Η Κίνα θέλει να εκπαιδεύσει τα chatbot της να “θωρακίζουν” τον σοσιαλισμό

Ενώ παράλληλα θέλει να ηγηθεί της τεχνητής νοημοσύνης

Την θέληση της να φτιάξει σοσιαλιστική τεχνητή νοημοσύνη επισημοποίησε η κινεζική κυβέρνηση

Εξαιρετικά ενδιαφέρονται είναι τα νέα που μας έρχονται από την μακρινή Κίνα, σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και την λειτουργία των κινεζικών chatbots.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο Spectator ο Ίαν Γουίλιαμς (Ian Williams), ανταποκριτής του Channel 4 News και του NBC και συγγραφέας, τα κινεζικά chatbots θα πρέπει -επισήμως- να είναι «σοσιαλιστικά».

Σύμφωνα με το προσχέδιο των μέτρων που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη από την κινεζική κυβέρνηση και συγκεκριμένα από την Ρυθμιστική Αρχή Διαδικτύου και Διοίκησης Κυβερνοχώρου (CAC), “το περιεχόμενο που δημιουργείται από τη τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να ενσωματώνει τις βασικές σοσιαλιστικές αξίες και δεν πρέπει να περιέχει περιεχόμενο που υπονομεύει την κρατική εξουσία, να υποστηρίζει την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος, να υποκινεί τη διάσπαση της χώρας ή υπονομεύει την εθνική ενότητα”.

via GIPHY

Για το σκοπό αυτό, οι εταιρείες τεχνολογίας υποχρεούνται να στείλουν τα chatbot τους στο CAC για “έλεγχο ασφαλείας” προκειμένου να λάβουν το πράσινο (κόκκινο;) φως για να κυκλοφορήσουν στο εμπόριο. Επιπλέον, οι πλατφόρμες που παρέχουν τις υπηρεσίες υποχρεούνται από την κινεζική κυβέρνηση να παρακολουθούν τους χρήστες τους και να επαληθεύουν την ταυτότητά τους και όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Γουίλιαμς «πιθανώς να εντοπίζουν και να αναφέρουν τους “εξτρεμιστές” που θέτουν στην τεχνητή νοημοσύνη τις δύσκολες εκείνες ερωτήσεις που μπορεί να προκαλέσουν μια μη σοσιαλιστική απάντηση».

Η Κίνα έχει ήδη απαγορεύσει το ChatGPT και το chatbot της Microsoft, ενώ την ίδια στιγμή οι τεχνολογικοί γίγαντες της χώρας Κίνας αγωνίζονται για να αναπτύξουν τις δικές τους εκδόσεις. Η Alibaba παρουσίασε πρόσφατα το Tongyi Qianwen, που μεταφράζεται ως “αλήθεια από χίλιες ερωτήσεις”, ενώ στα βήματα της είναι τόσο η κινεζική μηχανή αναζήτησης Baidu όσο και η SenseTime, η Tencent και η Huawei.

Το οξύμωρο είναι -και το οποίο αποτυπώνεται ξεκάθαρα από την πρόταση νόμου της κινεζικής ρυθμιστικής αρχής- ότι, ενώ το κομμουνιστικό κόμμα θέλει να ηγηθεί του κόσμου στην τεχνητή νοημοσύνη, είναι τρομοκρατημένο από οτιδήποτε μπορεί να προσομοιάζει με αυτόνομη σκέψη. Για να είναι ένα chatbot έξυπνο και άρα και χρήσιμο και ανταγωνιστικό, θα πρέπει να εκπαιδευτεί τροφοδοτούμενο με τεράστιες ποσότητες αλλά και ποικιλίες δεδομένων. Η τεχνητή νοημοσύνη συνήθως βασίζεται σε δισεκατομμύρια σημεία άντλησης δεδομένων τα οποία αντλεί από το διαδίκτυο προκειμένου να διατυπώνει τις απαντήσεις του. Εάν αυτή η πρώτη ύλη έχει λογοκριθεί, τότε περιορίζεται η δεξαμενή δεδομένων και έτσι καταλήγουμε να έχουμε ένα “ευνουχισμένο” chatbot.

«Η πρώτη προτεραιότητα του κομμουνιστικού κόμματος είναι η λογοκρισία. Όπως μας έχει διδάξει το αυστηρά ελεγχόμενο κινεζικό διαδίκτυο, σε κάθε δυνατότητα που του δίνεται, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας επιλέγει πάντα την λογοκρισία. Η προτεραιότητα για το CAC είναι ο καλύτερος τρόπος προκειμένου να ενσωματωθούν αυτά τα δυνητικά καταστροφικά εργαλεία στο οικοσύστημα του λογοκρισίας, παρακολούθησης και παραπληροφόρησης», καταλήγει ο Ίαν Γουίλιαμς.

Η απάντηση στη χωματερή.

Για δες εδώ

Μπορεί να σε ενδιαφέρει

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ