Πριν λίγες ημέρες ο έγκριτος καθηγητής ιολογίας Λουκ Μοντανιέρ, αυτός που μαζί με δύο συναδέλφους του έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 2008 για την ανακάλυψη του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, δήλωσε δημόσια ότι ο κορωνοϊός είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης έρευνας και έχει σίγουρα κατασκευαστεί σε βιοεργαστήριο της Ουχάν, της κινέζικης επαρχίας προέλευσής του.
Αυτό το αποκάλυψε ύστερα από εντατική μελέτη του γονιδιώματος του κορωνοϊού. Μάλιστα ο νομπελίστας Γάλλος καθηγητής θεωρεί πως υπάρχουν γονιδιακές ακολουθίες από τον ιό του HIV στον κορωνοϊό, και εικάζει πως κινέζοι ερευνητές προσπαθούσαν να δημιουργήσουν κάποιο εμβόλιο κατά του AIDS, αλλά απέτυχαν με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες για όλους μας. Τονίζω ιδιαίτερα την διεθνώς αναγνωρισμένη επιστημονική ιδιότητα του νομπελίστα καθηγητή, δεν είναι κάποιος «τυχαίος», ούτε έχει απασχολήσει στο παρελθόν τα ΜΜΕ με κάποια άστοχη παρέμβαση.
Προχθές η Αυστραλία προστέθηκε στις χώρες που πιέζουν την Κίνα να δώσει πληροφορίες και να υπάρξει διαφάνεια για την προέλευση του κορωνοϊου. Με μπροστάρισσα χώρα την Αμερική στο συγκεκριμένο θέμα για διαφάνεια, η οποία έχει πληγεί καταστροφικά με πάνω από 40.000 νεκρούς λόγω της πανδημίας. Μάλιστα είναι πρωτοφανές εν μέσω εκλογικής χρονιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υπάρχει απόλυτη σύμπνοια σε αυτό το θέμα: τόσο ο Τραμπ (Ρεπουμπλικάνοι) όσο και ο Μπίντεν (Δημοκρατικοί) απαιτούν να μάθουν την πραγματικότητα από την Κίνα, και απειλούν θεούς και δαίμονες ότι θα υπάρξουν αντίποινα αν δεν χυθεί φως και δεν λάμψει η αλήθεια. Η Κίνα μετά από πιέσεις, αναθεώρησε κατά 1290 τους νεκρούς της (δηλαδή είχε αποκρύψει θύματα κορωνοϊού).
Όπως καταλαβαίνετε είναι προφανές ότι κανείς αυτή την στιγμή δεν μπορεί να πει με απόλυτη σιγουριά για το αν ο κορωνοϊός προήρθε από εργαστήριο και το συγκαλύπτει ως γεγονός το απολυταρχικό κομμουνιστικό κράτος της Κίνας, καθώς και αν υπάρχουν τεράστιες νομικές συνέπειες και εύλογες απαιτήσεις για αποζημιώσεις από της πληγείσες χώρες.
Δυστυχώς για την Ελλάδα, ο κ.Τσιόδρας βιάστηκε για άλλη μια φορά να πάρει θέση. Χαρακτήρισε απαξιωτικά «θεωρία συνωμοσίας» τον εύλογο σκεπτικισμό για την προέλευση του κορωνοϊού, και έμμεσα θεώρησε δηλαδή ως «ψεκασμένους» όσους εκφράζουν επιφύλαξη για τις εξηγήσεις του κομμουνιστικού καθεστώτος της Κίνας.
Στην επιστήμη, έχω μάθει να μην καταλήγω εύκολα σε θέσφατα και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, ειδικά όταν έγκριτοι συνάδελφοί μου διατυπώνουν ηχηρά τις αντιρρήσεις τους. Ειλικρινά, απορώ γιατί έχει τόση θέρμη ο κ.Τσιόδρας για στήριξη προς την Κίνα.