Καταπληκτικά πράγματα για εκείνους με ιδιαίτερα γαστριμαργικά γούστα αλλά και για όσους ανησυχούν για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των τροφών που καταναλώνουμε φαίνεται πως ετοιμάζει η μαμά Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, η ζωή των φίλων αντισπισιστών προβλέπεται να γίνει λιγάκι δυσκολότερη (και ίσως χρειαστεί να ρυθμίσουν αντίστοιχα την φαρμακευτική τους αγωγή) μιας και ένα ακόμα ζωικό είδος μπαίνει, όπως όλα δείχνουν, στο μενού των ευρωπαϊκών νοικοκυριών από Σεπτέμβρη, πρώτα ο Θεός.
Συγκεκριμένα, το πράσινο φως φαίνεται πως ανάβει η Ευρωπαϊκή Αρχή ασφάλειας τροφίμων στην παραγωγή και πώληση τροφίμων φτιαγμένα εξ’ολοκλήρου από έντομα.
Γρύλοι, ακρίδες, σκουλήκια είναι κάποιες από τις νέες γκουρμεδιές που φαίνεται πως θα βρουν το δρόμο για τα τραπέζια μας από το ερχόμενο φθινόπωρο καθώς τότε αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση από το Ευρωκοινοβούλιο.
Κάποια κράτη μέλη όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Δανία και η Φιλανδία έχουν επιτρέψει την πώληση μη παραδοσιακών τροφίμων στις αγορές τους και με αυτό τον τρόπο οι παραγωγοί τροφών από έντομα έβρισκαν τρόπο να φτάσουν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές.
Μην ξεχνάμε άλλωστε πως δεν πάει και πολύς καιρός από την ανακοίνωση των επιστημόνων του πανεπιστημίου της Γκέντ του Βελγίου σύμφωνα με την οποία στα πλαίσια πειράματος αντικατέστησαν το βούτυρο σε βάφλες, τούρτες και μπισκότα με πάστα από προνύμφες μύγας και οι συμμετέχοντες στο πείραμα δεν κατάλαβαν καμία διαφορά.
Κάποια άλλα κράτη όμως όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία απαγορεύουν (προς το παρόν) τη διάθεση εντόμων και εδεσμάτων με βάση τα έντομα στις αγορές τους, κάτι που όπως φαίνεται σύντομα θα αλλάξει, όπως δηλώνει ο Κριστόφ Ντεριέν, γενικός γραμματέας του I-PIFF (ναι, αϊ πίφ) ενός ευρωπαϊκού μη-κερδοσκοπικού οργανισμού που εκπροσωπεί τις βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων με βάση τα έντομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να πάρουμε το πράσινο φως μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Θεωρούμε πως αυτή η νομοθεσία θα είναι επανάσταση για τον τομέα που εκπροσωπώ και είμαστε ιδιαιτέρως ανυπόμονοι! Η αλήθεια είναι πως οι άνθρωποι της αρχής τροφίμων είναι πολύ ενδελεχείς και μας ζητούν πολλές πληροφορίες αλλά αυτό δεν είναι κακό. Είμαστε σίγουροι πως μόλις πάρουμε την έγκριση έστω και για ένα από τα μη-παραδοσιακά μας τρόφιμα θα έχουμε φαινόμενο χιονοστιβάδας.» δήλωσε ο κ.Ντεριέν.
Η βρώση τροφίμων ενδείκνυνται προς αντιμετώπιση όχι μόνο της επισιτιστικής κρίσης που υπάρχει σε πολλά σημεία του πλανήτη (και προβλέπεται να εξαπλωθεί) αλλά είναι και φιλικότερη με το περιβάλλον καθώς τα έντομα έχουν πολύ μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σχέση με τα ζώα βοσκής καθώς έχουν μικρότερες και φτηνότερες απαιτήσεις σε τροφή και νερό και είναι ευκολότερη η επεξεργασία τους.
Αν λάβουμε υπόψιν μας μάλιστα πως εταιρίες παραγωγής τροφίμων από έντομα έχουν αρχίσει και ξεφυτρώνουν σε όλη την Ευρώπη όπως η Ολλανδική Protifarm, η Micronutris της Γαλλίας, η Essento στην Ελβερία και η Entogourmet στην Ισπανία, όλα δείχνουν πως τελικά είναι θέμα χρόνου η βρώση εντόμων να γίνει καθημερινή -ευρωπαική- μας συνήθεια.
Μέχρι τουλάχιστον να γίνει υποχρεωτική.