«Όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος» λέει ο σοφός λαός μας, εννοώντας ότι μπορεί εμείς οι θνητοί να κάνουμε σχέδια για το μέλλον, αλλά μια ακαριαία και απροσδόκητη αλλαγή να επιφέρει αστραπιαία τρομαχτική επίπτωση στην ζωή μας, καταργώντας κάθε πλάνο που προσεχτικά είχαμε εκπονήσει.
Αυτό ακριβώς συνέβη με το πολύνεκρο σιδηροδρομικό ατύχημα που ξεσκέπασε στην στιγμή την εγκληματική αμέλεια του κρατικού μηχανισμού. Η συγκεκριμένη τραγωδία άλλαξε τον δημοσκοπικό χάρτη της Ελλάδος μέσα σε λίγες στιγμές.
Ενώ όλα τα κόμματα είχαν σχεδιάσει τακτικές και στρατηγικές για το πως θα συλλέξουν ψήφους στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, ξαφνικά είδαν τα νούμερα τους να καταβυθίζονται (ιδίως τα μεγάλα συστημικά κόμματα), τάσεις να αλλάζουν δραματικά, και να εκτινάσσεται ο άγνωστος παράγοντας, του ποσοστού των ψηφοφόρων που επιθυμούν να απέχουν από τις εκλογές αηδιασμένοι με το κατεστημένο ή αυτών που δεν γνωρίζουν πλέον τι να ψηφίσουν.
Η τραγωδία των Τεμπών δεν μπορεί να ξεχαστεί ή να κοπάσει μέχρι τις εκλογές, όπως ακριβώς δεν ξεχάστηκε η εκατόμβη νεκρών της πυρκαγιάς στο Μάτι με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος τιμωρήθηκε στις κάλπες του 2019. Αυτή την στιγμή, ο όλο και αυξανόμενος στροβιλισμός που έχει προκληθεί στις ενδεχόμενες ψήφους του εκλογικού σώματος, δείχνει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν υποστεί τρομαχτική φθορά. Πράγμα που κάνει ιδιαίτερα δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση στις πρώτες εκλογές που θα βασιστούν στο σύστημα της απλής αναλογικής (τα αθροιστικά ποσοστά ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, ή του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ μαζί με το ΚΚΕ και ακόμα και το ΜΕΡΑ25, δεν ξεπερνάνε το αναγκαίο 50%). Επίσης η ψήφος υπέρ εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων (που έξυπνα έχει βαφτιστεί με ενοχικό τρόπο από τα ΜΜΕ ως «αντισυστημική» προσδίδοντας μια πινελιά αναρχισμού ή αλόγιστης επιλογής σε όσους ψηφίσουν έτσι) πιθανότατα να εκτιναχθεί, δημιουργώντας μια εφτακομματική βουλή με την είσοδο του Τζήμερου, του Εμφιετζόγλου ή του Μπογδάνου.
Παράλληλα η εσωκομματική φαγωμάρα στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προκαλέσει διάσπαση, και να δημιουργηθεί το «Κόμμα Πολάκη» σε περίπτωση που τον εκδιώξουν, το οποίο σε κρυφές δημοσκοπήσεις λαμβάνει ποσοστό 6%!
- Διαγραφή Σαμαρά
- Θρίαμβος Τραμπ
- Οχι, δεν είναι ο Δένδιας υπεύθυνος για την μείωση κυριαρχίας στο Αιγαίο – Είναι όλοι τους
Όλα τα παραπάνω θα προκαλέσουν έναν πολιτικό στροβιλισμό μεγαλύτερο και από αυτό των εκλογών του Μαΐου του 2012. Οι αγορές θα μας πιέσουν (και με το δίκιο τους από την πλευρά τους) να έχουμε πολιτική σταθερότητα. Η χώρα έχει ήδη εισέλθει σε μονοπάτι που θα επιφέρει πολιτικές αλλαγές.