο του τουρκικού κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ (Mustafa Sentop) στην Κωνσταντινούπολη, στη συνάντηση συμμετείχαν ο επικεφαλής του πακιστανικού κοινοβουλίου Ράτζα Περβάιζ Ασράφ (Raja Pervaiz Ashraf) και η Σαχίμπα Γκαφάροβα (Sahiba Gafarova) του Αζερμπαϊτζάν.

Στη δήλωση υπογραμμίζεται ότι οι τρεις χώρες θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί σε όλους τους τομείς, ενώ συμφωνούν να εμβαθύνουν τον διακοινοβουλευτικό διάλογο.

Τονίζοντας τη σημασία της διπλωματίας, του διαλόγου και της συνεργασίας, η δήλωση υπογράμμισε τη σημασία της συνολικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν και Πακιστάν προκειμένου να αυξηθεί η περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία.

Αναφέρθηκε ότι οι χώρες είναι αποφασισμένες να επεκτείνουν περαιτέρω τη συνεργασία σε τομείς που θα συμβάλουν στην περιφερειακή συνδεσιμότητα, τις μεταφορές, το εμπόριο, την ενέργεια, τις σχέσεις μεταξύ των λαών, την εκπαίδευση, τις κοινωνικές και πολιτιστικές ανταλλαγές και τον τουρισμό.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι οι χώρες θα ενεργούν από κοινού έναντι των κοινών απειλών.

Άρα η Τουρκία, φέρνει Αζέρους και Πακιστανούς κατά της Ελλάδας!

Τονίστηκε ότι πρέπει να γίνει κοινή προσπάθεια εναντίον όλων των ”τρομοκρατικών” οργανώσεων όπως η Γκιουλενιστική Τρομοκρατική Ομάδα (FETÖ), το PKK/YPG και το Daesh, μεταξύ άλλων, και των επεκτάσεών τους.

Στη διακήρυξη διατυπώθηκαν ανησυχίες για την απειλητική άνοδο του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της ισλαμοφοβίας και της ρητορικής μίσους σε όλο τον κόσμο, ενώ επισημάνθηκε επίσης η σημασία των μέσων ενημέρωσης σε αυτόν τον τομέα.

«Όσο περισσότερο είμαστε ενωμένοι, τόσο περισσότερο θα σταθούμε ενάντια στη βία και την τρομοκρατία. Θα απορρίψουμε πιο ξεκάθαρα τις διακρίσεις και την ισλαμοφοβία», τόνισε ο Σεντόπ.

Τα μέρη έθιξαν επίσης το Κυπριακό και είπαν ότι αποφασίστηκε να υποστηριχθεί μια δίκαιη, βιώσιμη, ρεαλιστική και αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού και η δίκαιη διευθέτηση των θεμάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για ένα θέμα που ανέδειξε πρώτο χθες το Directus.gr. Τι σημαίνει όμως η ”διευθέτηση των θεμάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο”;

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή τους, ο Ασράφ είπε: «Το Πακιστάν θα συνεχίσει να υποστηρίζει την προοπτική της Τουρκίας για τη Βόρεια Κύπρο».

Από την άλλη πλευρά, εκφράστηκε υποστήριξη για σχέσεις καλής γειτονίας στον Νότιο Καύκασο, καθώς και για την ανοικοδόμηση και αποκατάσταση των πρόσφατα ”απελευθερωμένων” περιοχών του Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ.

Επιπλέον, οι πλευρές επιβεβαίωσαν τη στάση αρχών τους για τη σύγκρουση στο Τζαμού και Κασμίρ και συμφώνησαν να υποστηρίξουν μια δίκαιη και ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις επιθυμίες του λαού της περιοχής.

Η Γκαφάροβα από την πλευρά της, υπενθύμισε ότι η πρώτη συνάντηση των αρχηγών των κοινοβουλίων Αζερμπαϊτζάν-Πακιστάν-Τουρκίας πραγματοποιήθηκε πέρυσι στο Αζερμπαϊτζάν και στη συνάντηση καθιερώθηκε μια τριμερής μορφή συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων των τριών χωρών.

Η επόμενη συνάντηση μεταξύ των προέδρων του κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί στο Ισλαμαμπάντ το 2023.

Τονίζοντας ότι αυτή η μορφή είναι πολύ σημαντική και ότι οι σχέσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ των τριών αδελφών χωρών διαμορφώνονται από τη συνεχή ανάπτυξη της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, η Gafarova δήλωσε ότι ως βουλευτές των τριών χωρών συνέβαλαν σε αυτή τη διαδικασία με τη σημερινή συνάντηση

ΠΗΓΗ: Directus

Για δες εδώ

Μπορεί να σε ενδιαφέρει

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ