Η Chevron “ανασταίνει” τον EastMED: «Δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί το έργο»

Αλλάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία τους σχεδιασμούς;

Ίσως ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τους σχεδιασμούς και φέρει ανατροπή με τον EastMed

📷 PIXABAY

H αποκάλυψη του Directus.gr είναι αρκετά σημαντική, καθώς όπως φαίνεται ακόμα υπάρχουν ελπίδες!

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron είπε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου του Ισραήλ θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την Ευρώπη εν μέσω κρίσης. Ο αγωγός EastMed, που προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα ισραηλινά ύδατα στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Κύπρου, ανακοινώθηκε το 2016.

«Η έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία έχει ωθήσει τις τιμές σε πολυετή υψηλά, έχει αναζωπυρώσει τις συζητήσεις για τον αγωγό EastMed – έναν αγωγό στη Μεσόγειο Θάλασσα που θα μπορούσε να μεταφέρει αέριο από το Ισραήλ σε ευρωπαίους πελάτες», δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Μάικλ Γουΐρθ (Michael Wirth), στο ενεργειακό συνέδριο CERAWeek.

Ο Wirth υποβάθμισε τις ανησυχίες για τις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και της επακόλουθης πιθανότητας για ενεργειακή κρίση.

Ο αγωγός EastMed, που προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα ισραηλινά ύδατα στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Κύπρου, ανακοινώθηκε το 2016 και έχουν υπογραφεί αρκετές συμφωνίες μεταξύ των τριών χωρών για το θέμα. Τα τρία κράτη στόχευαν να ολοκληρώσουν το έργο των 6 δισ. ευρώ έως το 2025, αλλά δεν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για αυτό.

Τον περασμένο Ιανουάριο, οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο ότι δεν υποστήριζαν πλέον τον προτεινόμενο αγωγό φυσικού αερίου EastMed από το Ισραήλ προς την Ευρώπη, επικαλούμενη την ανάγκη να “(επιτραπούν) οι μελλοντικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προς όφελος των εθνών της περιφέρεια”.

Η βιωσιμότητα του αγωγού, ωστόσο, θα μπορούσε να επανεξεταστεί εν μέσω ανησυχιών ότι μια νέα ενεργειακή κρίση διαφαίνεται, καθώς οι ρωσικές εισαγωγές ενέργειας υπόκεινται σε κυρώσεις. Το αργό Brent ξεπέρασε τα 130 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, έχοντας σημειώσει άνοδο πάνω από 30% από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο αγωγός EastMed δεν είναι η μόνη νέα ενεργειακή πρωτοβουλία που αναπτύσσεται στο Ισραήλ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δέσμευσε 657 εκατομμύρια ευρώ (732 εκατομμύρια δολάρια) για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου και της Ελλάδας τον Ιανουάριο, η οποία έγινε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της διασύνδεσης EuroAsia – η οποία τελικά θα συνδέσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ευρώπη. Περαιτέρω, το κοίτασμα φυσικού αερίου Karish θα συνδεθεί με την εθνική γραμμή φυσικού αερίου του Ισραήλ, ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος τον Μάρτιο.

Η Τουρκάλα σε ρόλο κλειδί του State Department και ο αγωγός EastMed

Μην ξεχνάμε, πως πριν λίγους μήνες, έντονη κριτική άσκησαν μέσω επιστολής οι Βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλλιωτάκη στην κίνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να προχωρήσει μονομερώς στην αντιστροφή της πολιτικής της σε σχέση με τον αγωγό φυσικού αερίου. Την επιστολή παρέλαβε η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ναζ Ντουράκογλου, η οποία είναι μάλιστα τουρκικής καταγωγής και δημοσιεύματα αναφέρουν πως αυτή κρύβεται πίσω από τον «τορπιλισμό» του East Med.

Oι δυο βουλευτές ζήτησαν εξηγήσεις και όπως υπάρξει ενημέρωση με φυσική παρουσία των ιδίων και των υπόλοιπων συγγραφέων του νομοθετικού κειμένου του EastMed στη Βουλή, καθώς και άλλων Βουλευτών τους οποίους ενδιαφέρει το θέμα, από τον σύμβουλο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα πολιτικής που αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια Έιμος Χόκσταϊν (Amos Hochstein) και οποιονδήποτε άλλο ευθύνεται για την προετοιμασία του non-paper για τον EastMed και τον καθορισμό της πολιτικής της κυβέρνησης για την ταχεία διάθεση στην αγορά ενεργειακών πόρων από την Ανατολική Μεσόγειο.

Η κυρία Ναζ Ντουράκογλου

Γεννημένη στις Ηνωμένες Πολιτείες από Τούρκους μετανάστες, η Ντουράκογλου πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Τουρκία, και μαζί με την άλλη τουρκάλα Οζγκέ Γκιουζέλσκου (Özge Güzelsu) είναι δύο από τους υψηλότερους αξιωματούχους εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπάϊντεν.

Η οικογένεια της Ντουράκογλου κατάγεται από το Ισμίτ (Νικομήδεια) και την Κωνσταντινούπολη. Πλέον βρίσκονται κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, την οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, επισκέπτεται τακτικά. «Όταν δεν μπορεί να την επισκεφτεί, η Ντουρακόγλου απολαμβάνει να διαβάζει και να παρακολουθεί ταινίες για τη βαθιά πολυπολιτισμική ιστορία της Τουρκίας», σημειώνουν τα ίδια ΜΜΕ.

Η Ντουράκογλου μιλάει άπταιστα τουρκικά και καλά γαλλικά. Έλαβε το πτυχίο της στη φιλοσοφία και ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο Rutgers Honors College και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην εθνική ασφάλεια και στρατηγικές σπουδές από τη Ναυτική Σχολή Πολέμου.

Η Ναζ Ντουράκογλου υπήρξε μέλος στο φιλοτουρκικό Atlantic Council ως ανώτερη συνεργάτης και επικεφαλής στο Digital Forensic Research Lab, με εξειδίκευση στην Τουρκία, θέματα Ρωσίας και άμυνας πληροφοριών.

ΠΗΓΗ: Directus