Γυναίκες και άνδρες της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας συμμετέχουν στη πολυεθνική άσκηση «Orion» στο Mont-de-Marsan στη Γαλλία
Η άσκηση με την κωδική ονομασία «Orion» φιλοξενείται από τη Γαλλία με τη συμμετοχή πολλών χωρών από το ΝΑΤΟ και άλλους σημαντικούς συμμάχους της. Σε ανάρτησή της στο Twitter, η Ινδική Πολεμική Αεροπορία την Τετάρτη ανέφερε: “Busy Minds, Busier Skies! Μια λεπτομερής ενημέρωση πριν από την πτήση είναι εξίσου σημαντική με την ίδια την πτήση.
Μιλώντας στο Twitter, ο Γάλλος πρεσβευτής Emmanuel Lenain είπε νωρίτερα: “Η Γαλλία καλωσορίζει θερμά το σώμα @IAF_MCC που θα λάβει μέρος στην άσκηση #Orion2023 από σήμερα! Γαλλικά και ινδικά αεροσκάφη #Rafale θα πετάξουν σύντομα μαζί στους ουρανούς της Γαλλίας.”
Η άσκηση διεξάγεται από τις 17 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου 2023, με την IAF Contingent να περιλαμβάνει τέσσερα Rafale, δύο C-17, δύο αεροσκάφη ll-78. Αυτή είναι η πρώτη άσκηση στο εξωτερικό για το αεροσκάφος Rafale της IAF, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Άμυνας.
“Εκτός από την IAF και την FASF, Πολεμικές Αεροπορίες από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα συμμετάσχουν επίσης σε αυτήν την πολυμερή άσκηση.
Η Orion είναι η μεγαλύτερη πολυεθνική άσκηση που διεξάγεται ποτέ από τις γαλλικές αμυντικές δυνάμεις στις οποίες συμμετέχουν ο Στρατός, το Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία τους μαζί με τους συμμάχους τους τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Περισσότεροι από 7.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ φέρεται να έχουν λάβει μέρος στην άσκηση στην οποία συμμετέχουν οι χερσαίες δυνάμεις των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ.
Η «ORION 2023» ταυτόχρονα εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και στο πλαίσιο υλοποίησης των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που υπεγράφησαν μεταξύ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγού Thierry Burkhard, και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, της διαλειτουργικότητας και της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων σε διμερές και συμμαχικό πλαίσιο.
Αν και οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις διατηρούν την ικανότητα να ενεργούν μόνες, εκτός Γαλλίας αποτελεί μονόδρομο η συνδυασμένη δράση με τους συμμάχους της.
Το μεταβαλλόμενο περιβάλλον και οι διεθνείς εξελίξεις με τους αυξημένους κινδύνους εκδήλωσης νέων κρίσεων επιβεβαιώνουν την ανάγκη για στρατηγικές συμμαχίες και για την αρχή της αλληλεγγύης που τις δομεί.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Επιτελείο Άμυνας, κάνοντας πράξη αυτή τη στρατηγική αλληλεγγύη, η Γαλλία μοιράζεται την εμπειρία της με τους συμμάχους της και με τη σειρά της επωφελείται από την κοινή τους εμπειρία.
Αρκετοί διεθνείς εταίροι έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στις διάφορες φάσεις της άσκησης, είτε σε σενάρια προσομοίωσης είτε ως συμμετέχοντες με τον συνασπισμό ή τις αντίπαλες δυνάμεις στο πεδίο.
Αυτή η πολυεθνική διάσταση είναι ζωτικής σημασίας και θα βοηθήσει στην εκπαίδευση των Γάλλων σε δομές διοίκησης για την ενσωμάτωση συμμαχικών μονάδων και τη βελτιστοποίηση της διαλειτουργικότητας με τους συμμάχους.
Για την Ινδία, μια στενή συνεργασία με τη Γαλλία μπορεί επίσης να είναι επωφελής σε ένα τρίτο μέτωπο, αυτού του Ιράν. Αυτά τα αλληλεπικαλυπτόμενα συμφέροντα δημιουργούν ένα τριμερές άξονα Γαλλίας-Ινδίας-ΗΑΕ, τόσο από γεωπολιτική όσο και από γεωοικονομική άποψη. Η καθοδήγηση δημιουργίας του τριμερούς άξονα Ινδίας-Γαλλίας-ΗΑΕ θα μπορούσε να είναι επωφελής όμως και άλλες χώρες, κυρίως για την Ελλάδα.
- Σοκ στις ΗΠΑ: Στις αντρικές τουαλέτες θα κάνει τα τσίσα του ο πρώτος τρανς βουλευτής
- Ο Ιλον Μασκ θα είναι ο Υπουργός Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας στην κυβέρνηση του Τραμπ
- Καλά πήγε αυτό: “Φέσια” 20εκ άφησε η εκστρατεία της Kamala παρά το 1δις που συγκέντρωσε προεκλογικά
Η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στη Γαλλία και την Ινδία, δηλαδή ανάμεσα σε δυο χώρες που κατατάσσονται από άμεσου έως πολύ σημαντικού ενδιαφέροντος για την ελληνική διπλωματία, ταιριάζει απόλυτα με τη νέα ελληνική οπτική των γεωστρατηγικών ισορροπιών που αφορούν την ασφάλεια χώρας μας.
Τα Rafale δείχνουν δυναμική να εξελιχθούν σε ενοποιητικό παράγοντα στην πολιτική ασφαλείας χωρών κρίσιμων για τα ελληνικά συμφέροντα. Η Γαλλία με την οποία η στρατηγική συμμαχία δεν έχει εγκαταλειφθεί, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που επενδύουν πραγματικά στις σχέσεις τους με την Ελλάδα, την πρώτη ζώνη άμυνας απέναντι στις ανεξέλεγκτες τουρκικές ηγεμονικές φιλοδοξίες και τέλος την Ινδία.